Art. 4. - Art. 4: Obiective climatice intermediare ale Uniunii - Regulamentul 1119/30-iun-2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralităţii climatice şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 şi (UE) 2018/1999 (''Legea europeană a climei'')

Acte UE

Jurnalul Oficial 243L

În vigoare
Versiune de la: 9 Iulie 2021
Art. 4: Obiective climatice intermediare ale Uniunii
(1)Pentru a îndeplini obiectivul privind neutralitatea climatică prevăzut la articolul 2 alineatul (1), obiectivul climatic obligatoriu al Uniunii pentru 2030 este o reducere internă a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (emisii după deducerea absorbţiilor) cu cel puţin 55 % până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990.
La îndeplinirea obiectivului menţionat la primul paragraf, instituţiile relevante ale Uniunii şi statele membre acordă prioritate reducerii rapide şi previzibile a emisiilor şi, totodată, sporirii absorbţiilor de către absorbanţii naturali.
Pentru a asigura că se depun suficiente eforturi de reducere până în 2030, în scopul prezentului regulament şi fără a aduce atingere revizuirii legislaţiei Uniunii menţionate la alineatul (2), contribuţia absorbţiilor nete la obiectivul climatic al Uniunii pentru 2030 se limitează la 225 de milioane de tone de CO2 echivalent. Pentru a îmbunătăţi absorbantul de carbon al Uniunii în conformitate cu obiectivul de realizare a neutralităţii climatice până în 2050, Uniunea urmăreşte să atingă un volum mai mare de absorbant net de carbon în 2030.
(2)Până la 30 iunie 2021, Comisia revizuieşte legislaţia relevantă a Uniunii pentru a permite îndeplinirea obiectivului stabilit la alineatul (1) de la prezentul articol şi a obiectivului privind neutralitatea climatică prevăzut la articolul 2 alineatul (1) şi ia în considerare adoptarea măsurilor necesare, inclusiv adoptarea de propuneri legislative, în conformitate cu tratatele.
În cadrul revizuirii menţionate la primul paragraf şi al revizuirilor ulterioare, Comisia evaluează în special disponibilitatea în dreptul Uniunii a instrumentelor şi a stimulentelor adecvate pentru mobilizarea investiţiilor de care este nevoie şi propune măsuri dacă este necesar.
După adoptarea propunerilor legislative de către Comisie, aceasta monitorizează procedurile legislative pentru diferitele propuneri şi poate raporta Parlamentului European şi Consiliului dacă rezultatul preconizat al respectivelor proceduri legislative, analizate împreună, ar duce la îndeplinirea obiectivului stabilit la alineatul (1). În cazul în care rezultatul preconizat nu este în conformitate cu obiectivul stabilit la alineatul (1), Comisia poate lua măsurile necesare, inclusiv adoptarea de propuneri legislative, în conformitate cu tratatele.
(3)În vederea îndeplinirii obiectivului privind neutralitatea climatică prevăzut la articolul 2 alineatul (1) din prezentul regulament, se stabileşte un obiectiv climatic la nivelul Uniunii pentru 2040. În acest scop, în cel mult şase luni de la prima evaluare la nivel global prevăzută la articolul 14 din Acordul de la Paris, Comisia prezintă o propunere legislativă, după caz, pe baza unei evaluări de impact detaliate, de modificare a prezentului regulament pentru a include obiectivul climatic al Uniunii pentru 2040, ţinând seama de concluziile evaluărilor menţionate la articolele 6 şi 7 din prezentul regulament şi de rezultatele evaluării la nivel global.
(4)Atunci când îşi prezintă propunerea legislativă privind obiectivul climatic al Uniunii pentru 2040, astfel cum se menţionează la alineatul (3), Comisia publică în acelaşi timp, într-un raport separat, bugetul orientativ estimat al Uniunii privind gazele cu efect de seră pentru perioada 2030-2050, definit ca volumul total orientativ al emisiilor nete de gaze cu efect de seră (exprimat în CO2 echivalent şi furnizând informaţii separate privind emisiile şi absorbţiile) care se preconizează că vor fi emise în perioada respectivă fără a pune în pericol angajamentele asumate de Uniune în temeiul Acordului de la Paris. Bugetul orientativ estimat al Uniunii privind emisiile de gaze cu efect de seră se bazează pe cele mai bune cunoştinţe ştiinţifice disponibile şi ţine seama de avizul Consiliului consultativ, precum şi, dacă este adoptat, de legislaţia relevantă a Uniunii de punere în aplicare a obiectivului climatic al Uniunii pentru 2030. Comisia publică, de asemenea, metodologia care stă la baza bugetului orientativ estimat al Uniunii privind emisiile de gaze cu efect de seră.
(5)Atunci când propune obiectivul climatic al Uniunii pentru 2040 în conformitate cu alineatul (3), Comisia ia în considerare următoarele aspecte:
a)cele mai bune şi mai recente dovezi ştiinţifice disponibile, inclusiv cele mai recente rapoarte ale IPCC şi ale Comitetului consultativ;
b)impactul social, economic şi de mediu, inclusiv costurile lipsei de acţiune;
c)necesitatea de a asigura o tranziţie justă şi echitabilă din punct de vedere social pentru toţi;
d)eficienţa costurilor şi eficienţa economică;
e)competitivitatea economiei Uniunii, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a sectoarelor care sunt cele mai expuse la relocarea emisiilor de carbon;
f)cele mai bune tehnologii disponibile, eficiente din punctul de vedere al costurilor, sigure şi scalabile;
g)eficienţa energetică şi principiul "eficienţa energetică pe primul loc", accesibilitatea energiei din punctul de vedere al preţului şi siguranţa alimentării cu energie;
h)echitatea şi solidaritatea între statele membre şi în interiorul acestora;
i)necesitatea de a asigura eficacitatea de mediu şi o evoluţie graduală în timp;
j)necesitatea de a menţine, gestiona şi îmbunătăţi absorbanţii naturali pe termen lung şi de a proteja şi reface biodiversitatea;
k)necesităţile şi oportunităţile în materie de investiţii;
l)evoluţiile internaţionale şi eforturile întreprinse pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris şi a obiectivului final al CCONUSC;
m)informaţiile existente despre bugetul orientativ estimat al Uniunii privind gazele cu efect de seră pentru perioada 2030-2050 menţionat la alineatul (4).
(6)În termen de şase luni de la cea de a doua evaluare la nivel global menţionată la articolul 14 din Acordul de la Paris, Comisia poate propune revizuirea obiectivului climatic al Uniunii pentru 2040, în conformitate cu articolul 11 din prezentul regulament.
(7)Dispoziţiile prezentului articol se revizuiesc în lumina evoluţiilor internaţionale şi a eforturilor întreprinse pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Acordului de la Paris, inclusiv în ceea ce priveşte rezultatele discuţiilor internaţionale privind calendarele comune pentru contribuţiile stabilite la nivel naţional.