Art. 20. - Art. 20: Măsuri temporare pentru utilizarea fondurilor ca răspuns la circumstanţe excepţionale sau neobişnuite - Regulamentul 1060/24-iun-2021 de stabilire a dispoziţiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziţie justă şi Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură şi de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum şi Fondului pentru azil, migraţie şi integrare, Fondului pentru securitate internă şi Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor şi politica de vize

Acte UE

Jurnalul Oficial 231L

În vigoare
Versiune de la: 30 Iunie 2024 până la: 30 Iunie 2026
Art. 20: Măsuri temporare pentru utilizarea fondurilor ca răspuns la circumstanţe excepţionale sau neobişnuite
(1)În cazul în care, după 1 iulie 2021, Consiliul constată producerea unui eveniment neobişnuit aflat în afara controlului unuia sau mai multor state membre, care are un impact major asupra poziţiei financiare a administraţiei publice, sau existenţa unei recesiuni economice grave în zona euro sau în întreaga Uniune, astfel cum se menţionează la articolul 5 alineatul (1) al zecelea paragraf, la articolul 6 alineatul (3) al patrulea paragraf, la articolul 9 alineatul (1) al zecelea paragraf şi la articolul 10 alineatul (3) al patrulea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului (45), sau constată producerea unor evenimente economice negative neprevăzute cu consecinţe nefavorabile majore pentru finanţele publice, astfel cum se menţionează la articolul 3 alineatul (5) şi la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97, Comisia poate adopta, prin intermediul unei decizii de punere în aplicare şi pentru o perioadă de maximum 18 luni, una sau mai multe dintre măsurile următoare, cu condiţia ca acestea să fie strict necesare pentru a reacţiona în astfel de circumstanţe excepţionale sau neobişnuite:
(45)Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii poziţiilor bugetare şi supravegherea şi coordonarea politicilor economice (JO L 209, 2.8.1997, p. 1).
a)la cererea unuia sau a mai multor state membre interesate, să majoreze plăţile intermediare cu 10 puncte procentuale peste rata de cofinanţare aplicabilă, fără a depăşi 100 %, prin derogare de la articolul 112 alineatele (3) şi (4) din prezentul regulament, precum şi de la articolul 40 din Regulamentul FEAMPA, de la articolul 15 din Regulamentul FAMI, de la articolul 12 din Regulamentul FSI şi de la articolul 12 din Regulamentul IMFV;
b)să permită autorităţilor dintr-un stat membru să selecteze, în vederea acordării de sprijin, operaţiuni care au fost finalizate fizic sau implementate integral înainte ca cererea de finanţare în cadrul programului să fie prezentată în mod corespunzător autorităţii de management, prin derogare de la articolul 63 alineatul (6), cu condiţia ca operaţiunea să fie întreprinsă ca răspuns la circumstanţele excepţionale;
c)să prevadă posibilitatea ca cheltuielile aferente operaţiunilor întreprinse ca răspuns la astfel de circumstanţe să fie eligibile de la data la care Consiliul a recunoscut existenţa circumstanţelor respective, prin derogare de la articolul 63 alineatul (7);
d)să prelungească termenele de depunere a documentelor şi de transmitere a datelor către Comisie cu până la trei luni, prin derogare de la articolul 41 alineatul (6), articolul 42 alineatul (1), articolul 44 alineatul (2) şi articolul 49 alineatul (3) primul paragraf.
(2)Comisia informează Parlamentul European şi Consiliul cu privire la punerea în aplicare a prezentului articol. Atunci când este îndeplinită una dintre condiţiile prevăzute la alineatul (1), Comisia informează imediat Parlamentul European şi Consiliul cu privire la evaluarea situaţiei şi la măsurile subsecvente pe care le are în vedere.
(3)Parlamentul European sau Consiliul pot invita Comisia la un dialog structurat privind aplicarea prezentului articol. Atunci când evaluează situaţia şi are în vedere măsuri subsecvente, Comisia acordă atenţia cuvenită poziţiilor adoptate şi opiniilor exprimate în cadrul dialogului structurat.
(4)În cazul în care, după perioada de maximum 18 luni menţionată la alineatul (1), circumstanţele specifice care au condus la adoptarea acestor măsuri temporare persistă, Comisia reevaluează situaţia şi prezintă, după caz, o propunere legislativă de modificare a prezentului regulament, care să prevadă flexibilitatea necesară abordării acestor circumstanţe.
(5)Comisia informează Parlamentul European şi Consiliul cu privire la decizia de punere în aplicare adoptată în temeiul alineatului (1) fără întârziere, în termen de două zile lucrătoare de la adoptarea acesteia.