Art. 29. - Art. 29: Obligaţii ce le revin firmelor de investiţii care apelează la agenţi delegaţi - Directiva 2014/65/UE/15-mai-2014 privind pieţele instrumentelor financiare şi de modificare a Directivei 2002/92/CE şi a Directivei 2011/61/UE

Acte UE

Jurnalul Oficial 173L

În vigoare
Versiune de la: 28 Martie 2024
Art. 29: Obligaţii ce le revin firmelor de investiţii care apelează la agenţi delegaţi
(1)Statele membre autorizează firmele de investiţii să apeleze la agenţi delegaţi pentru a-şi promova serviciile, a atrage clienţi sau clienţi potenţiali, a primi ordinele acestora şi a le transmite, a plasa instrumente financiare, precum şi a furniza servicii de consultanţă privind aceste instrumente financiare şi serviciile pe care le propun.
(2)Statele membre impun ca, în cazul în care o firmă de investiţii decide să apeleze la un agent delegat, aceasta să îşi asume responsabilitatea totală şi necondiţionată a oricărei acţiuni efectuate sau a oricărei omisiuni comise de acest agent delegat atunci când acţionează în contul firmei de investiţii. În plus, statele membre impun ca firma de investiţii să se asigure că agentul delegat respectiv dezvăluie calitatea în care acţionează şi firma de investiţii pe care o reprezintă atunci când contactează orice client sau client potenţial sau înainte de a tranzacţiona cu acesta.
În conformitate cu articolul 16 alineatele (6), (8) şi (9), statele membre pot autoriza agenţii delegaţi înregistraţi pe teritoriul lor să deţină fonduri şi/sau instrumente financiare ale clienţilor în contul şi sub întreaga responsabilitate a firmei de investiţii pentru care acţionează pe teritoriul lor sau, în cazul unei operaţiuni transfrontaliere, pe teritoriul unui stat membru care autorizează un agent delegat să deţină fonduri ale clienţilor.
Statele membre impun firmelor de investiţii să controleze activităţile agenţilor lor delegaţi astfel încât să garanteze că acestea continuă să se conformeze prezentei directive în cazul în care acţionează prin intermediul agenţilor delegaţi.
(3)Agenţii delegaţi sunt înregistraţi în registrul public din statul membru în care aceştia sunt stabiliţi. ESMA publică pe site-ul său internet trimiterile sau legăturile hipertext către toate registrele publice înfiinţate în temeiul prezentului articol de către statele membre care hotărăsc să permită firmelor de investiţii să apeleze la agenţi delegaţi.
Statele membre se asigură că pot fi înscrişi în registrul public doar agenţii delegaţi despre care s-a stabilit că se bucură de o reputaţie suficient de bună şi că deţin cunoştinţele şi competenţele generale, comerciale şi profesionale necesare pentru a furniza serviciul de investiţii sau serviciul auxiliar şi pentru a comunica precis oricărui client sau oricărui client potenţial toate informaţiile pertinente privind serviciul propus.
Statele membre pot decide că, sub rezerva unui control corespunzător, firmele de investiţii au posibilitatea de a verifica dacă agenţii delegaţi la care au apelat se bucură de o reputaţie suficient de bună şi au cunoştinţele şi competenţele menţionate la al doilea paragraf.
Registrul se actualizează periodic. Acesta este pus la dispoziţia publicului spre consultare.
(4)Statele membre impun firmelor de investiţii care apelează la agenţi delegaţi să adopte măsurile adecvate pentru a evita ca activităţile agenţilor delegaţi care nu intră în sfera de aplicare a prezentei directive să aibă un impact negativ asupra activităţilor exercitate de agenţii delegaţi în numele firmei de investiţii.
Statele membre pot permite autorităţilor competente să colaboreze cu firmele de investiţii şi cu instituţiile de credit, asociaţiile lor şi alte entităţi pentru înregistrarea agenţilor delegaţi şi controlul respectării de către aceştia din urmă a cerinţelor prevăzute la alineatul (3). În special, agenţii delegaţi pot fi înregistraţi de o firmă de investiţii, o instituţie de credit, asociaţii ale acestora şi alte entităţi sub supravegherea autorităţii competente.
(5)Statele membre impun firmelor de investiţii să nu apeleze decât la agenţii delegaţi înscrişi în registrele publice prevăzute la alineatul (3).
(6)Statele membre pot adopta sau menţine dispoziţii mai stricte decât cele enunţate la prezentul articol sau pot să prevadă cerinţe suplimentare pentru agenţii delegaţi înregistraţi pe teritoriul lor.