Art. 55. - Art. 55: Costuri directe cu personalul în cadrul granturilor - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
Art. 55: Costuri directe cu personalul în cadrul granturilor
(1)Costurile directe cu personalul ale unei operaţiuni pot fi calculate la o rată forfetară de maximum 20 % din costurile directe, altele decât costurile directe cu personalul ale acelei operaţiuni, fără ca statul membru să aibă obligaţia de a efectua un calcul pentru a stabili rata aplicabilă, cu condiţia ca costurile directe ale operaţiunii să nu includă contractele de achiziţii publice de lucrări sau contractele de bunuri sau servicii a căror valoare depăşeşte pragurile prevăzute la articolul 4 din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (49) sau la articolul 15 din Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (50).
(49)Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achiziţiile publice şi de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 65).
(50)Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achiziţiile efectuate de entităţile care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor şi serviciilor poştale şi de abrogare a Directivei 2004/17/CE (JO L 94, 28.3.2014, p. 243).
În cazul în care se aplică o rată forfetară în conformitate cu primul paragraf pentru FAMI, FSI şi IMFV, rata forfetară respectivă se aplică numai costurilor directe ale operaţiunii care nu fac obiectul achiziţiilor publice.
(2)Pentru a stabili costurile directe cu personalul, remuneraţia pe oră se poate calcula în unul dintre următoarele moduri:
a)prin împărţirea celei mai recente valori documentate a costurilor brute anuale cu forţa de muncă la 1 720 de ore pentru persoanele care lucrează cu normă întreagă sau la o valoare proporţională cu cele 1 720 de ore pentru persoanele care lucrează cu fracţiune de normă;
b)prin împărţirea celei mai recente valori documentate a costurilor brute lunare cu forţa de muncă la media timpului de lucru lunar al persoanei în cauză, în conformitate cu normele naţionale aplicabile menţionate în contractul de angajare sau de muncă sau în decizia de numire (ambele fiind denumite "document de angajare").
(3)La aplicarea remuneraţiei pe oră calculate în conformitate cu alineatul (2), numărul total de ore declarat pentru o persoană pentru un an sau o lună dată să nu depăşească numărul de ore utilizat pentru calculul respectivei remuneraţii pe oră.
(4)În cazul în care nu sunt disponibile, costurile brute anuale cu forţa de muncă pot fi deduse din costurile brute cu forţa de muncă documentate disponibile sau din documentul de angajare, operându-se ajustările corespunzătoare pentru o perioadă de 12 luni.
(5)Costurile cu personalul aferente persoanelor care lucrează cu fracţiune de normă în cadrul operaţiunii se pot calcula ca procent fix din costurile brute cu forţa de muncă, corespunzător unui procent fix din timpul lucrat pe lună în cadrul operaţiunii, fără obligaţia de a institui un sistem separat de înregistrare a timpului de lucru. Angajatorul emite pentru angajaţi un document în care se indică procentul fix respectiv.