Art. 5. - Art. 5: Adaptarea la schimbările climatice - Regulamentul 1119/30-iun-2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralităţii climatice şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 şi (UE) 2018/1999 (''Legea europeană a climei'')

Acte UE

Jurnalul Oficial 243L

În vigoare
Versiune de la: 9 Iulie 2021
Art. 5: Adaptarea la schimbările climatice
(1)Instituţiile relevante ale Uniunii şi statele membre asigură progrese continue în ceea ce priveşte sporirea capacităţii de adaptare, consolidarea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţii la schimbările climatice, în conformitate cu articolul 7 din Acordul de la Paris.
(2)Comisia adoptă o strategie a Uniunii privind adaptarea la schimbările climatice în conformitate cu Acordul de la Paris şi o revizuieşte periodic în contextul revizuirii prevăzute la articolul 6 alineatul (2) litera (b) din prezentul regulament.
(3)Instituţiile relevante ale Uniunii şi statele membre se asigură, de asemenea, că politicile de adaptare din Uniune şi din statele membre sunt coerente, se susţin reciproc, asigură beneficii conexe pentru politicile sectoriale şi acţionează în direcţia unei integrări mai bune şi consecvente a adaptării la schimbările climatice în toate domeniile de politică, inclusiv politicile şi acţiunile socioeconomice şi de mediu relevante, după caz, precum şi în acţiunea externă a Uniunii. Acestea se concentrează, în special, asupra populaţiilor şi sectoarelor celor mai vulnerabile şi mai afectate şi identifică deficienţele în acest sens, în consultare cu societatea civilă.
(4)Statele membre adoptă şi pun în aplicare strategii şi planuri naţionale de adaptare, luând în considerare strategia Uniunii privind adaptarea la schimbările climatice menţionată la alineatul (2) de la prezentul articol şi pe baza unor analize solide, evaluări ale progreselor înregistrate şi indicatori în materie de schimbări climatice şi vulnerabilitate, în conformitate cu cele mai bune şi mai recente dovezi ştiinţifice disponibile. În strategiile lor naţionale de adaptare, statele membre ţin seama de vulnerabilitatea deosebită a sectoarelor relevante, între care sectorul agricol, sistemele de apă şi alimentare, precum şi de securitatea alimentară, şi promovează soluţiile bazate pe natură şi adaptarea bazată pe ecosisteme. Statele membre actualizează periodic strategiile şi includ informaţiile actualizate conexe în raportul care trebuie prezentat în temeiul articolului 19 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1999.
(5)Până la 30 iulie 2022, Comisia adoptă orientări care stabilesc principii şi practici comune pentru identificarea, clasificarea şi gestionarea prudenţială a riscurilor fizice semnificative legate de climă atunci când planifică, elaborează, execută şi monitorizează proiecte şi programe pentru proiecte.