Art. 14. - Art. 14: Informare şi formare - Directiva 2009/28/CE/23-apr-2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare şi ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE şi 2003/30/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 140L

În vigoare
Versiune de la: 21 Decembrie 2018
Art. 14: Informare şi formare
(1)Statele membre se asigură că informaţiile cu privire la măsurile de sprijin sunt puse la dispoziţia tuturor factorilor relevanţi, respectiv consumatorilor, constructorilor, instalatorilor, arhitecţilor şi furnizorilor de echipamente şi sisteme de încălzire, răcire şi energie electrică şi de vehicule compatibile cu utilizarea de energie din surse regenerabile.
(2)Statele membre se asigură că sunt puse la dispoziţie informaţii cu privire la beneficiile nete, rentabilitatea financiară şi energetică a echipamentelor şi a sistemelor care folosesc încălzire, răcire şi energie electrică din surse regenerabile de energie, fie de către furnizorul echipamentului sau al sistemului, fie de către autorităţile naţionale competente.
(3)Statele membre se asigură că sisteme de certificare sau sisteme de calificare echivalente devin sau sunt disponibile până la 31 decembrie 2012 pentru instalatorii de cazane şi sobe mici pe bază de biomasă şi de sisteme fotovoltaice solare şi termice solare, de sisteme geotermice de mică adâncime şi pompe de căldură. Aceste sisteme pot ţine seama de sistemele şi structurile existente după caz şi au la bază criteriile prevăzute în anexa IV. Fiecare stat membru recunoaşte certificarea acordată de alte state membre în conformitate cu respectivele criterii.
(4)Statele membre pun la dispoziţia publicului informaţii privind sistemele de certificare sau sistemele de calificare echivalente menţionate la alineatul (3). De asemenea, statele membre pot face disponibilă lista instalatorilor calificaţi sau certificaţi în conformitate cu dispoziţiile menţionate la alineatul (3).
(5)Statele membre se asigură că există orientări pentru toţi factorii relevanţi, în special pentru urbanişti şi arhitecţi, astfel încât aceştia să poată lua în considerare combinaţia optimă de surse regenerabile de energie, tehnologii cu eficienţă ridicată şi a încălzirii şi răcirii centralizate la planificarea, proiectarea, construirea şi renovarea zonelor industriale sau rezidenţiale.
(6)Statele membre, cu participarea autorităţilor locale şi regionale, organizează programe de informare, de sensibilizare adecvate, orientări şi/sau programe de formare în scopul informării cetăţenilor cu privire la avantajele şi aspectele practice ale dezvoltării şi utilizării energiei din surse regenerabile.