Secţiunea 7 - Dezangajarea din oficiu - Regulamentul 1083/11-iul-2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1260/1999

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2013
SECŢIUNEA 7:Dezangajarea din oficiu
Art. 93: Principii
(1)Comisia dezangajează din oficiu partea din suma calculată în conformitate cu al doilea paragraf pentru un program operaţional care nu a fost utilizat pentru plata unei prefinanţări sau pentru plăţi intermediare sau pentru care nu i s-a transmis nici o cerere de plată în conformitate cu articolul 86, până la 31 decembrie din al doilea an care urmează anului angajamentului bugetar în cadrul programului, cu excepţia cazului menţionat la alineatul (2).
În scopul dezangajării din oficiu, Comisia calculează suma prin adăugarea unei şesimi din angajamentul bugetar anual aferent contribuţiei totale anuale pe 2007 la fiecare angajament bugetar din perioada 2008-2013.

(2)Pentru statele membre din anexa II al căror PIB, între 20012003, era mai mic de 85 % din media pe Uniunea Europeană cu 25 de membri pentru aceeaşi perioadă de referinţă, termenul menţionat la alineatul (1) este stabilit la 31 decembrie din al treilea an care urmează anului angajamentului bugetar anual operat între 2007 şi 2010 în temeiul programelor lor operaţionale.
Termenul respectiv se aplică angajamentului bugetar anual operat între 2007 şi 2010 în temeiul unui program operaţional care intră sub incidenţa obiectivului de cooperare teritorială europeană în care cel puţin unul dintre membri este un stat membru menţionat la primul paragraf.
(2a) Prin derogare de la alineatul (1) primul paragraf şi de la alineatul (2), termenele pentru dezangajarea din oficiu nu se aplică angajamentului bugetar anual aferent contribuţiei totale anuale pe 2007.

(22)(2b)Prin derogare de la alineatul (1) primul paragraf şi de la alineatul (2), pentru statele membre ale căror fonduri alocate în cadrul politicii de coeziune în perioada de programare 2014 - 2020 sunt limitate la 110 % din nivelul lor în termeni reali în perioada 2007 - 2013, termenul menţionat la alineatul (1) este data de 31 decembrie a celui de-al treilea an care urmează anului angajamentului bugetar anual operat între 2007 şi 2012 în conformitate cu programele lor operaţionale.

(3)Partea de angajamente deschise încă la 31 decembrie 2015 face obiectul unei dezangajări din oficiu în cazul în care Comisia nu a primit nici o cerere de plată acceptabilă pentru aceasta până la 31 martie 2017.
Primul paragraf nu aduce atingere aplicării termenului limită stabilit la alineatul (2b) în cazul angajamentului bugetar 2012 pentru statul membru menţionat la respectivul alineat.

(31)(3a)Prin derogare de la alineatele (1)-(3), în ceea ce priveşte Croaţia, Comisia aplică mecanismul de dezangajare prevăzut la alineatul (1) după cum urmează:
(i)termenul pentru orice parte deschisă a angajamentelor pentru 2010 este 31 decembrie 2013;
(ii)termenul pentru orice parte deschisă a angajamentelor pentru 2011 este 31 decembrie 2014;
(iii)termenul pentru orice parte deschisă a angajamentelor pentru 2012 este 31 decembrie 2015;
(iv)orice parte a angajamentelor pentru 2013 deschise încă la 31 decembrie 2016 face obiectul unei dezangajări din oficiu în cazul în care Comisia nu a primit nicio cerere de plată acceptabilă pentru aceasta până la 31 martie 2018.

(4)În cazul în care prezentul regulament intră în vigoare după 1 ianuarie 2007, termenul după care poate interveni prima dezangajare din oficiu menţionată la alineatul (1) se prelungeşte, pentru primul angajament, cu numărul de luni cuprins între 1 ianuarie 2007 şi data primului angajament bugetar.
Art. 94: Perioada de întrerupere pentru proiectele majore şi schemele de ajutor
(1)În cazul în care statul membru depune o cerere pentru un proiect major care îndeplineşte toate cerinţele prevăzute la articolul 40, din sumele posibil afectate de dezangajarea din oficiu se deduc sumele anuale prevăzute pentru un asemenea proiect major.
În cazul în care Comisia decide autorizarea unei scheme de ajutor, din sumele posibil afectate de dezangajarea din oficiu se deduc sumele anuale prevăzute pentru o astfel de schemă.
(2)Pentru sumele anuale prevăzute la alineatul (1), data de la care se calculează termenele pentru dezangajarea din oficiu menţionată la articolul 93 este data deciziei ulterioare necesare pentru autorizarea unor astfel de proiecte majore sau scheme de ajutor.

