Art. 51. - Art. 51: Admiterea instrumentelor financiare la tranzacţionare - Directiva 2014/65/UE/15-mai-2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE

Acte UE

Jurnalul Oficial 173L

În vigoare
Versiune de la: 28 Martie 2024
Art. 51: Admiterea instrumentelor financiare la tranzacţionare
(1)Statele membre impun ca pieţele reglementate să stabilească reguli clare şi transparente privind admiterea instrumentelor financiare la tranzacţionare.
Aceste reguli garantează că orice instrument financiar admis la tranzacţionare pe o piaţă reglementată poate face obiectul unei tranzacţionări echitabile, ordonate şi eficiente şi, în cazul valorilor mobiliare, poate fi negociat liber.
(2)În ceea ce priveşte instrumentele derivate, regulile menţionate la alineatul (1) asigură, în special, ca particularităţile contractului derivat să permită o cotaţie ordonată, precum şi o decontare eficientă.
(3)Pe lângă obligaţiile prevăzute la alineatele (1) şi (2), statele membre impun pieţelor reglementate să instituie şi să menţină mecanisme eficiente care să le permită să verifice dacă emitenţii valorilor mobiliare care sunt admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată respectă prevederile dreptului Uniunii privind obligaţiile în materie de informare iniţială, periodică şi specifică care le revin.
Statele membre se asigură că piaţa reglementată instituie măsuri care să faciliteze accesul membrilor sau participanţilor săi la informaţiile făcute publice în temeiul dreptului Uniunii.
(4)Statele membre se asigură că pieţele reglementate au adoptat măsurile necesare pentru a controla în mod regulat respectarea condiţiilor de admitere a instrumentelor financiare pe care le-au admis la tranzacţionare.
(5)O valoare mobiliară care a fost admisă la tranzacţionare pe o piaţă reglementată poate fi admisă ulterior la tranzacţionare pe alte pieţe reglementate, chiar şi fără consimţământul emitentului şi cu respectarea dispoziţiilor pertinente din Directiva 2003/71/CE. Această a doua piaţă reglementată informează emitentul că valoarea mobiliară respectivă este tranzacţionată pe această piaţă. Emitentul nu este obligat să furnizeze direct informaţiile solicitate în temeiul alineatului (3) unei pieţe reglementate care a admis valorile sale mobiliare la tranzacţionare fără consimţământul său.
(6)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare care:
a)precizează, pentru diferitele categorii de instrumente financiare, caracteristicile care trebuie luate în considerare de o piaţă reglementată pentru a stabili dacă un instrument financiar a fost emis în conformitate cu condiţiile prevăzute la al doilea paragraf de la alineatul (1) în vederea admiterii sale la tranzacţionare pe diferitele segmente de piaţă pe care le exploatează;
b)clarifică măsurile pe care o piaţă reglementată trebuie să le aplice pentru a se considera că şi-a îndeplinit obligaţia de a verifica respectarea de către emitentul unei valori mobiliare a dispoziţiilor dreptului Uniunii privind obligaţiile în materie de informare iniţială, periodică sau specifică care îi revin;
c)clarifică măsurile pe care trebuie să le adopte piaţa reglementată în conformitate cu alineatul (3) în vederea facilitării accesului membrilor sau participanţilor săi la informaţiile care au fost făcute publice în condiţiile stabilite de dreptul Uniunii.
ESMA înaintează Comisiei aceste proiecte de standarde tehnice de reglementare până la 3 iulie 2015.
Comisiei îi este delegată competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.