Capitolul iii - DECIZIILE COMISIEI - Regulamentul 1/16-dec-2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurenţă prevăzute la articolele 81 şi 82 din tratat

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Iulie 2009
CAPITOLUL III:DECIZIILE COMISIEI
Art. 7: Constatarea şi încetarea încălcării
(1)Atunci când Comisia, acţionând ca urmare a unei plângeri sau din oficiu, constată că există o încălcare a articolului 81 sau 82 din tratat, poate solicita printr-o decizie întreprinderilor şi asociaţiilor de întreprinderi în cauză să înceteze respectiva încălcare. În acest scop, Comisia le poate impune orice măsuri corective comportamentale sau structurale care sunt proporţionale cu încălcarea comisă şi necesare pentru încetarea efectivă a încălcării. Măsurile corective structurale nu ar trebui impuse decât atunci când nu există o măsură corectivă comportamentală la fel de eficientă, sau atunci când o măsură corectivă comportamentală la fel de eficientă ar fi mai oneroasă pentru întreprinderea în cauză decât o măsură corectivă structurală. Atunci când Comisia are un interes legitim de a acţiona în acest mod, aceasta poate de asemenea constata că s-a comis o încălcare în trecut.
(2)Pot depune o plângere în sensul alineatului (1) persoanele fizice sau juridice care au un interes legitim şi statele membre.
Art. 8: Măsuri provizorii
(1)În caz de urgenţă determinată de riscul unui prejudiciu grav şi ireparabil adus concurenţei, Comisia, acţionând din oficiu, poate, printr-o decizie, pe baza constatării prima facie a încălcării, să dispună măsuri provizorii.
(2)O decizie adoptată în temeiul alineatului (1) se aplică pe o durată determinată şi poate fi reînnoită în măsura în care este necesar şi adecvat.
Art. 9: Angajamente
(1)Atunci când Comisia intenţionează să adopte o decizie care impune încetarea încălcării, iar întreprinderile propun angajamente pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie în evaluarea sa preliminară, Comisia poate, printr-o decizie, să facă respectivele angajamente obligatorii pentru întreprinderi. O astfel de decizie poate fi adoptată pe o durată determinată şi poate concluziona că nu mai există motive pentru acţiunea Comisiei.
(2)Comisia poate, la cerere sau din oficiu, să redeschidă procedura:
a)în cazul în care intervine o schimbare esenţială privind oricare dintre faptele pe care s-a fundamentat decizia;
b)în cazul în care întreprinderile în cauză acţionează contrar angajamentelor luate sau
c)în cazul în care decizia a fost fundamentată pe informaţii incomplete, inexacte sau care induc în eroare, furnizate de părţi.
Art. 10: Constatarea neaplicării
Atunci când interesul public comunitar privind aplicarea articolelor 81 şi 82 din tratat o impune, Comisia, acţionând din oficiu, poate să constate, printr-o decizie, că articolul 81 din tratat nu este aplicabil unui acord, unei decizii a unei asociaţii de întreprinderi sau unei practici concertate, fie pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la articolul 81 alineatul (1) din tratat, fie pentru că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la articolul 81 alineatul (3) din tratat.
În mod similar, Comisia poate să facă o astfel de constatare cu privire la articolul 82 din tratat.