Art. 79. - Art. 79: Obligaţia de a coopera - Directiva 2014/65/UE/15-mai-2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE

Acte UE

Jurnalul Oficial 173L

În vigoare
Versiune de la: 28 Martie 2024
Art. 79: Obligaţia de a coopera
(1)Autorităţile competente din diferite state membre cooperează reciproc atunci când acest lucru este necesar pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin în temeiul prezentei directive sau al Regulamentului (UE) nr. 600/2014, utilizând competenţele care le sunt conferite de prezenta directivă, de Regulamentul (UE) nr. 600/2014 sau de dreptul intern.
În cazul în care statele membre au ales, în conformitate cu articolul 70, să prevadă sancţiuni penale pentru încălcările dispoziţiilor menţionate la respectivul articol, ele se asigură că iau măsurile corespunzătoare pentru ca autorităţile competente să aibă toate competenţele necesare pentru a coopera cu autorităţile judiciare din aria lor de competenţă teritorială pentru a primi informaţii specifice în legătură cu anchete sau acţiuni penale iniţiate pentru posibile încălcări ale prezentei directive şi ale Regulamentului (UE) nr. 600/2014 şi oferă acelaşi tip de informaţii altor autorităţi competente şi ESMA pentru a-şi îndeplini obligaţiile de a coopera reciproc şi cu ESMA în sensul prezentei directive şi al Regulamentului (UE) nr. 600/2014.
Autorităţile competente acordă asistenţă autorităţilor competente ale celorlalte state membre. În special, autorităţile competente fac schimb de informaţii şi cooperează în cadrul investigaţiilor sau al activităţilor de supraveghere.
Autorităţile competente pot, de asemenea, coopera cu autorităţile competente ale altor state membre în legătură cu facilitarea recuperării amenzilor.
Pentru a facilita şi a accelera cooperarea şi, în special, schimbul de informaţii, statele membre desemnează o autoritate competentă unică, pentru a servi ca punct de contact în sensul prezentei directive şi al Regulamentului (UE) nr. 600/2014. Statele membre comunică Comisiei, ESMA şi celorlalte state membre numele autorităţilor însărcinate să primească cererile de schimb de informaţii sau de cooperare în temeiul prezentului alineat. ESMA publică o listă a acestor autorităţi pe site-ul său internet şi asigură actualizarea acesteia.
(2)În cazul în care, ţinând seama de situaţia pieţelor titlurilor de valoare în statul membru gazdă, activităţile unui loc de tranzacţionare care a instituit măsuri într-un stat membru gazdă au dobândit o importanţă considerabilă pentru funcţionarea pieţelor titlurilor de valoare şi protecţia investitorilor în statul membru gazdă respectiv, autorităţile statelor membre de origine şi gazdă competente în privinţa acestui loc de tranzacţionare adoptă măsuri de cooperare proporţionale.
(3)Statele membre adoptă măsurile administrative şi organizatorice necesare pentru a facilita asistenţa prevăzută la alineatul (1).
Autorităţile competente îşi pot exercita competenţele în scopul cooperării, inclusiv în cazul în care practicile care fac obiectul unei investigaţii nu reprezintă o încălcare a unei norme în vigoare în statul membru respectiv.
(4)În cazul în care autoritatea competentă are motive întemeiate să suspecteze că anumite acte care încalcă dispoziţiile prezentei directive sau ale Regulamentului (UE) nr. 600/2014 sunt comise sau au fost comise pe teritoriul unui alt stat membru de către entităţi care nu sunt supuse supravegherii sale, ea informează autoritatea competentă a celuilalt stat membru şi ESMA într-un mod cât mai detaliat posibil. Autoritatea competentă notificată adoptă măsurile necesare. Ea comunică rezultatele intervenţiei sale autorităţii competente care a informat-o şi ESMA şi, în măsura posibilului, le comunică evoluţiile importante apărute între timp. Prezentul alineat nu aduce atingere competenţei autorităţii competente notificatoare.
(5)Fără a aduce atingere alineatelor (1) şi (4), autorităţile competente notifică ESMA şi alte autorităţi competente detaliile:
a)oricăror cereri diminuare a unei poziţii sau expuneri în temeiul articolului 69 alineatul (2) litera (o);
b)oricăror limite privind capacitatea persoanelor de a încheia tranzacţii privind instrumente financiare derivate în temeiul articolului 69 alineatul (2) litera (p).
Notificarea include, acolo unde este relevant, detaliile cererii sau solicitării în temeiul articolului 69 alineatul (2) litera (j), inclusiv identitatea persoanei sau persoanelor cărora le era adresată şi motivele aferente, precum şi sfera de aplicare a limitelor introduse în temeiul articolului 69 alineatul (2) litera (p), inclusiv persoana vizată, instrumentele financiare aplicabile, limitele cu privire la dimensiunea poziţiilor pe care persoana le poate deţine în orice moment, orice exonerări de la acestea acordate în conformitate cu articolul 57 şi motivele aferente.
Notificările trebuie făcute cu cel puţin 24 de ore înainte de intrarea în vigoare planificată a acţiunilor sau măsurilor. În situaţii excepţionale, o autoritate competentă poate efectua notificarea cu mai puţin de 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurii, atunci când nu este posibilă acordarea unui preaviz de 24 de ore.
Autoritatea competentă a unui stat membru care primeşte notificări în temeiul prezentului alineat poate lua măsuri în conformitate cu articolul 69 alineatul (2) litera (o) sau (p) în cazul în care s-a asigurat că măsura este necesară pentru a îndeplini obiectivul celeilalte autorităţi competente. Autoritatea competentă notifică, de asemenea, în conformitate cu prezentul alineat atunci când propune luarea de măsuri.
Atunci când o acţiune în temeiul prezentului alineat primul paragraf litera (a) sau (b) se referă la produse energetice en gros, autoritatea competentă notifică, de asemenea, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) instituită în temeiul Regulamentului (CE) nr. 713/2009.
(6)În ceea ce priveşte certificatele de emisii, autorităţile competente ar trebui să coopereze cu organismele publice responsabile cu supravegherea pieţelor de licitaţii şi spot şi cu autorităţile competente, administratorii de registre şi alte organisme publice însărcinate cu supravegherea conformităţii în temeiul Directivei 2003/87/CE, pentru a se asigura că pot obţine o imagine de ansamblu consolidată asupra pieţelor certificatelor de emisii.
(7)În ceea ce priveşte instrumentele financiare derivate pe mărfuri agricole, autorităţile competente ar trebui să raporteze şi să coopereze cu organismele publice competente în privinţa supravegherii, a administrării şi a reglementării pieţelor agricole fizice în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013.
(8)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 89 pentru stabilirea criteriilor pe baza cărora funcţionarea unui loc de tranzacţionare într-un stat membru gazdă ar putea fi considerată ca având o importanţă considerabilă pentru funcţionarea pieţelor titlurilor de valoare şi pentru protecţia investitorilor în statul membru gazdă respectiv.
(9)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a stabili formulare standard, modele şi proceduri pentru măsurile de cooperare menţionate la alineatul (2).
ESMA înaintează Comisiei aceste proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare până la 3 ianuarie 2016.
Competenţa de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menţionate la primul paragraf este conferită Comisiei în condiţiile prevăzute la articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.