Art. 95: Perioada de întrerupere pentru procedurile legale şi căile de atac administrative
Suma posibil afectată de dezangajarea din oficiu se scade din sumele pe care autoritatea de certificare nu a fost în măsură să le declare Comisiei din operaţiunile suspendate din cauza unei proceduri legale sau a căi de atac administrative cu efect suspensiv, sub rezerva transmiterii de către statul membru la Comisie a unor informaţii motivate până la 31 decembrie din al doilea sau al treilea an care urmează celui al angajării bugetare, în conformitate cu articolul 93.
Pentru partea de angajamente care este încă deschisă la 31 decembrie 2015, termenul menţionat la articolul 93 alineatul (2) este întrerupt în aceleaşi condiţii pentru suma care corespunde operaţiunilor în cauză.
Prin derogare de la primul şi al doilea paragraf, în ceea ce priveşte Croaţia, termenele menţionate la articolul 93 alineatul (3a) sunt întrerupte în condiţiile prevăzute la primul paragraf al prezentului articol pentru suma care corespunde operaţiunilor în cauză.

Reducerea menţionată anterior poate fi cerută o dată, în cazul în care suspendarea a durat până la un an, sau de mai multe ori, în conformitate cu numărul de ani care au trecut între data deciziei legale sau administrative care a suspendat aplicarea operaţiunii şi data deciziei legale sau administrative definitive.
Art. 96: Derogări de la dezangajarea din oficiu
Nu se ţine seama de ceea ce urmează în calcularea dezangajării din oficiu:
a)partea din angajamentul bugetar care a făcut obiectul unei cereri de plată dar a cărei rambursări a fost întreruptă sau suspendată de către Comisie la 31 decembrie din al doilea sau al treilea an care urmează celui al angajării bugetare, în temeiul articolului 93 şi în conformitate cu articolele 91 şi 92. În cazul în care problema care a cauzat întreruperea sau suspendarea se rezolvă, norma dezangajării din oficiu se aplică părţii din angajamentul bugetar în cauză;
b)partea din angajamentul bugetar care a făcut obiectul unei cereri de plată, dar a cărei rambursări a fost plafonată, în special din lipsa mijloacelor bugetare;
c)partea din angajamentul bugetar care nu a putut face obiectul unei cereri de plată din motive de forţă majoră cu repercusiuni grave asupra punerii în aplicare a programului operaţional.
Autorităţile naţionale care invocă forţa majoră trebuie să demonstreze consecinţele directe asupra aplicării parţiale sau integrale a programului operaţional.
Art. 97: Procedură
(1)Comisia informează în timp util statul membru şi autorităţile în cauză în cazul în care există riscul de aplicare a dezangajării din oficiu prevăzute la articolul 93. Comisia informează statul membru şi autorităţile în cauză despre suma dezangajării din oficiu care rezultă din informaţiile pe care le deţine.
(2)Statul membru dispune de un termen de două luni de la data primirii acestei informaţii pentru a aproba suma sau a-şi prezenta observaţiile. Comisia procedează la dezangajarea din oficiu în termen de maximum nouă luni de la expirarea termenului menţionat la articolul 93.
(3)Contribuţia din fonduri la programul operaţional se reduce, pentru anul în cauză, din suma dezangajată din oficiu. Statul membru întocmeşte, în termen de două luni de la dezangajare, un plan de finanţare revizuit care să reflecte suma redusă din intervenţie pentru una sau mai multe axe prioritare ale programului operaţional. În lipsa planului respectiv, Comisia reduce proporţional sumele alocate fiecărei axe prioritare.