Art. 86. - Art. 86: Măsuri de precauţie care trebuie adoptate de statele membre gazdă - Directiva 2014/65/UE/15-mai-2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE

Acte UE

Jurnalul Oficial 173L

În vigoare
Versiune de la: 28 Martie 2024
Art. 86: Măsuri de precauţie care trebuie adoptate de statele membre gazdă
(1)În cazul în care autoritatea competentă a statului membru gazdă are motive clare şi demonstrabile să estimeze că o firmă de investiţii care operează pe teritoriul său în temeiul libertăţii de a presta servicii încalcă obligaţiile care îi revin în temeiul dispoziţiilor adoptate în conformitate cu prezenta directivă sau că o firmă de investiţii care deţine o sucursală pe teritoriul său încalcă obligaţiile care îi revin în temeiul dispoziţiilor adoptate în conformitate cu prezenta directivă care nu conferă prerogative autorităţii competente a statului membru gazdă, ea comunică aceste aspecte autorităţii competente a statului membru de origine.
În cazul în care, în pofida măsurilor adoptate de autoritatea competentă a statului membru de origine sau din cauza faptului că aceste măsuri se dovedesc a fi inadecvate, firma de investiţii respectivă continuă să acţioneze într-un mod care prejudiciază clar interesele investitorilor statului membru gazdă sau funcţionarea ordonată a pieţelor, se aplică următoarele:
a)după ce a informat autoritatea competentă a statului membru de origine, autoritatea competentă a statului membru gazdă ia toate măsurile adecvate necesare pentru a proteja investitorii şi pentru a menţine buna funcţionare a pieţelor, ceea ce include posibilitatea de a împiedica firmele de investiţii care încalcă normele să iniţieze alte tranzacţii pe teritoriul său. Comisia şi ESMA sunt informate fără întârzieri nejustificate cu privire la aceste măsuri; şi
b)autoritatea competentă a statului membru gazdă poate sesiza ESMA, care poate acţiona în conformitate cu competenţele care îi sunt atribuite în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(2)În cazul în care autorităţile competente ale statului membru gazdă constată că o firmă de investiţii având o sucursală pe teritoriul său nu respectă actele cu putere de lege sau actele administrative adoptate în statul membru respectiv în temeiul dispoziţiilor prezentei directive care conferă prerogative autorităţilor competente ale statului membru gazdă, acestea impun societăţii respective să pună capăt acestei situaţii necorespunzătoare.
În cazul în care firma de investiţii în cauză nu adoptă dispoziţiile necesare, autorităţile competente ale statului membru gazdă iau toate măsurile adecvate pentru ca firma de investiţii respectivă să pună capăt acestei situaţii necorespunzătoare. Natura acestor măsuri este comunicată autorităţilor competente ale statului membru de origine.
În cazul în care, în ciuda măsurilor luate de statul membru gazdă, firma de investiţii continuă să încalce actele cu putere de lege sau actele administrative menţionate la primul paragraf care sunt în vigoare în statul membru gazdă, autoritatea competentă a statului membru gazdă, după ce a informat autoritatea competentă a statului membru de origine, ia toate măsurile adecvate necesare pentru a proteja investitorii şi buna funcţionare a pieţelor. Comisia şi ESMA sunt informate fără întârzieri nejustificate cu privire la aceste măsuri.
În plus, autoritatea competentă a statului membru gazdă poate sesiza ESMA cu privire la chestiune, care poate acţiona în conformitate cu competenţele ce îi sunt atribuite în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(3)În cazul în care autoritatea competentă a statului membru gazdă a unei pieţe reglementate, a unui MTF sau a unui OTF are motive clare şi demonstrabile să estimeze că această piaţă reglementată, acest MTF sau acest OMF încalcă obligaţiile care îi revin în temeiul dispoziţiilor adoptate în conformitate cu prezenta directivă, ea sesizează autoritatea competentă a statului membru de origine al pieţei reglementate respective sau a MTF-ului sau OTF-ului respectiv.
În cazul în care, în pofida măsurilor adoptate de autoritatea competentă a statului membru de origine sau din cauza faptului că aceste măsuri se dovedesc a fi inadecvate, piaţa reglementată, MTF-ul sau OTF-ul continuă să acţioneze într-un mod care prejudiciază clar interesele investitorilor statului membru gazdă sau funcţionarea ordonată a pieţelor, autoritatea competentă a statului membru gazdă, după ce a informat autoritatea competentă a statului membru de origine, ia toate măsurile adecvate necesare pentru a proteja investitorii şi buna funcţionare a pieţelor, ceea ce include posibilitatea de a împiedica piaţa reglementată sau MTF-ul ori OTF-ul să îşi pună facilităţile la dispoziţia participanţilor sau a membrilor la distanţă stabiliţi în statul membru gazdă. Comisia şi ESMA sunt informate fără întârzieri nejustificate cu privire la aceste măsuri.
În plus, autoritatea competentă a statului membru gazdă poate sesiza ESMA cu privire la chestiune, care poate acţiona în conformitate cu competenţele ce îi sunt atribuite în temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(4)Orice măsură luată în temeiul alineatelor (1), (2) sau (3) şi care presupune sancţiuni sau restricţii pentru activităţile unei firme de investiţii sau ale unei pieţe reglementate este justificată în mod corespunzător şi comunicată firmei de investiţii sau pieţei reglementate respective.