Art. 6. - Declararea valorii energetice şi a proporţiei substanţelor nutritive sau a componentelor acestora se face cantitativ. Unităţile de măsură care urmează să fie utilizate sunt următoarele: - Directiva 90/496/CEE/24-sept-1990 privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 11 Decembrie 2008
Art. 6
(1)Declararea valorii energetice şi a proporţiei substanţelor nutritive sau a componentelor acestora se face cantitativ. Unităţile de măsură care urmează să fie utilizate sunt următoarele:
- valoarea energetică - kj şi kcal
- proteine - grame (g)
- glucide - grame (g)
- lipide (cu excepţia colesterolului) - grame (g)
- fibre - grame (g)
- sodiu - grame (g)
- colesterol - miligrame (mg)
- vitamine şi minerale - unităţile prevăzute în anexă.
(2)Informaţia se exprimă la 100 g sau la 100 ml. În plus, această informaţie poate fi exprimată cuantificat pe etichetă raportat la raţie sau la porţie, cu condiţia menţionării pe ambalaj a numărului de porţii conţinute.
(3)În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 alineatul (2) se poate stabili ca informaţiile de la alineatele (1) şi (2) să poată fi prezentate şi sub formă grafică, în conformitate cu configuraţiile care urmează să fie determinate.

(4)Cantităţile menţionate sunt cele care caracterizează alimentul sub forma în care este vândut. După caz, această informaţie se poate referi la produsul alimentar după preparare, cu condiţia să se menţioneze instrucţiunile privind prepararea, iar informaţia să se refere la alimentul preparat pentru consum.
(5)_
a)Informaţia privind vitaminele şi mineralele trebuie, de asemenea, exprimată în procente din doza zilnică recomandată (DZR) prevăzută în anexă pentru cantităţile specificate la alineatul (2).
b)Procentul pentru doza zilnică recomandată (DZR) privind vitaminele şi mineralele poate fi furnizat şi în formă grafică. Normele de aplicare a prezentei litere pot fi adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 alineatul (2).

(6)În cazul în care se declară cantitatea de zaharuri şi/sau polioli şi/sau amidon, această menţiune trebuie să urmeze imediat precizării conţinutului de glucide, după cum urmează:
- glucide - g
din care:
- zaharuri - g
- polioli - g
- amidon - g.
(7)În cazul în care se declară cantitatea şi/sau tipul de acizi graşi şi/sau valoarea colesterolului, această declaraţie urmează imediat după declararea conţinutului total de lipide, după cum urmează:
- lipide - g
din care:
- saturate - g
- mononesaturate - g
- polinesaturate - g
- colesterol - mg.
(8)Valorile declarate sunt valori medii, care se bazează, după caz, pe următorii factori:
a)analiza alimentului efectuată de producător;
b)un calcul făcut cu ajutorul valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate;
c)un calcul obţinut pe baza unor date general stabilite şi acceptate.
Normele de aplicare a primului paragraf în ceea ce priveşte, în special, diferenţele dintre valorile declarate şi cele stabilite în decursul controalelor oficiale se stabilesc în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 alineatul (2).