Capitolul vi - DISPOZIŢII FINALE - Directiva 2010/24/UE/16-mar-2010 privind asistenţa reciprocă în materie de recuperare a creanţelor legate de taxe, impozite, drepturi şi alte măsuri

Acte UE

Jurnalul Oficial 84L

În vigoare
Versiune de la: 22 Aprilie 2010
CAPITOLUL VI:DISPOZIŢII FINALE
Art. 24: Aplicarea altor acorduri privind asistenţa
(1)Prezenta directivă nu aduce atingere îndeplinirii niciunei obligaţii de furnizare de asistenţă mai extinsă, care decurge din acorduri sau înţelegeri bilaterale sau multilaterale, inclusiv în domeniul notificării actelor judiciare sau extrajudiciare.
(2)În cazul în care statele membre încheie astfel de acorduri sau înţelegeri bilaterale sau multilaterale cu privire la aspecte reglementate de prezenta directivă şi care nu se referă la cazuri individuale, ele informează fără întârziere Comisia în acest sens. La rândul său, Comisia informează celelalte state membre.
(3)Atunci când acordă asistenţă reciprocă mai extinsă în temeiul unui acord sau al unei înţelegeri bilateral(e) sau multilateral(e), statele membre pot face uz de reţeaua de comunicaţii electronice şi de formularele-tip adoptate pentru punerea în aplicare a prezentei directive.
Art. 25: Comitetul
(1)Comisia este asistată de Comitetul de recuperare.
(2)Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE.
Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.
Art. 26: Dispoziţii de punere în aplicare
Comisia adoptă, în conformitate cu procedura menţionată la articolul 25 alineatul (2), norme detaliate de punere în aplicare a articolului 4 alineatele (2), (3) şi (4), a articolului 5 alineatul (1), a articolului 8, a articolului 10, a articolului 12 alineatul (1), a articolului 13 alineatele (2), (3), (4) şi (5), a articolului 15, a articolului 16 alineatul (1) şi a articolului 21 alineatul (1).
Normele respective se referă cel puţin la următoarele elemente:
(a)modalităţile practice în ceea ce priveşte organizarea contactelor între birourile centrale de legătură, celelalte birouri de legătură şi departamentele de legătură menţionate la articolul 4 alineatele (2), (3) şi (4), din diferite state membre, şi a contactelor cu Comisia;
(b)mijloacele prin care pot fi transmise comunicări între autorităţi;
(c)formatul şi alte detalii ale formularelor-tip care urmează a fi utilizate în sensul articolului 5 alineatul (1), al articolului 8, al articolului 10 alineatul (1), al articolului 12 alineatul (1) şi al articolului 16 alineatul (1);
(d)conversia sumelor care urmează a fi recuperate şi transferul sumelor recuperate.
Art. 27: Raportare
(1)Fiecare stat membru informează Comisia anual, cel târziu până la 31 martie, cu privire la următoarele:
a)numărul de cereri de informaţii, de notificare şi de recuperare sau de măsuri asigurătorii transmise fiecărui stat membru solicitat şi primite de la fiecare stat membru solicitant în fiecare an;
b)valoarea creanţelor pentru care se solicită asistenţă pentru recuperare şi sumele recuperate.
(2)Statele membre pot furniza, de asemenea, orice alte informaţii care ar putea fi folositoare pentru a evalua asistenţa reciprocă oferită în temeiul prezentei directive.
(3)O dată la cinci ani, Comisia transmite un raport Parlamentului European şi Consiliului cu privire la funcţionarea mecanismelor instituite prin prezenta directivă.
Art. 28: Transpunere
(1)Statele membre adoptă şi publică, până la 31 decembrie 2011 cel târziu, actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Acestea informează de îndată Comisia cu privire la actele respective.
Statele membre aplică aceste acte începând cu 1 ianuarie 2012.
Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conţin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoţite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.
(2)Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziţii de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.
Art. 29: Abrogarea Directivei 2008/55/CE
Directiva 2008/55/CE se abrogă de la 1 ianuarie 2012.
Trimiterile la directiva abrogată se interpretează drept trimiteri la prezenta directivă.
Art. 30: Intrarea în vigoare
Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 31: Destinatari
Prezenta directivă se adresează statelor membre.