Art. 1. - Prezenta directivă nu se aplică următoarelor produse: - Directiva 90/496/CEE/24-sept-1990 privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 11 Decembrie 2008
Art. 1
(1)Prezenta directivă se referă la etichetarea nutriţională a produselor alimentare livrate ca atare consumatorului final. Prezenta directivă se aplică, de asemenea, produselor alimentare destinate aprovizionării restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi a altor operatori de catering similari (denumiţi în continuare "operatori de catering").
(2)Prezenta directivă nu se aplică următoarelor produse:
- apelor minerale naturale sau altor ape destinate consumului uman;
- integratorilor dietetici/suplimentelor alimentare.
(3)Prezenta directivă se aplică fără să aducă atingere dispoziţiilor privind etichetarea din Directiva 89/398/CEE a Consiliului din 3 mai 1989 de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind produsele alimentare destinate unor utilizări nutriţionale speciale (1) şi din directivele speciale prevăzute la articolul 4 din directiva menţionată.
(1)JOL 186, 30.6.1989, p. 27.
(4)În sensul prezentei directive se adoptă următoarele definiţii:
a)"etichetarea nutriţională" înseamnă orice informaţie care apare pe etichete şi se referă la:
(i)valoarea energetică;
(ii)următoarele substanţe nutritive:
- proteine;
- glucide;
- grăsimi;
- fibre;
- sodiu;
- vitaminele şi mineralele menţionate în anexă şi prezente în cantităţi semnificative conform anexei respective.
Măsurile destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentei directive şi să modifice lista vitaminelor, a mineralelor şi a dozelor zilnice recomandate ale acestora se adoptă de către Comisie în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 10 alineatul (3).

b)"menţiune nutriţională" înseamnă orice reprezentare sau orice mesaj publicitar care specifică, sugerează sau face aluzie la faptul că produsul alimentar are anumite proprietăţi nutriţionale datorate valorii energetice (calorice) pe care acesta:
- o furnizează;
- o furnizează la un nivel scăzut sau ridicat sau
- nu o furnizează
şi/sau, datorate substanţelor nutritive pe care acesta:
- le conţine;
- le conţine în proporţie scăzută sau ridicată;
- nu le conţine.
Referirea la calitatea sau cantitatea unei substanţe nutritive nu reprezintă o menţiune nutriţională atât timp cât acest lucru este prevăzut prin lege.
În conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 alineatul (2), în anumite cazuri se poate decide dacă condiţiile prevăzute la prezenta literă sunt sau nu satisfăcute;

c)"proteine" înseamnă conţinutul de proteină calculat cu formula: proteină = azot total (Kjeldahl) x 6,25;
d)"glucide" înseamnă orice carbohidrat care este metabolizat în organism şi care include polioli;
e)"zaharuri" înseamnă toate monozaharidele şi dizaharidele prezente într-un aliment, cu excepţia poliolilor;
f)"grăsimi" înseamnă lipidele totale, inclusiv fosfolipidele;
g)"acizi graşi saturaţi" înseamnă acizii graşi fără legătură dublă;
h)"acizi graşi mononesaturaţi" înseamnă acizii graşi cu o legătură dublă în poziţie cis;
i)"acizi graşi polinesaturaţi" înseamnă acizi graşi în poziţie cis, legături duble întrerupte cismetilenice;
(j)«fibre» înseamnă un material care urmează să fie definit de către Comisie şi măsurat prin metoda de analiză care urmează să fie stabilită de către Comisie. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentei directive prin completarea acesteia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 10 alineatul (3).
Definiţia substanţei şi, dacă este necesar, metodele de analiză se includ în anexa II;

k)"valoare medie" înseamnă valoarea care reprezintă cel mai bine cantitatea de substanţe nutritive pe care o conţine un aliment dat cu variaţiile acestora în funcţie de sezon, obiceiuri de consum şi alţi factori care pot induce variaţii ale acestei valori.