Art. 5. - Art. 5: Principiul egalităţii de tratament - Directiva 2008/104/CE/19-nov-2008 privind munca prin agent de muncă temporară

Acte UE

Jurnalul Oficial 327

În vigoare
Versiune de la: 5 Decembrie 2008
Art. 5: Principiul egalităţii de tratament
(1)Condiţiile de bază de angajare şi de muncă aplicabile lucrătorilor temporari sunt, pe durata misiunii de muncă temporară în cadrul unei întreprinderi utilizatoare, cel puţin acelea care s-ar aplica lucrătorilor în cazul în care aceştia ar fi fost recrutaţi direct de întreprinderea utilizatoare respectivă pentru a ocupa acelaşi loc de muncă.
În scopul aplicării paragrafului de mai sus, normele în vigoare în întreprinderea utilizatoare cu privire la:
a)protecţia femeilor însărcinate şi a mamelor care alăptează şi protecţia copiilor şi a tinerilor; precum şi
b)egalitatea de tratament între femei şi bărbaţi şi orice acţiune de combatere a discriminării pe considerente de sex, rasă sau origine etnică, religie, convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, trebuie respectate în conformitate cu legislaţia, reglementările, dispoziţiile administrative, convenţiile colective şi/sau orice alte dispoziţii generale.
(2)În ceea ce priveşte remuneraţiile, statele membre, în urma consultării partenerilor sociali, pot stabili că se poate face o excepţie de la principiul stabilit la alineatul (1) atunci când lucrătorii temporari care au încheiat un contract de muncă pe durată nedeterminată cu un agent de muncă temporară continuă să fie remuneraţi în perioadele dintre misiunile de muncă temporară.
(3)După consultarea partenerilor sociali, statele membre le pot acorda acestora, la un nivel corespunzător şi în conformitate cu condiţiile stabilite de statele membre, posibilitatea de a rămâne sau de a deveni parte la convenţii colective care pot cuprinde dispoziţii privind condiţiile de muncă şi angajare ale lucrătorilor temporari care pot fi diferite de cele menţionate la alineatul (1), respectând în acelaşi timp protecţia generală de care se bucură lucrătorii temporari.
(4)Atât timp cât se oferă un nivel corespunzător de protecţie lucrătorilor temporari, statele membre în care nu există un sistem prevăzut de lege care să confere convenţiilor colective un caracter general aplicabil sau un sistem prevăzut de lege sau aplicat în practică prin care să fie extinse dispoziţiile respectivelor convenţii la toate întreprinderile similare dintr-un anumit sector sau dintr-o anumită zonă geografică pot, după consultarea partenerilor sociali la nivel naţional şi pe baza unui acord încheiat de aceştia, să stabilească reglementări privind condiţiile de muncă şi de angajare de bază care derogă de la principiul stabilit la alineatul (1). Aceste reglementări pot prevedea o perioadă de tranziţie până la aplicarea egalităţii de tratament.
Reglementările menţionate în acest alineat trebuie să fie în conformitate cu legislaţia comunitară şi să fie suficient de precise şi de accesibile pentru a permite sectoarelor şi întreprinderilor în cauză să îşi identifice şi să îşi respecte obligaţiile. În special statele membre indică, în aplicarea articolului 3 alineatul (2), dacă regimurile profesionale de securitate socială, inclusiv regimurile de pensii, de concediu medical plătit sau de participare financiară sunt incluse în condiţiile de muncă şi de angajare de bază menţionate la alineatul (1). Aceste reglementări nu trebuie să aducă atingere acordurilor încheiate la nivel naţional, regional, local sau sectorial care nu sunt mai puţin favorabile lucrătorilor.
(5)Statele membre iau măsuri corespunzătoare, în conformitate cu legislaţia şi/sau practicile naţionale, în vederea prevenirii abuzurilor în aplicarea prezentului articol şi în special în vederea prevenirii unor misiuni de muncă temporară succesive, concepute pentru a eluda dispoziţiile prezentei directive. Statele membre informează Comisia cu privire la astfel de măsuri.