Art. 21. - Art. 21: Autorităţi competente - Directiva 2014/92/UE/23-iul-2014 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază

Acte UE

Jurnalul Oficial 257L

În vigoare
Versiune de la: 31 Ianuarie 2018
Art. 21: Autorităţi competente
(1)Statele membre desemnează autorităţile naţionale competente abilitate să asigure aplicarea şi asigurarea respectării prezentei directive şi se asigură ca acestora să le fie acordate competenţe de investigare şi de executare şi resursele adecvate necesare pentru a îşi îndeplini atribuţiile în mod eficient şi eficace.
Autorităţile competente sunt autorităţi sau organe publice recunoscute de dreptul intern sau de către autorităţi publice abilitate în mod expres în acest sens prin dreptul intern. Acestea nu sunt prestatori de servicii de plată, cu excepţia băncilor centrale naţionale.
(2)Statele membre se asigură că autorităţile competente, toate persoanele care exercită sau au exercitat activităţi pentru autorităţile competente, precum şi auditorii şi experţii instruiţi de autorităţile competente, se supun obligaţiei de a păstra secretul profesional. Nicio informaţie confidenţială care ar putea fi primită pe parcursul desfăşurării activităţii lor nu poate fi divulgată niciunei persoane sau autorităţi, decât într-o formă rezumată sau agregată, fără a se aduce atingere cazurilor reglementate de dreptul penal sau de prezenta directivă. Acest lucru nu împiedică, totuşi, autorităţile competente să facă schimb de informaţii confidenţiale sau să le transmită în conformitate cu dreptul Uniunii şi cu dreptul naţional.
(3)Statele membre se asigură că autorităţile desemnate drept competente pentru asigurarea aplicării şi asigurării respectării prezentei directive sunt, fie alternativ, fie ambele:
(a)autorităţile competente definite la art. 4 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010;
(b)autorităţi, altele decât autorităţile competente menţionate la litera (a), cu condiţia ca actele cu putere de lege şi actele administrative naţionale să impună respectivelor autorităţi să coopereze cu autorităţile competente menţionate la litera (a) ori de câte ori acest lucru este necesar pentru a îşi îndeplini sarcinile în temeiul prezentei directive, inclusiv în vederea cooperării ABE, în conformitate cu dispoziţiile prezentei directive.
(4)Statele membre notifică Comisia şi ABE cu privire la autorităţile competente desemnate şi cu privire la orice modificări în legătură cu acestea. Prima asemenea notificare se face cât mai curând posibil şi nu mai târziu de 18 septembrie 2016.
(5)Autorităţile competente îşi exercită competenţele în conformitate cu dreptul intern:
a)fie direct sub autoritatea lor proprie sau sub controlul autorităţilor judiciare;
b)fie cerând instanţelor judecătoreşti competente să pronunţe hotărârea necesară, inclusiv, după caz, prin formularea unei căi de atac, în cazul în care această cerere nu este îndeplinită.
(6)Statele membre care au pe teritoriul lor mai multe autorităţi competente se asigură că respectivele sarcini ale acestora sunt clar definite şi că autorităţile respective cooperează îndeaproape, astfel încât fiecare să îşi îndeplinească sarcinile în mod eficient.
(7)Comisia publică, cel puţin o dată pe an, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, o listă cu autorităţile competente şi o actualizează în mod continuu pe site-ul său internet.