Art. 93. - Art. 93: Norme comune în materie de plăţi - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
Art. 93: Norme comune în materie de plăţi
(1)Fără a aduce atingere articolului 15 alineatele (5) şi (6) şi sub rezerva disponibilităţii fondurilor, Comisia efectuează plăţi intermediare în termen de 60 de zile de la data la care o cerere de plată este primită de Comisie.
(2)Fiecare plată se atribuie celui mai devreme deschis angajament bugetar al fondului şi al categoriei de regiune în cauză. Comisia rambursează cu titlu de plăţi intermediare 95 % din cuantumurile incluse în cererea de plată, care rezultă din aplicarea ratei de cofinanţare pentru fiecare prioritate la cheltuielile totale eligibile sau la contribuţia publică, după caz. Comisia determină cuantumurile restante de rambursat sau care urmează să fie recuperate la calcularea soldului conturilor în conformitate cu articolul 100.
(3)Sprijinul acordat de fonduri pentru o prioritate sub forma plăţilor intermediare nu este mai mare decât cuantumul sprijinului din fonduri pentru prioritatea respectivă prevăzut în decizia de aprobare a programului.
(4)Atunci când contribuţia Uniunii ia oricare dintre formele enumerate la articolul 51, Comisia nu plăteşte mai mult decât cuantumul solicitat de către statul membru.
(5)Sprijinul acordat de fonduri pentru o prioritate sub forma plăţii soldului din ultimul an financiar nu depăşeşte niciunul dintre următoarele cuantumuri:
a)contribuţia publică declarată în cererile de plată;
b)sprijinul din fonduri plătit sau care urmează să fie plătit beneficiarilor;
c)cuantumul solicitat de către statul membru.
Cuantumurile rambursate în temeiul articolului 36 alineatul (5) nu se iau în considerare la calcularea plafonului prevăzut la primul paragraf litera (b) de la prezentul articol.
(6)La cererea unui stat membru, plăţile intermediare pot fi majorate cu 10 % peste rata de cofinanţare aplicabilă fiecărei priorităţi pentru fonduri, în cazul în care un stat membru îndeplineşte una dintre următoarele condiţii după 1 iulie 2021:
a)statul membru beneficiază de un împrumut din partea Uniunii, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 407/2010 al Consiliului (52);
(52)Regulamentul (UE) nr. 407/2010 al Consiliului din 11 mai 2010 de instituire a unui mecanism european de stabilizare financiară (JO L 118, 12.5.2010, p. 1).
b)statul membru primeşte asistenţă financiară pe termen mediu în cadrul Mecanismului european de stabilitate înfiinţat prin Tratatul privind Mecanismul european de stabilitate din 2 februarie 2012 sau în Regulamentul (CE) nr. 332/2002, cu condiţia implementării unui program de ajustare macroeconomică;
c)se pune la dispoziţia statului membru o asistenţă financiară, cu condiţia implementării unui program de ajustare macroeconomică, astfel cum se precizează în Regulamentul (UE) nr. 472/2013.
Rata majorată, care nu poate depăşi 100 %, se aplică cererilor de plată până la sfârşitul anului calendaristic în care se încheie asistenţa financiară aferentă.
(7)Alineatul (6) nu se aplică programelor Interreg.