Art. 76. - Art. 76: Secretul profesional - Directiva 2014/65/UE/15-mai-2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE

Acte UE

Jurnalul Oficial 173L

În vigoare
Versiune de la: 28 Martie 2024
Art. 76: Secretul profesional
(1)Statele membre se asigură că autorităţile competente, orice persoană care lucrează sau a lucrat pentru autorităţile competente sau pentru entităţile delegatare ale sarcinilor acestora în conformitate cu articolul 67 alineatul (2), precum şi auditorii sau experţii mandataţi de autorităţile competente respectă secretul profesional. Aceştia nu divulgă nicio informaţie confidenţială pe care au primit-o în exercitarea funcţiilor lor, decât într-o formă rezumată sau agregată care împiedică identificarea individuală a firmelor de investiţii, a operatorilor de piaţă, a pieţelor reglementate sau a oricărei alte persoane, fără a se aduce atingere cerinţelor de drept intern penal sau fiscal sau celorlalte dispoziţii ale prezentei directive sau ale Regulamentului (UE) nr. 600/2014.
(2)În cazul în care o firmă de investiţii, un operator de piaţă sau o piaţă reglementată a fost declarat(ă) în stare de faliment sau este lichidat(ă) forţat, informaţiile confidenţiale care nu privesc terţe părţi pot fi divulgate în cadrul unor proceduri civile sau comerciale, cu condiţia să fie necesare în derularea procedurii.
(3)Fără a aduce atingere cerinţelor de drept intern penal sau fiscal, autorităţile competente, organismele sau persoanele fizice sau juridice altele decât autorităţile competente care primesc informaţii confidenţiale în temeiul prezentei directive sau al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 le pot utiliza doar în executarea sarcinilor lor şi pentru exercitarea funcţiilor lor, în cazul autorităţilor competente, în cadrul domeniului de aplicare al prezentei directive sau al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 sau, în cazul altor autorităţi, organisme sau persoane fizice sau juridice, în scopurile pentru care aceste informaţii le-au fost comunicate şi/sau în cadrul procedurilor administrative şi judiciare specific legate de exercitarea funcţiilor respective. Cu toate acestea, în cazul în care autoritatea competentă sau altă autoritate, organism sau persoană care comunică informaţia îşi exprimă consimţământul în acest sens, autoritatea care a primit informaţia o poate utiliza în alte scopuri.
(4)Orice informaţie confidenţială primită, schimbată sau transmisă în temeiul prezentei directive sau al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 este supusă cerinţelor secretului profesional prevăzute la prezentul articol. Cu toate acestea, prezentul articol nu împiedică autorităţile competente să transmită sau să facă schimb de informaţii confidenţiale în conformitate cu prezenta directivă sau cu Regulamentul (UE) nr. 600/2014 şi cu alte directive sau regulamente aplicabile firmelor de investiţii, instituţiilor de credit, fondurilor de pensii, OPCVM-urilor, FIA, intermediarilor de asigurări şi reasigurări, întreprinderilor de asigurări, pieţelor reglementate sau operatorilor de piaţă, CPC-urilor, CSD-urilor sau altfel cu acordul autorităţii competente, al unei alte autorităţi, al unui alt organism sau al unei alte persoane fizice sau juridice care a comunicat informaţiile respective.
(5)Prezentul articol nu împiedică autorităţile competente să transmită sau să facă schimb, în conformitate cu dreptul intern, de informaţii confidenţiale pe care nu le-au primit de la o autoritate competentă a altui stat membru.