Secţiunea 4 - DISPOZIŢII SPECIALE PRIVIND ANUMITE POZIŢII DIN BILANŢ - Directiva 86/635/CEE/08-dec-1986 privind conturile anuale şi conturile consolidate ale băncilor şi ale altor instituţii financiare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
SECŢIUNEA 4:DISPOZIŢII SPECIALE PRIVIND ANUMITE POZIŢII DIN BILANŢ
Art. 13
Active: Poziţia 1 - Casă, solduri la bănci centrale şi la oficii poştale
(1)Casa include bancnote şi monede care au curs legal, inclusiv bancnote şi monede străine.
(2)Această poziţie poate include numai soldurile la băncile centrale şi oficiile poştale din ţara sau ţările în care instituţia de credit
este prezentă. Aceste solduri trebuie să fie disponibile în orice moment. Alte creanţe asupra acestor instituţii trebuie înregistrate sub formă de creanţe asupra instituţiilor de credit (poziţia 3 din activ) sau creanţe asupra clienţilor (poziţia 4 din activ).
Art. 14
Active: Poziţia 2 - Bonuri de tezaur şi alte efecte eligibile pentru refinanţare la băncile centrale
(1)Această poziţie include, la litera (a), bonuri de tezaur şi valori mobiliare similare, şi anume bonuri de tezaur, certificate de tezaur şi alte titluri de creanţă similare emise de organisme publice care sunt eligibile pentru refinanţare la băncile centrale din ţara sau ţările în care instituţia de credit este prezentă. Titlurile de creanţă emise de organisme publice care nu îndeplinesc condiţia menţionată anterior sunt incluse la subpoziţia 5 litera (a) din activ.
(2)Această poziţie cuprinde, la litera (b), efecte eligibile pentru refinanţare la băncile centrale, şi anume toate efectele deţinute în portofoliu şi care au fost achiziţionate de la instituţii de credit sau de la clienţi, în măsura în care sunt eligibile, în temeiul dispoziţiilor de drept intern, pentru refinanţare la băncile centrale din ţara sau ţările în care instituţia de credit este prezentă.
Art. 15
Active: Poziţia 3 - Creanţe asupra instituţiilor de credit
(1)Creanţele asupra instituţiilor de credit includ toate creanţele deţinute, în temeiul unor operaţiuni bancare, de instituţia de credit care întocmeşte bilanţul asupra unor instituţii de credit naţionale sau străine, indiferent de denumirea efectivă a acestora.
Constituie excepţii numai creanţele constituite prin titluri de creanţă şi orice alte titluri, care trebuie incluse la poziţia 5 din activ.
(2)În înţelesul prezentului articol, instituţiile de credit includ toate întreprinderile din lista publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene în temeiul articolului 3 alineatul (7) din Directiva 77/780/CEE, precum şi băncile centrale şi organismele oficiale bancare naţionale şi internaţionale şi toate întreprinderile publice şi private care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunităţii, dar care se încadrează în definiţia de la articolul 1 din Directiva 77/780/CEE.
Creanţele asupra întreprinderilor care nu întrunesc condiţiile menţionate anterior sunt incluse la poziţia 4 din active.
Art. 16
Active: Poziţia 4 - Creanţe asupra clienţilor
Creanţele asupra clienţilor includ toate tipurile de active sub formă de creanţe asupra clienţilor naţionali şi străini, alţii decât instituţii de credit, indiferent de denumirea lor efectivă.
Constituie excepţii numai creanţele constituite din titluri de creanţă şi orice alte titluri, care trebuie incluse la poziţia 5 din activ.
Art. 17
Active: Poziţia 5 - Titluri de creanţă, inclusiv titluri cu venit fix
(1)Această poziţie include titluri de creanţă negociabile şi alte titluri cu venit fix emise de instituţii de credit, de alte întreprinderi sau de organisme publice; cu toate acestea, valorile mobiliare emise de acestea din urmă sunt incluse numai în cazul în care nu trebuie incluse la poziţia 2 din activ.
(2)Valorile mobiliare purtătoare de dobândă variabilă în funcţie de factori specifici, de exemplu rata dobânzii pe piaţa interbancară sau pe piaţa europeană, sunt asimilate titlurilor de creanţă şi titlurilor cu venit fix.
(3)La subpoziţia 5 (b) pot fi incluse numai titluri de creanţă proprii răscumpărate şi negociabile.
Art. 18
Pasive: Poziţia 1 - Datorii privind instituţiile de credit
(1)Datoriile către instituţiile de credit includ toate valorile rezultate din operaţiuni bancare, datorate altor instituţii de credit naţionale sau străine de către instituţia de credit care întocmeşte bilanţul, indiferent de denumirea lor efectivă.
