Art. 38. - Art. 38: Evaluarea ("peer review") a autorizării şi a supravegherii AFIA din afara UE - Directiva 2011/61/UE/08-iun-2011 privind administratorii fondurilor de investiţii alternative şi de modificare a Directivelor 2003/41/CE şi 2009/65/CE şi a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 şi (UE) nr. 1095/2010
Acte UE
Jurnalul Oficial 174L
În vigoare Versiune de la: 25 Iunie 2024
Art. 38: Evaluarea ("peer review") a autorizării şi a supravegherii AFIA din afara UE
(1)În fiecare an, AEVMP realizează evaluări ("peer reviews") ale activităţilor de supraveghere desfăşurate de autorităţile competente în legătură cu autorizarea şi supravegherea AFIA din afara UE în aplicarea articolelor 37, 39, 40 şi 41, pentru a asigura un nivel mai ridicat de consecvenţă a rezultatelor supravegherii, în conformitate cu articolul 30 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.
(2)Până la 22 iulie 2013 AEVMP elaborează metode care să permită evaluarea obiectivă şi compararea autorităţilor ale căror activităţi sunt examinate.
(3)Evaluarea ("peer review") include în special o evaluare:
a)a gradului de convergenţă a practicilor de supraveghere obţinut în activităţile de autorizare şi de supraveghere a AFIA din afara UE;
b)a măsurii în care practicile de supraveghere îndeplinesc obiectivele stabilite prin prezenta directivă;
c)a eficacităţii şi a gradului de convergenţă obţinute în ceea ce priveşte executarea prezentei directive, a normelor sale de punere în aplicare şi a standardelor tehnice de reglementare şi de punere în aplicare elaborate de AEVMP în temeiul prezentei directive, inclusiv măsurile şi sancţiunile administrative impuse AFIA din afara UE în cazul în care aceştia nu s-au conformat prezentei directive.
(4)Pe baza concluziilor evaluării ("peer review"), AEVMP poate emite ghiduri şi recomandări în temeiul articolului 16 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, în vederea stabilirii unor practici consecvente, eficiente şi eficace de supraveghere a AFIA din afara UE.
(5)Autorităţile competente depun toate eforturile necesare pentru a respecta aceste orientări şi recomandări.
(6)În termen de două luni de la emiterea unei orientări sau recomandări, fiecare autoritate competentă confirmă dacă respectă sau intenţionează să respecte ghidul sau recomandarea în cauză. În cazul în care o autoritate competentă nu respectă sau nu intenţionează să respecte ghidul sau recomandarea în cauză, aceasta informează AEVMP, prezentându-şi motivele.
(7)AEVMP dă publicităţii faptul că o autoritate competentă nu respectă sau nu intenţionează să respecte ghidul sau recomandarea în cauză. AEVMP poate decide, de la caz la caz, să publice motivele prezentate de autoritatea competentă cu privire la nerespectarea ghidului sau a recomandării respective. Autoritatea competentă primeşte o notificare prealabilă cu privire la această publicare.
(8)În raportul menţionat la articolul 43 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, AEVMP informează Parlamentul European, Consiliul şi Comisia cu privire la ghidurile şi recomandările emise în temeiul prezentului articol, menţionând autorităţile competente care nu le-au respectat şi explicând modalitatea prin care AEVMP intenţionează să se asigure că autorităţile competente respective vor respecta recomandările şi ghidurile sale în viitor.
(9)Comisia ţine seama în mod corespunzător de aceste rapoarte în examinarea directivei în conformitate cu articolul 69 şi în orice evaluare pe care o realizează ulterior.
(10)AEVMP face publice cele mai bune practici care pot fi identificate pe baza acestor evaluări ("peer reviews"). În plus, toate celelalte rezultate ale evaluărilor ("peer reviews") pot fi făcute publice sub rezerva acordului autorităţii competente care face obiectul evaluării ("peer review").