Capitolul xii - DISPOZITII TRANZITORII ŞI FINALE - Directiva 2006/43/CE/17-mai-2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
CAPITOLUL XII:DISPOZITII TRANZITORII ŞI FINALE
Art. 48: Procedura comitetului
(1)Comisia este asistată de un comitet (denumit în continuare «comitetul»). Comitetul respectiv este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului (*).
(*)Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor şi principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competenţelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

(3)Până la 31 decembrie 2010 şi, ulterior, cel puţin la fiecare trei ani, Comisia reexaminează dispoziţiile referitoare la competenţele sale de executare şi prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport cu privire la modul în care aceste competenţe au fost exercitate. În acest raport Comisia analizează, în special, necesitatea de a propune modificări la prezenta directivă, pentru a asigura un domeniu adecvat de aplicare a competenţelor de executare conferite Comisiei. Concluzia privind necesitatea de a aduce sau nu eventuale modificări este însoţită de o motivare detaliată. Raportul este însoţit, dacă este necesar, de o propunere legislativă de modificare a dispoziţiilor prin care se conferă Comisiei competenţe de executare.

(4)[textul din Art. 48, alin. (4) din capitolul XII a fost abrogat la 21-mar-2008 de Art. 1, punctul 11., litera B. din Directiva 2008/30/CE/11-mar-2008]
Art. 48a: Exercitarea competenţelor delegate
(1)Se conferă Comisiei competenţa de a adopta acte delegate, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prevăzute în prezentul articol.
(2)Se conferă Comisiei competenţa de a adopta actele delegate menţionate la articolul 26 alineatul (3), la articolul 45 alineatul (6), la articolul 46 alineatul (2) şi la articolul 47 alineatul (3) pentru o perioadă de cinci ani de la 16 iunie 2014. Comisia redactează un raport privind delegarea de competenţe cu cel puţin nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competenţe se prelungeşte tacit cu perioade identice, cu excepţia cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel puţin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.
Competenţa de a adopta actele delegate menţionate la articolul 26a alineatul (2) se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată.

(3)Delegarea de competenţe menţionată la articolul 26 alineatul (3), la articolul 26a alineatul (3), la articolul 45 alineatul (6), la articolul 46 alineatul (2) şi la articolul 47 alineatul (3) poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competenţe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menţionată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European şi Consiliului.
(5)Un act delegat adoptat în temeiul articolului 26 alineatul (3), al articolului 26a alineatul (3), al articolului 45 alineatul (6), al articolului 46 alineatul (2) sau al articolului 47 alineatul (3) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European şi nici Consiliul nu au formulat obiecţii în termen de patru luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European şi Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European şi Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecţii. Respectivul termen se prelungeşte cu două luni la iniţiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Art. 49:
[textul din Art. 49 din capitolul XII a fost abrogat la 16-iun-2014 de Art. 1, punctul 38. din Directiva 2014/56/UE/16-apr-2014]
Art. 50: Abrogarea Directivei 84/253/CEE
Directiva 84/253/CEE se abroga de la 29 iunie 2006. Trimiterile la directiva abrogata se interpreteaza ca trimiteri la prezenta directiva.
Art. 51: Dispozitii tranzitorii
Auditorii legali sau firmele de audit care sunt autorizati de catre autoritatile competente ale statelor membre în conformitate cu dispozitiile Directivei 84/253/CEE înainte de intrarea în vigoare a dispozitiilor mentionate la articolul 53 alineatul (1) sunt considerati ca fiind autorizati în conformitate cu dispozitiile prezentei directive.
Art. 52: Armonizarea minima
Statele membre care solicita auditul legal pot impune cerinte mai stricte, cu exceptia cazului în care prezenta directiva contine dispozitii contrare.
Art. 53: Transpunerea
(1)Statele membre adopta şi publica dispozitiile necesare pentru a se conforma prezentei directive înainte de 29 iunie 2008. Statele membre informeaza de îndata Comisia cu privire la aceasta.
(2)Atunci când statele membre adopta aceste dispozitii, ele contin o trimitere la prezenta directiva sau sunt însotite de o asemenea trimitere la data publicarii lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.
(3)Comisiei îi sunt comunicate de catre statele membre textele principalelor dispozitii de drept intern pe care le adopta în domeniul reglementat de prezenta directiva.
Art. 54: Intrarea în vigoare
Prezenta directiva intra în vigoare în a douazecea zi de la data publicarii în Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
Art. 55: Destinatari
Prezenta directiva se adreseaza statelor membre.