Constituie excepţii numai obligaţiile constituite prin titluri de creanţă şi orice alte titluri, care trebuie incluse la poziţia 3 din pasiv.
(2)În înţelesul prezentului articol, instituţiile de credit includ toate întreprinderile din lista publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene în temeiul articolului 3 alineatul (7) din Directiva 77/780/CEE, precum şi băncile centrale şi organismele oficiale bancare naţionale şi internaţionale şi toate întreprinderile publice şi private care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunităţii, dar care se încadrează în definiţia de la articolul 1 din Directiva 77/780/CEE.
Art. 19
Pasive: Poziţia 2 - Datorii privind clienţii
(1)Datoriile privind clienţii includ toate valorile datorate creditorilor, alţii decât instituţii de credit în înţelesul articolului 18, indiferent de denumirea lor efectivă.
Constituie excepţii numai datoriile constituite prin titluri de creanţă şi orice alte titluri, care trebuie incluse la poziţia 3 din pasiv.
(2)Numai depozitele care întrunesc condiţiile stabilite în dispoziţiile de drept intern sunt considerate depozite de economii.
(3)Titlurile de creanţă pentru economii sunt incluse la subpozi-ţia corespunzătoare numai în cazul în care nu sunt constituite prin certificate negociabile.
Art. 20
Pasive: Poziţia 3 - Datorii constituite prin titluri de valoare
(1)Această poziţie include atât titluri de creanţă, cât şi datorii pentru care s-au emis certificate negociabile, în special certificate de depozit, bonuri de casă şi datoriile rezultate din accepte proprii şi bilete la ordin.
(2)Numai acceptele emise de o instituţie de credit în scopul propriei refinanţări şi pentru care aceasta este primul debitor („tras") se consideră ca fiind accepte proprii.
Art. 21
Pasive: Poziţia 8 - Datorii subordonate
În cazul în care s-a stabilit prin contract că, în caz de lichidare sau faliment, datoriile, constituite sau nu prin titluri de valoare, urmează a fi rambursate numai după cele ale celorlalţi creditori, datoriile în cauză sunt incluse în poziţia 8.
Art. 22
Pasive: Poziţia 9 - Capital subscris
Această poziţie include toate sumele, indiferent de denumirea lor efectivă, care, în funcţie de forma juridică a instituţiei în cauză, se consideră, în conformitate cu dispoziţiile de drept intern, capital propriu subscris de acţionari sau de alţi proprietari.
Art. 23
Pasive: Poziţia 11 - Rezerve
Această poziţie include toate tipurile de rezerve prevăzute la articolul 9 din Directiva 78/660/CEE la poziţia A.IV din pasiv şi definite în directiva în cauză. Statele membre pot prevedea, de asemenea, alte tipuri de rezerve, în cazul în care acestea sunt necesare pentru instituţiile de credit a căror formă juridică nu intră sub incidenţa Directivei 78/660/CEE.
Tipurile de rezerve menţionate în primul alineat sunt prezentate separat, ca subpoziţii la poziţia 11 din pasiv, în bilanţurile instituţiilor de credit respective, cu excepţia rezervei de reevaluare care este inclusă la poziţia 12.
Art. 24
Poziţii din afara bilanţului: Poziţia 1 - Datorii contingente
Această poziţie include toate operaţiunile prin care o instituţie a subscris obligaţiile unui terţ.
- Anexa la situaţia financiară precizează natura şi valoarea oricărui tip de datorie contingentă relevantă pentru activităţile unei instituţii.
Obligaţiile asumate prin andosarea efectelor reescontate sunt incluse la această poziţie numai în cazul în care dispoziţiile de drept intern nu prevăd altfel. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul acceptelor, altele decât accepte proprii.
Cauţiunile şi activele constituite ca garanţii suplimentare includ toate obligaţiile de garantare asumate şi toate activele constituite drept garanţie în numele unor terţi, în special cu privire la garanţii şi acreditive irevocabile.
Art. 25
Poziţii din afara bilanţului: Poziţia 2 - Angajamente
Această poziţie include toate angajamentele irevocabile care ar putea genera un risc de credit.
- Anexa la situaţia financiară precizează natura şi valoarea oricărui tip de angajament relevant pentru activităţile instituţiei.
Angajamentele care decurg din operaţiuni de pensiune includ angajamentele asumate de o instituţie de credit în cadrul operaţiunilor de pensiune (în temeiul unor acorduri ferme de vânzare cu opţiune de răscumpărare), în înţelesul articolului 12 alineatul (3).