Art. 22. - Autorităţile competente din statele membre de origine utilizează informaţiile colectate în conformitate cu criteriile privind informarea stabilite la punctul 15 litera (f) din partea 2 a anexei XII pentru a evalua comparativ tendinţele de referinţă şi practicile de remunerare. Autorităţile competente pun la dispoziţia Comitetului Supraveghetorilor Bancari Europeni aceste informaţii. - Directiva 2006/48/CE/14-iun-2006 privind iniţierea şi exercitarea activităţii instituţiilor de credit
Acte UE
Editia Speciala a Jurnalului Oficial
Ieşit din vigoare Versiune de la: 9 Decembrie 2011
Art. 22
(1)Autorităţile competente din statele membre de origine solicită ca fiecare instituţie de credit să dispună de un cadru formal de administrare a activităţii riguros conceput, care să includă o structură organizatorică clară cu linii de responsabilitate bine definite, transparente şi coerente, procese eficace de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor la care este sau poate fi expusă, mecanisme adecvate de control intern, inclusiv proceduri administrative şi contabile riguroase, şi politici şi practici de remunerare care să promoveze şi să fie concordanţă cu o administrare adecvată şi eficace a riscurilor.
(2)Dispoziţiile, procesele şi mecanismele menţionate la alineatul (1) sunt cuprinzătoare şi proporţionale cu natura, dimensiunea şi complexitatea activităţilor instituţiilor de credit. Se iau în considerare criteriile tehnice menţionate de anexa V.
(3)Autorităţile competente din statele membre de origine utilizează informaţiile colectate în conformitate cu criteriile privind informarea stabilite la punctul 15 litera (f) din partea 2 a anexei XII pentru a evalua comparativ tendinţele de referinţă şi practicile de remunerare. Autorităţile competente pun la dispoziţia Comitetului Supraveghetorilor Bancari Europeni aceste informaţii.
*) La articolul 22 se adaugă următorul alineat:
„(3) Pentru a preciza cerinţele prevăzute în prezentul articol şi pentru a asigura convergenţa practicilor de supraveghere, ABE poate elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare în vederea stabilirii dispoziţiilor, proceselor şi mecanismelor menţionate la alineatul (1), în conformitate cu principiul proporţionalităţii şi caracterul cuprinzător prevăzute la alineatul (2).
Se deleagă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf, în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010."
(4)Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni asigură existenţa unor ghiduri cu privire la politicile de remunerare solide care să fie conforme cu principiile prevăzute la punctele 23 şi 24 din anexa V. Aceste ghiduri ţin seama, de asemenea, de principiile privind politicile solide de remunerare prevăzute în Recomandarea Comisiei din 30 aprilie 2009 privind politicile de remunerare în sectorul serviciilor financiare (*).
Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni asigură, printre altele, elaborarea unor ghiduri care:
a)să stabilească criterii specifice pentru determinarea proporţiei corespunzătoare între elementele fixe şi cele variabile ale remuneraţiei totale, în sensul punctului 23 punctul 1 din anexa V;
b)să precizeze instrumentele eligibile ca instrumente în sensul punctului 23 litera (o) subpunctul (ii) din anexa V şi care să reflecte în mod corespunzător calitatea creditelor acordate de instituţiile de credit în sensul punctului 23 litera (o) din anexa respectivă.
Comitetul autorităţilor europene de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare cooperează îndeaproape cu Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni în vederea asigurării existenţei unor ghiduri în ceea ce priveşte politicile de remunerare pentru acele categorii de angajaţi implicaţi în furnizarea de servicii şi activităţi de investiţii în sensul articolului 4 alineatul (1) punctul 2 din Directiva 2004/39/CE.
Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni utilizează informaţiile primite de la autorităţile competente în conformitate cu alineatul (3) pentru a evalua comparativ tendinţele de referinţă şi practicile de remunerare la nivelul Uniunii.
(5)Autorităţile competente din statele membre de origine colectează informaţii privind numărul de persoane la nivelul unei instituţii de credit a căror remuneraţie este de minim 1 milion EUR, incluzând sectorul operaţional în cauză, principalele elemente ale salariului, primele, indemnizaţiile pe termen lung şi contribuţia la pensie. Aceste informaţii se transmit Comitetului Supraveghetorilor Bancari Europeni, acesta din urmă publicând aceste informaţii la nivel agregat pentru fiecare stat membru de origine într-un format de raportare comun. Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni poate elabora ghiduri pentru a facilita implementarea prevederilor prezentului alineat şi pentru a asigura consecvenţa asupra informaţiilor colectate.
(*) JO L 120, 15.5.2009, p. 22.
(6)Pentru a preciza cerinţele prevăzute în prezentul articol şi pentru a asigura convergenţa practicilor de supraveghere, ABE poate elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare în vederea stabilirii dispoziţiilor, proceselor şi mecanismelor menţionate la alineatul (1), în conformitate cu principiul proporţionalităţii şi caracterul cuprinzător prevăzute la alineatul (2).
Se deleagă Comisiei competenţa de a adopta standardele tehnice de reglementare menţionate la primul paragraf, în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010