Art. 36. - Art. 36: Scutiri pentru microîntreprinderi - Directiva 2013/34/UE/26-iun-2013 privind situaţiile financiare anuale, situaţiile financiare consolidate şi rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 182L

În vigoare
Versiune de la: 28 Mai 2024
Art. 36: Scutiri pentru microîntreprinderi
(1)Statele membre pot scuti microîntreprinderile de toate sau de oricare dintre obligaţiile următoare:
a)prezentarea elementelor "Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate" şi "Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate". Dacă utilizează opţiunea menţionată, statele membre le pot acorda întreprinderilor respective, exclusiv pentru alte cheltuieli, conform alineatului (2) litera (b) punctul (vi) de la prezentul articol, o derogare de la articolul 6 alineatul (1) litera (d) în ceea ce priveşte recunoaşterea elementelor "Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate" şi "Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate", cu condiţia ca acest fapt să fie prezentat în notele explicative la situaţiile financiare sau, în conformitate cu litera (b) de la prezentul alineat, la sfârşitul bilanţului;
b)elaborarea notelor explicative la situaţiile financiare în conformitate cu articolul 16, cu condiţia ca informaţiile prevăzute la articolul 67 alineatul (1) literele (d) şi (e) din prezenta directivă şi la articolul 24 alineatul (2) din Directiva 2012/30/UE să fie prezentate la sfârşitul bilanţului;
c)întocmirea unui raport al administratorilor în conformitate cu capitolul 5, cu condiţia ca informaţiile solicitate la articolul 24 alineatul (2) din Directiva 2012/30/UE să fie prezentate în notele explicative la situaţiile financiare sau, în conformitate cu litera (b) de la prezentul alineat, la sfârşitul bilanţului;
d)publicarea situaţiilor financiare anuale, în conformitate cu capitolul 7 din prezenta directivă, cu condiţia ca informaţiile privind bilanţul cuprinse în acestea să fie depuse în mod corespunzător, în conformitate cu dreptul intern, la cel puţin o autoritate competentă desemnată de statul membru în cauză. În cazul în care autoritatea competentă nu coincide cu registrul central, registrul comercial sau registrul societăţilor, astfel cum sunt menţionate la articolul 3 alineatul (1) din Directiva 2009/101/CE, autoritatea competentă are obligaţia de a furniza registrului informaţiile depuse.
(2)Statele membre pot permite microîntreprinderilor:
a)să elaboreze numai un bilanţ prescurtat, care să prezinte separat cel puţin acele elemente precedate de litere de la anexele III sau IV, după caz. În cazurile în care se aplică alineatul (1) litera (a) din prezentul articol, elementele E de la rubrica "Active" şi D de la rubrica "Datorii" de la anexa III sau elementele E şi K de la anexa IV se exclud din bilanţ;
b)să elaboreze numai un cont prescurtat de profit şi pierdere, care să prezinte separat cel puţin următoarele elemente, după caz:
(i)cuantumul net al cifrei de afaceri,
(ii)alte venituri,
(iii)costul materiilor prime şi al consumabilelor,
(iv)cheltuieli cu personalul,
(v)ajustări de valoare,
(vi)alte cheltuieli,
(vii)impozite,
(viii)profit sau pierdere.
(3)Statele membre nu permit şi nu impun aplicarea articolului 8 în ceea ce priveşte microîntreprinderile care utilizează oricare dintre exceptările prevăzute la alineatele (1) şi (2) de la prezentul articol.
(4)În ceea ce priveşte microîntreprinderile, se consideră că situaţiile financiare anuale întocmite în conformitate cu alineatele (1), (2) şi (3) de la prezentul articol oferă imaginea fidelă prevăzută la articolul 4 alineatul (3) şi, prin urmare, articolul 4 alineatul (4) nu se aplică în cazul acestor situaţii financiare.
(5)Dacă se aplică alineatul (1) litera (a) de la prezentul articol, totalul bilanţului menţionat la articolul 3 alineatul (1) litera (a) constă în activele prevăzute la elementele A-D de la rubrica "Active" de la anexa III sau la elementele A-D de la anexa IV.
(6)Fără a aduce atingere prezentului articol, statele membre se asigură că microîntreprinderile sunt, în toate celelalte cazuri, considerate drept întreprinderi mici.
(7)Statele membre nu fac publice derogările prevăzute la alineatele (1), (2) şi (3) în ceea ce priveşte societăţile de investiţii sau holdingurile financiare.
(8)Statele membre care, la 19 iulie 2013, aplică acte cu putere de lege şi acte administrative în conformitate cu Directiva 2012/6/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 martie 2012 de modificare a Directivei 78/660/CEE a Consiliului privind conturile anuale ale anumitor forme de societăţi comerciale în ceea ce priveşte microentităţile (1) pot fi exceptate de la cerinţele stabilite la articolul 3 alineatul (9) în ceea ce priveşte conversia în monedele naţionale a pragurilor stabilite la articolul 3 alineatul (1) atunci când aplică prima teză de la articolul 53 alineatul (1).
(1)JO L 81, 21.3.2012, p. 3.
(9)Până la 20 iulie 2018, Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului şi Comitetului Economic şi Social European un raport privind situaţia microîntreprinderilor, ţinând seama, în special, de situaţia la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul entităţilor vizate de criteriile de mărime şi de reducerea sarcinilor administrative care rezultă din scutirea de la cerinţa de publicare.