Art. 9a. - Art. 9 a : Dreptul de vot privind politica de remunerare - Directiva 2007/36/CE/11-iul-2007 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul societăţilor comerciale cotate la bursă

Acte UE

Jurnalul Oficial 184L

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 9a: Dreptul de vot privind politica de remunerare
(1)Statele membre se asigură că societăţile comerciale elaborează o politică de remunerare în ceea ce priveşte conducătorii, iar acţionarii au dreptul de a vota cu privire la politica de remunerare în cadrul adunării generale.
(2)Statele membre se asigură că votul acţionarilor din cadrul adunării generale cu privire la politica de remunerare este obligatoriu. Societăţile comerciale plătesc o remuneraţie conducătorilor lor numai în conformitate cu o politică de remunerare care a fost aprobată în cadrul adunării generale.
În cazul în care nu a fost aprobată o politică de remunerare, iar adunarea generală nu aprobă politica propusă, societatea comercială poate continua să plătească remuneraţia conducătorilor săi în conformitate cu practicile existente şi prezintă o politică revizuită pentru aprobare în cadrul următoarei adunări generale.
În cazul în care există o politică de remunerare, iar adunarea generală nu aprobă noua politică propusă, societatea comercială poate continua să plătească remuneraţia conducătorilor săi în conformitate cu politica aprobată existentă şi prezintă o politică revizuită pentru aprobare în cadrul următoarei adunări generale.
(3)Totuşi, statele membre pot prevedea ca votul în cadrul adunării generale cu privire la politica de remunerare să fie consultativ. În acest caz, societăţile comerciale plătesc o remuneraţie conducătorilor lor numai în conformitate cu o politică de remunerare care a fost supusă unui astfel de vot în cadrul adunării generale. În cazul în care adunarea generală respinge politica de remunerare propusă, societatea comercială prezintă o politică revizuită pentru votare în cadrul următoarei adunări generale.
(4)Statele membre pot permite societăţilor comerciale, în circumstanţe excepţionale, să deroge temporar de la politica de remunerare, cu condiţia ca această politică să includă clauze de procedură în temeiul cărora poate fi aplicată derogarea şi să precizeze de la ce elemente ale politicii se poate deroga.
Circumstanţele excepţionale menţionate la primul paragraf acoperă numai situaţiile în care derogarea de la politica de remunerare este necesară pentru a servi interesele şi sustenabilitatea pe termen lung ale societăţii comerciale în întregime sau pentru a-i asigura viabilitatea.
(5)Statele membre se asigură că societăţile comerciale supun votului politica de remunerare în cadrul adunării generale cu ocazia fiecărei modificări semnificative şi, în orice caz, cel puţin o dată la patru ani.
(6)Politica de remunerare contribuie la strategia de afaceri a societăţii comerciale, precum şi la sustenabilitatea şi interesele pe termen lung ale acesteia şi include o explicaţie în acest sens. Politica este clară şi uşor de înţeles şi descrie diferitele elemente ale remuneraţiei fixe şi ale celei variabile, inclusiv toate bonusurile şi alte beneficii în orice formă, care pot fi acordate conducătorilor şi indică proporţia relativă a acestor elemente.
Politica de remunerare explică modul în care s-a ţinut cont de remuneraţiile şi condiţiile de angajare ale angajaţilor societăţii comerciale cu ocazia stabilirii politicii de remunerare.
În cazul în care o societate comercială acordă remuneraţii variabile, politica de remunerare stabileşte criterii clare, complete şi variate pentru acordarea de remuneraţii variabile. Politica indică criteriile privind performanţa financiară şi nefinanciară inclusiv, dacă este cazul, criterii privind responsabilitatea socială a întreprinderilor şi explică modul în care acestea contribuie la obiectivele stabilite la primul paragraf, precum şi metodele care trebuie aplicate pentru a stabili în ce măsură au fost îndeplinite criteriile de performanţă. Politica oferă informaţii cu privire la orice perioade de amânare şi la posibilitatea societăţii comerciale de a recupera remuneraţiile variabile.
În cazul în care societatea comercială acordă o remuneraţie bazată pe acţiuni, politica precizează perioadele de calificare şi, după caz, reţinerea acţiunilor după atribuirea definitivă şi explică modul în care remuneraţia bazată pe acţiuni contribuie la obiectivele stabilite în primul paragraf.
Politica de remunerare indică durata contractelor sau acordurilor cu conducătorii şi perioadele de preaviz aplicabile, principalele caracteristici ale sistemelor de pensii suplimentare sau de pensionare anticipată şi condiţiile de reziliere a contractelor şi plăţile aferente rezilierii acestora.
Politica de remunerare explică procesul de luare a deciziilor care conduce la stabilirea, revizuirea şi punerea în aplicare a acesteia, inclusiv măsuri pentru evitarea conflictelor de interese şi, după caz, rolul comitetului de remunerare sau al altor comitete implicate. În cazul revizuirii politicii, se include o descriere şi o explicaţie a tuturor schimbărilor semnificative ale politicii şi a modului în care se ţine cont în cadrul acesteia de voturile şi de punctele de vedere ale acţionarilor cu privire la politică şi include un raport de la ultimul vot al adunării generale a acţionarilor privind politica de remunerare.
(7)Statele membre se asigură că, după votarea politicii de remunerare în cadrul adunării generale, politica şi informaţiile privind rezultatele votului sunt făcute publice fără întârziere pe site-ul internet al societăţii comerciale şi rămân la dispoziţia publicului, în mod gratuit, cel puţin atâta timp cât sunt aplicabile.