Art. 17. - Art. 17: Recurgerea la agenţi, sucursale sau la entităţi către care se externalizează anumite activităţi - Directiva 2007/64/CE/13-nov-2007 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, de modificare a Directivelor 97/7/CE, 2002/65/CE, 2005/60/CE şi 2006/48/CE şi de abrogare a Directivei 97/5/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 319L

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 7 Decembrie 2009
Art. 17: Recurgerea la agenţi, sucursale sau la entităţi către care se externalizează anumite activităţi
(1)Când o instituţie de plată intenţionează să presteze servicii de plată prin intermediul unui agent, aceasta comunică autorităţilor competente ale statului său membru de origine următoarele informaţii:
a)denumirea şi adresa agentului;
b)o descriere a mecanismelor de control intern care urmează să fie folosite de agenţi pentru a se conforma obligaţiilor în materie de spălare a banilor şi de finanţare a terorismului în conformitate cu Directiva 2005/60/CE; şi
c)identitatea directorilor şi a persoanelor responsabile cu administrarea agentului care urmează să fie folosit pentru prestarea de servicii de plată şi dovezi care să ateste faptul că acestea sunt persoane potrivite şi onorabile.
(2)Când autorităţile competente primesc informaţiile în conformitate cu alineatul (1), acestea pot înscrie agentul în registrul prevăzut la articolul 13.
(3)În cazul în care consideră că informaţiile care le-au fost furnizate sunt incorecte, înainte de a înscrie agentul în registru, autorităţile competente pot lua măsuri suplimentare pentru verificarea informaţiilor.
(4)În cazul în care, după luarea măsurilor suplimentare pentru verificarea informaţiilor, autorităţile competente nu sunt convinse că informaţiile care le-au fost furnizate în conformitate cu alineatul (1) sunt corecte, acestea refuză să înscrie agentul în registrul prevăzut la articolul 13.
(5)În cazul în care instituţia de plată doreşte să presteze servicii de plată în alt stat membru prin angajarea unui agent, aceasta urmează procedurile prevăzute la articolul 25. În acest caz, înainte ca agentul să poată fi înregistrat în conformitate cu prezentul articol, autorităţile competente ale statului membru de origine informează autorităţile competente ale statului membru gazdă asupra intenţiei de a înregistra agentul şi ţin cont de avizul acestor autorităţi.
(6)În cazul în care autorităţile competente ale statului membru gazdă propus au motive întemeiate pentru a suspecta că, în legătură cu proiectul de angajare a agentului sau de constituire a sucursalei, au loc, au avut loc sau s-a încercat efectuarea unor activităţi de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului în sensul Directivei 2005/60/CE, sau că angajarea acestui agent sau constituirea acestei sucursale ar putea creşte riscul de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, acestea informează în consecinţă autorităţile competente ale statului membru de origine, care pot refuza înregistrarea agentului sau a sucursalei, sau pot anula înregistrarea agentului sau sucursalei dacă aceasta a fost deja efectuată.
(7)În cazul în care o instituţie de plată intenţionează să externalizeze funcţii operaţionale sau servicii de plată, aceasta informează în consecinţă autorităţile competente ale statului său membru de origine.
Externalizarea funcţiilor operaţionale importante nu trebuie realizată într-un mod care să dăuneze semnificativ calităţii controlului intern al instituţiei de plată şi care să împiedice autoritatea de supraveghere să controleze respectarea corespunzătoare a tuturor obligaţiilor stabilite în prezenta directivă.
În sensul celui de-al doilea paragraf, o funcţie operaţională este considerată importantă dacă apariţia unei anomalii sau a unei insuficienţe în activitatea sa ar aduce atingere în mod semnificativ capacităţii instituţiei de plată de a se conforma permanent condiţiilor de autorizare solicitate în conformitate cu prezentul titlu sau celorlalte obligaţii care îi revin în conformitate cu prezenta directivă, sau performanţelor sale financiare, sau solidităţii sau continuităţii serviciilor sale de plată. Statele membre garantează că, atunci când instituţiile de plată externalizează funcţii operaţionale importante, instituţia de plată respectă următoarele condiţii:
a)externalizarea nu conduce la delegarea responsabilităţii organelor de conducere ale instituţiei;
b)relaţia şi obligaţiile instituţiei de plată în raport cu utilizatorii serviciilor sale de plată în conformitate cu prezenta directivă nu se modifică;
c)condiţiile pe care instituţia de plată le respectă în conformitate cu prezentul titlu pentru a fi şi a rămâne autorizată nu sunt afectate; şi
d)niciuna dintre celelalte condiţii de care a depins autorizarea instituţiei de plată nu sunt eliminate sau modificate.
(8)Instituţiile de plată se asigură că agenţii sau sucursalele care acţionează în numele lor informează utilizatorii serviciilor de plată în consecinţă.