Art. 24. - Art. 24: Modificarea programelor - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
Art. 24: Modificarea programelor
(1)Statul membru poate prezenta o cerere motivată de modificare a unui program, împreună cu programul modificat, prezentând impactul preconizat al respectivei modificări asupra îndeplinirii obiectivelor.
(2)Comisia evaluează modificarea şi conformitatea sa cu prezentul regulament şi cu regulamentele specifice fiecărui fond, inclusiv cu cerinţele de la nivel naţional, şi poate formula observaţii în termen de două luni de la prezentarea programului modificat.
(3)Statul membru reexaminează programul modificat, luând în considerare observaţiile formulate de Comisie.
(4)Comisia adoptă o decizie prin care aprobă modificarea unui program în termen de patru luni de la prezentarea acesteia de către statul membru.
(5)Pentru programele sprijinite din FEDR, FSE+, Fondul de coeziune şi FTJ, pe parcursul perioadei de programare, statul membru poate transfera un cuantum de maximum 8 % din alocarea iniţială a unei priorităţi şi nu mai mult de 4 % din bugetul programului către o altă prioritate a aceluiaşi fond sprijinind acelaşi program. Pentru programele sprijinite din FEDR, FSE+ şi FTJ, transferul vizează numai alocările pentru aceeaşi categorie de regiuni.
Pentru programele sprijinite din FEAMPA, pe parcursul perioadei de programare statul membru poate transfera un cuantum de maximum 8 % din alocarea iniţială a unui obiectiv specific către un alt obiectiv specific, inclusiv către asistenţa tehnică implementată în temeiul articolului 36 alineatul (4).
Pentru programele sprijinite din FAMI, FSI şi de IMFV, pe parcursul perioadei de programare statul membru poate transfera alocările între tipuri de acţiuni în cadrul aceleiaşi priorităţi şi, în plus, un cuantum de maximum 15 % din alocarea iniţială a unei priorităţi către o altă prioritate a aceluiaşi fond.
Aceste transferuri nu afectează anii precedenţi. Transferurile şi modificările aferente sunt considerate a fi nesubstanţiale şi nu necesită din partea Comisiei o decizie de aprobare a modificării programului. Cu toate acestea, transferurile respectă toate cerinţele legale şi se aprobă în prealabil de către comitetul de monitorizare în temeiul articolului 40 alineatul (2) litera (d). Statul membru prezintă Comisiei tabelul modificat menţionat la articolul 22 alineatul (3) litera (g) punctul (ii), (iii) sau (iv), după caz, împreună cu toate modificările aferente programului.
(6)Aprobarea din partea Comisiei nu este necesară în cazul corecturilor de natură pur materială sau de redactare, care nu afectează implementarea programului. Statele membre informează Comisia cu privire la astfel de corecturi.
(7)Pentru programele sprijinite din FEAMPA, modificările programelor referitoare la introducerea de indicatori nu necesită aprobarea Comisiei.
(8)Pentru programele sprijinite din FEDR, FSE+ sau Fondul de coeziune, statul membru poate prezenta o modificare a unui program în conformitate cu prezentul articol, solicitând ca măsurile care contribuie la obiectivele prevăzute la articolul 21c alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2021/241 să fie incluse într-un program, în cazul în care un astfel de sprijin contribuie la obiectivele specifice ale fondului în cauză, astfel cum sunt prevăzute în regulamentele specifice fiecărui fond. Cuantumurile solicitate pentru astfel de măsuri se programează în cadrul unui obiectiv specific în conformitate cu regulamentele specifice fiecărui fond şi sunt incluse în cadrul unei priorităţi. Respectivele cuantumuri nu depăşesc în total limita de 7,5 % din alocarea naţională iniţială pentru fiecare fond.

(9)Prin derogare de la articolul 18 din prezentul Regulament, atunci când priorităţile dedicate investiţiilor care contribuie la obiectivele platformei STEP menţionate la articolul 2 din Regulamentul (UE) 2024/795 au fost incluse într-un program ca urmare a aprobării unei modificări a programului prezentate de statul membru până la 31 august 2024, priorităţile respective nu se iau în considerare în scopul evaluării intermediare. Decizia de aprobare a unor astfel de modificări ale programelor poate include o alocare definitivă a totalităţii sau a unei părţi din cuantumul de flexibilitate pentru anii 2026 şi 2027 pentru a aborda priorităţile dedicate investiţiilor care contribuie la obiectivele platformei STEP. În cazul în care întregul cuantum de flexibilitate al unui program este alocat definitiv unor astfel de priorităţi, evaluarea intermediară nu se efectuează pentru programul respectiv.
(10)Prin derogare de la alineatul (4) de la prezent articol, Comisia adoptă decizia de aprobare a unei modificări a programului care a fost prezentată până la 31 august 2024 în termen de două luni de la prezentarea sa de către un stat membru, cu condiţia ca aceasta să se refere exclusiv la introducerea unor priorităţi specifice pentru investiţiile care contribuie la obiectivele platformei STEP menţionate la articolul 2 din Regulamentul (UE) 2024/795.