Art. 5. - Art. 5: Calcularea ponderii energiei din surse regenerabile - Directiva 2009/28/CE/23-apr-2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare şi ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE şi 2003/30/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 140L

În vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2018
Art. 5: Calcularea ponderii energiei din surse regenerabile
(1)Consumul final brut de energie din surse regenerabile în fiecare stat membru se calculează ca suma următoarelor:
a)consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile de energie;
b)consumul final brut de energie din surse regenerabile pentru încălzire şi răcire; şi
c)consumul final de energie din surse regenerabile în transporturi.
La calcularea ponderii deţinute în cadrul consumului final brut de energie din surse regenerabile, gazul, energia electrică şi hidrogenul din surse regenerabile de energie se iau în considerare numai o dată la litera (a), litera (b) sau la litera (c) din primul paragraf.
Sub rezerva articolul 17 alineatul (1) al doilea paragraf, biocar-buranţii şi biolichidele care nu respectă criteriile de durabilitate prevăzute la articolul 17 alineatele (2)-(6) nu se iau în considerare.
(2)Dacă un stat membru consideră că, din motive de forţă majoră, îi este imposibil să atingă ponderea de energie din surse regenerabile în cadrul consumului final brut de energie în 2020 prevăzută în coloana a treia din tabelul de la anexa I, acesta informează Comisia cât de curând posibil în acest sens. Comisia decide dacă situaţia de forţă majoră este justificată. În cazul în care Comisia decide că situaţia de forţă majoră este justificată, aceasta determină ajustarea care trebuie efectuată în ceea ce priveşte consumul final brut de energie din surse regenerabile al statului membru pentru anul 2020.
(3)În sensul alineatului (1) litera (a), consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile de energie se calculează ca fiind cantitatea de energie electrică produsă într-un stat membru din surse regenerabile de energie, excluzând producţia de energie electrică în centralele cu acumulare prin pompaj din apă pompată anterior într-un rezervor superior.
În cazul centralelor multicombustibil care utilizează surse regenerabile şi convenţionale, se ia în considerare numai acea parte din energia electrică care este produsă din surse regenerabile de energie. În scopul acestor calcule, contribuţia fiecărei surse de energie se calculează pe baza conţinutului său de energie.
Energia electrică generată de energia hidroelectrică şi eoliană se ia în considerare în conformitate cu formulele de normalizare prevăzute în anexa II.
(4)În sensul alineatului (1) litera (b), consumul final brut de energie din surse regenerabile pentru încălzire şi răcire se calculează ca fiind cantitatea de energie destinată încălzirii şi răcirii centralizate produsă într-un stat membru din surse regenerabile, la care se adaugă consumul suplimentar de energie din surse regenerabile al industriei, gospodăriilor, serviciilor, agriculturii, silviculturii şi pescuitului, în scopul încălzirii, răcirii şi prelucrării.
În cazul centralelor multicombustibil care utilizează surse regenerabile şi convenţionale, se ia în considerare numai acea parte destinată încălzirii şi răcirii care este produsă din surse regenerabile de energie. În scopul acestor calcule, contribuţia fiecărei surse de energie se calculează pe baza conţinutului său de energie.
Energia aerotermală, geotermală şi hidrotermală capturată de pompele de căldură este luată în considerare în sensul alineatului (1) litera (b) cu condiţia ca energia finală generată să depăşească semnificativ intrarea de energie primară necesară funcţionării pompelor de căldură. Cantitatea de căldură considerată drept energie din surse regenerabile în sensul prezentei directive se calculează în conformitate cu metodologia prevăzută în anexa VII.
Energia termică generată de sistemele energetice pasive, în care consumul scăzut de energie se realizează în mod pasiv prin modul de proiectare a clădirilor sau prin căldura produsă prin utilizarea energiei din surse neregenerabile, nu se ia în considerare în sensul aplicării alineatului (1) litera (b).
(5)Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 25a privind adaptarea la progresul ştiinţific şi tehnic a conţinutului energetic al combustibililor destinaţi transporturilor, astfel cum este prevăzut în anexa III.

(6)Ponderea energiei din surse regenerabile se calculează ca fiind consumul final brut de energie din surse regenerabile, împărţit la consumul final brut de energie provenită din toate sursele de energie, exprimat ca procent.
În sensul primului paragraf, suma menţionată la alineatul (1) se ajustează în conformitate cu articolele 6, 8, 10 şi 11.
La calcularea consumului final brut de energie în scopul măsurării respectării obiectivelor şi a traiectoriei orientative stabilite în prezenta directivă, cantitatea de energie consumată în sectorul aviaţiei, ca proporţie din consumul final brut de energie al statului membru în cauză, se consideră a nu fi mai mare de 6,18 %. Pentru Cipru şi Malta, cantitatea de energie consumată în sectorul aviaţiei, ca proporţie din consumul final brut de energie al statelor membre în cauză, se consideră a nu fi mai mare de 4,12 %.
(7)Metodologia şi definiţiile utilizate la calcularea ponderii energiei din surse regenerabile sunt cele din Regulamentul (CE) nr. 1099/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind statisticile în domeniul energiei (1).
(1)JO L 304, 14.11.2008, p.1.
Statele membre asigură coerenţa informaţiilor statistice utilizate în calculul acestor ponderi sectoriale şi globale şi a informaţiilor statistice raportate Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1099/2008.