Capitolul ii - SCHIMBUL DE INFORMAŢII - Directiva 2010/24/UE/16-mar-2010 privind asistenţa reciprocă în materie de recuperare a creanţelor legate de taxe, impozite, drepturi şi alte măsuri
Acte UE
Jurnalul Oficial 84L
În vigoare Versiune de la: 22 Aprilie 2010
CAPITOLUL II:SCHIMBUL DE INFORMAŢII
Art. 5: Cererea de informaţii
(1)La cererea autorităţii solicitante, autoritatea solicitată furnizează orice informaţii despre care este previzibil că prezintă relevanţă pentru autoritatea solicitantă în vederea recuperării creanţelor sale menţionate la articolul 2.
În scopul furnizării acestor informaţii, autoritatea solicitată asigură realizarea oricăror anchete administrative necesare pentru obţinerea acestora.
(2)Autoritatea solicitată nu este obligată să furnizeze informaţii:
a)pe care nu le-ar putea obţine în vederea recuperării creanţelor similare născute în statul membru solicitat;
b)care ar divulga un secret comercial, industrial sau profesional;
c)a căror divulgare ar aduce atingere securităţii statului membru solicitat sau ar fi contrare ordinii publice a acestuia.
(3)Alineatul (2) nu poate fi în niciun caz interpretat ca permiţând unei autorităţi solicitate a unui stat membru să refuze furnizarea de informaţii pentru simplul motiv că aceste informaţii sunt deţinute de o bancă, de o altă instituţie financiară, de o persoană desemnată sau care acţionează în calitate de agent sau de administrator sau că informaţiile respective se referă la participaţiile la capitalul unei persoane.
(4)Autoritatea solicitată informează autoritatea solicitantă în legătură cu motivele de refuz al unei cereri de informaţii.
Art. 6: Schimbul de informaţii fără cerere prealabilă
În cazul în care o rambursare a taxelor, impozitelor sau drepturilor, altele decât taxa pe valoarea adăugată, se efectuează către o persoană stabilită sau având domiciliul într-un alt stat membru, statul membru din care urmează să se efectueze rambursarea poate informa, cu privire la rambursarea preconizată, statul membru unde este stabilită sau unde îşi are domiciliul persoana.
Art. 7: Prezenţa în birourile administrative şi participarea la anchetele administrative
(1)Prin acord între autoritatea solicitantă şi autoritatea solicitată şi în conformitate cu modalităţile stabilite de autoritatea solicitată, funcţionarii autorizaţi de autoritatea solicitantă pot, în vederea promovării asistenţei reciproce prevăzute de prezenta directivă:
a)să fie prezenţi în birourile în care autorităţile administrative ale statului membru solicitat îşi desfăşoară activitatea;
b)să fie prezenţi la anchetele administrative efectuate pe teritoriul statului membru solicitat;
c)să însoţească funcţionarii competenţi din statul membru solicitat în cursul procedurilor judiciare din respectivul stat membru.
(2)În măsura în care legislaţia în vigoare în statul membru solicitat permite acest lucru, acordul menţionat la alineatul (1) litera (b) poate prevedea ca funcţionarii din statul membru solicitant să poată intervieva persoane şi examina registre.
(3)Funcţionarii autorizaţi de autoritatea solicitantă care fac uz de posibilităţile oferite prin alineatele (1) şi (2) sunt în măsură să prezinte în orice moment o împuternicire scrisă în care le sunt indicate identitatea şi calitatea oficială.