Art. 20. - Art. 20: Delegarea - Directiva 2011/61/UE/08-iun-2011 privind administratorii fondurilor de investiţii alternative şi de modificare a Directivelor 2003/41/CE şi 2009/65/CE şi a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 şi (UE) nr. 1095/2010

Acte UE

Jurnalul Oficial 174L

În vigoare
Versiune de la: 25 Iunie 2024
Art. 20: Delegarea
(1)AFIA care intenţionează să delege unor terţi sarcina de a îndeplini, în numele lor, una sau mai multe dintre funcţiile menţionate în anexa I sau unul sau mai multe dintre serviciile menţionate la articolul 6 alineatul (4) notifică acest lucru autorităţilor competente din statul lor membru de origine înainte ca dispoziţiile privind delegarea să intre în vigoare. Trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:
a)AFIA trebuie să poată justifica întreaga sa structură de delegare cu motive obiective;
b)delegatul trebuie să dispună de resurse suficiente pentru a îndeplini sarcinile respective, iar persoanele care desfăşoară în mod efectiv activitatea delegatului trebuie să aibă o reputaţie suficient de bună şi o experienţă suficientă;
c)în cazul în care delegarea vizează administrarea de portofoliu sau administrarea de riscuri, trebuie acordată numai unor entităţi care sunt autorizate sau înregistrate cu scopul de administrare a activelor şi care sunt supuse unei supravegheri sau, în cazul în care această condiţie nu poate fi îndeplinită, trebuie acordată numai cu condiţia autorizării prealabile din partea autorităţilor competente din statul membru de origine al AFIA;
d)în cazul în care delegarea se referă la administrarea de portofoliu sau la administrarea de riscuri şi este acordată unei entităţi dintr-o ţară terţă, trebuie să fie asigurată, în plus faţă de cerinţele de la litera (c), cooperarea dintre autorităţile competente din statul membru de origine al AFIA şi autoritatea de supraveghere a entităţii în cauză;
e)delegarea nu trebuie să împiedice buna desfăşurare a supravegherii AFIA şi, în special, nu trebuie să împiedice nici AFIA să acţioneze, nici FIA să fie administrat în interesul investitorilor săi;
f)AFIA trebuie să poată demonstra că delegatul este calificat şi capabil să exercite funcţiile şi să presteze serviciile în cauză, că a fost selecţionat cu toată atenţia cuvenită şi că AFIA poate să monitorizeze în mod eficace şi în orice moment activitatea delegată, să dea în orice moment instrucţiuni suplimentare delegatului şi să retragă delegarea cu efect imediat atunci când acest lucru este în interesul investitorilor.
AFIA evaluează în permanenţă serviciile furnizate de fiecare delegat.
(2)Administrarea portofoliului sau administrarea riscurilor nu este delegată:
a)depozitarului ori unui delegat al depozitarului; sau
b)oricărei alte entităţi ale cărei interese pot intra în conflict cu cele ale AFIA sau ale investitorilor FIA, cu excepţia cazului în care entitatea în cauză a separat din punct de vedere funcţional şi ierarhic exercitarea sarcinilor sale de administrare a portofoliului sau de administrare a riscurilor de celelalte sarcini ale sale potenţial conflictuale, iar eventualele conflicte de interese sunt identificate, gestionate, monitorizate şi comunicate în mod corespunzător investitorilor FIA.
(3)Faptul că AFIA a delegat funcţii sau servicii unui terţ sau orice altă subdelegare nu afectează răspunderea AFIA faţă de clienţii săi, FIA şi investitorii săi. AFIA nu îşi deleagă funcţiile sau serviciile într-o asemenea măsură încât, în esenţă, să nu mai poată fi considerat administratorul FIA sau prestatorul serviciilor menţionate la articolul 6 alineatul (4) şi să devină o entitate de tip «cutie poştală».
(31)AFIA se asigură că îndeplinirea funcţiilor menţionate în anexa I şi furnizarea serviciilor menţionate la articolul 6 alineatul (4) au loc cu respectarea prezentei directive. Respectiva obligaţie se aplică indiferent de statutul de reglementare al oricărui delegat sau subdelegat sau de locul unde se află acesta.

(4)Terţul poate subdelega oricare dintre funcţiile sau serviciile care îi sunt delegate, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a)AFIA şi-a dat acordul prealabil pentru subdelegare;
b)AFIA a notificat autorităţile competente din statul său membru de origine înainte ca dispoziţiile privind subde-legarea să intre în vigoare;
c)condiţiile prevăzute la alineatul (1), toate trimiterile la "delegat" înţelegându-se ca trimiteri la "subdelegat".
(5)Nu se atribuie o subdelegare a administrării de portofoliu sau a administrării de riscuri:
a)depozitarului ori unui delegat al depozitarului; sau
b)oricărei alte entităţi ale cărei interese pot intra în conflict cu cele ale AFIA sau ale investitorilor FIA, decât în cazul în care entitatea în cauză a separat din punct de vedere funcţional şi ierarhic exercitarea sarcinilor sale de administrare a portofoliului sau de administrare a riscurilor de celelalte sarcinilor ale sale potenţial conflictuale, iar eventualele conflicte de interese sunt identificate, gestionate, monitorizate şi comunicate în mod corespunzător investitorilor FIA.
Delegatul relevant evaluează în permanenţă serviciile furnizate de fiecare subdelegat.
(6)Atunci când subdelegatul deleagă oricare dintre funcţiile sau serviciile care i-au fost delegate, condiţiile prevăzute la alineatul (4) se aplică mutatis mutandis.
(61)Prin derogare de la alineatele (1)-(6) de la prezentul articol, în cazul în care funcţia de distribuţie menţionată în anexa I punctul 2 litera (b) este îndeplinită de unul sau mai mulţi distribuitori care acţionează în nume propriu şi care distribuie FIA în conformitate cu Directiva 2014/65/UE sau prin produse de investiţii bazate pe asigurări în conformitate cu Directiva (UE) 2016/97 a Parlamentului European şi a Consiliului (*13), o asemenea funcţie nu este considerată a fi o delegare supusă cerinţelor de la prezentul articol alineatele (1)-(6), indiferent de eventualele acorduri de distribuţie încheiate între AFIA şi distribuitor.
(*13)Directiva (UE) 2016/97 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 ianuarie 2016 privind distribuţia de asigurări (JO L 26, 2.2.2016, p. 19).

(7)Comisia adoptă prin intermediul unor acte delegate, în conformitate cu articolul 56 şi în condiţiile prevăzute la articolele 57 şi 58, măsuri care precizează:
a)condiţiile pentru îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alineatele (1), (2), (4) şi (5);
b)condiţiile în care AFIA îşi deleagă funcţiile într-o asemenea măsură încât devine o entitate de tip "cutie poştală" şi nu mai poate fi considerat administrator al FIA în conformitate cu alineatul (3).