Art. 70. - Art. 70: Competenţele şi responsabilităţile Comisiei - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
Art. 70: Competenţele şi responsabilităţile Comisiei
(1)Comisia se asigură că statele membre dispun de sisteme de gestiune şi control conforme cu prezentul regulament şi că respectivele sisteme funcţionează efectiv şi în mod eficient pe durata implementării programelor. Comisia elaborează, în scopul propriei activităţi de audit, o strategie de audit şi un plan de audit bazate pe o evaluare a riscurilor.
Comisia şi autorităţile de audit îşi coordonează planurile de audit.
(2)Comisia efectuează audituri în termen de cel mult trei ani calendaristici de la acceptarea conturilor în care au fost incluse cheltuielile în cauză. Respectivul termen nu se aplică operaţiunilor în cazul cărora există o suspiciune de fraudă.
(3)În scopul efectuării propriilor audituri, funcţionarii Comisiei sau reprezentanţii lor autorizaţi au acces la toate evidenţele, documentele şi metadatele necesare, indiferent de mediul de stocare a acestora, care au legătură cu operaţiunile sprijinite de fonduri sau cu sistemele de gestiune şi control şi primesc copii ale acestora în formatul solicitat.
(4)În ceea ce priveşte auditurile la faţa locului, se aplică, în plus, următoarele dispoziţii:
a)Comisia acordă autorităţii competente responsabile de program un preaviz de cel puţin 15 zile lucrătoare pentru efectuarea auditului, cu excepţia cazurilor urgente; funcţionarii sau reprezentanţii autorizaţi ai statului membru pot să participe la aceste audituri;
b)în cazul în care aplicarea dispoziţiilor de drept intern rezervă anumite acte pentru agenţii desemnaţi în mod specific de dreptul intern, funcţionarii Comisiei şi reprezentanţii lor autorizaţi au acces la informaţiile obţinute în acest mod, fără a aduce atingere competenţelor instanţelor naţionale şi respectând pe deplin drepturile fundamentale ale subiecţilor de drept în cauză;
c)Comisia transmite constatările preliminare ale auditului autorităţii competente a statului membru în termen de trei luni de la ultima zi a auditului;
d)Comisia transmite raportul de audit în termen de trei luni de la data primirii unui răspuns complet din partea autorităţii competente a statului membru la constatările preliminare ale auditului; răspunsul statului membru este considerat complet dacă, în termen de două luni de la data primirii acestui răspuns, Comisia nu solicită să i se furnizeze informaţii suplimentare sau un document revizuit.
În scopul respectării termenelor prevăzute la primul paragraf literele (c) şi (d) de la prezentul alineat, Comisia furnizează constatările preliminare ale auditului şi raportul de audit în cel puţin una dintre limbile oficiale ale instituţiilor Uniunii.
Termenele menţionate la primul paragraf literele (c) şi (d) de la prezentul alineat pot fi prelungite dacă acest lucru este considerat necesar şi este stabilit de comun acord între Comisie şi autoritatea competentă a statului membru.
Atunci când se stabileşte un termen în care statul membru trebuie să răspundă la constatările preliminare ale auditului sau la raportul de audit menţionate la primul paragraf literele (c) şi (d) de la prezentul alineat, respectivul termen începe să curgă din momentul în care autoritatea competentă a statului membru primeşte documentele în cel puţin una dintre limbile oficiale ale statului membru în cauză.