Art. 6. - Art. 6: Accesul la un loc de muncă, la beneficii colective şi la formare profesională - Directiva 2008/104/CE/19-nov-2008 privind munca prin agent de muncă temporară

Acte UE

Jurnalul Oficial 327

În vigoare
Versiune de la: 5 Decembrie 2008
Art. 6: Accesul la un loc de muncă, la beneficii colective şi la formare profesională
(1)Lucrătorii temporari sunt informaţi cu privire la existenţa oricărui loc de muncă vacant în întreprinderea utilizatoare, pentru a li se acorda aceeaşi oportunitate de a ocupa un loc de muncă permanent ca şi celorlalţi lucrători din întreprinderea utilizatoare respectivă. Aceste informaţii pot fi oferite printr-un anunţ general plasat într-un loc adecvat în întreprinderea în cadrul căreia şi sub supravegherea căreia îşi desfăşoară misiunea lucrătorii temporari.
(2)Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că orice clauză care interzice sau poate împiedica încheierea unui contract de muncă sau stabilirea unui raport de muncă între întreprinderea utilizatoare şi lucrătorul temporar, după încheierea misiunii acestuia, este nulă şi neavenită sau poate fi declarată nulă şi neavenită.
Acest alineat nu aduce atingere dispoziţiilor în temeiul cărora agenţii de muncă temporară primesc o recompensă rezonabilă pentru serviciile aduse întreprinderilor utilizatoare prin punerea la dispoziţie, recrutarea şi formarea lucrătorilor temporari.
(3)Agenţii de muncă temporară nu percep nicio taxă lucrătorilor temporari în schimbul demersurilor în vederea recrutării acestora de către întreprinderea utilizatoare sau pentru încheierea unui contract de muncă sau stabilirea unui raport de muncă cu o întreprindere utilizatoare după încheierea unei misiuni în cadrul întreprinderii respective.
(4)Fără a aduce atingere articolului 5 alineatul (1), lucrătorilor temporari li se acordă acces la structurile sau facilităţile colective din întreprinderea utilizatoare, în special la cantină, la spaţiile pentru îngrijirea copiilor şi la serviciile de transport în condiţii identice cu cele aplicate lucrătorilor angajaţi direct de întreprindere, cu excepţia cazurilor în care diferenţa de tratament este justificată de motive obiective.
(5)Statele membre adoptă măsurile corespunzătoare sau promovează dialogul între partenerii sociali, în conformitate cu practicile şi tradiţiile naţionale, în vederea:
a)ameliorării accesului lucrătorilor temporari la structurile de formare şi de îngrijire a copiilor la nivelul agenţilor de muncă temporară, chiar în perioadele dintre misiuni, în vederea îmbunătăţirii dezvoltării carierelor lor şi a capacităţii acestora de a găsi un loc de muncă;
b)ameliorării accesului lucrătorilor temporari la formările organizate pentru lucrătorii întreprinderilor utilizatoare.