Capitolul ii - AUTORIZARE, FORMARE CONTINUA ŞI RECUNOAŞTERE RECIPROCA - Directiva 2006/43/CE/17-mai-2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
CAPITOLUL II:AUTORIZARE, FORMARE CONTINUA ŞI RECUNOAŞTERE RECIPROCA
Art. 3: Autorizarea auditorilor legali şi a firmelor de audit
(1)Auditurile legale se efectueaza numai de catre auditorii legali sau de firmele de audit care sunt autorizati de statul membru care solicita auditul legal.
(2)Fiecare stat membru desemnează autoritatea competentă a fi responsabilă cu autorizarea auditorilor statutari şi a firmelor de audit.

(3)Fara a aduce atingere articolului 11, autoritatile competente ale statelor membre pot autoriza ca auditori legali doar persoanele fizice care îndeplinesc cel putin conditiile prevazute la articolele 4 şi 6-10.
(4)Autoritatile competente ale statelor membre pot autoriza ca firme de audit doar entitatile care îndeplinesc urmatoarele conditii:
a)persoanele fizice care efectueaza un audit legal în numele unei firme de audit trebuie sa îndeplineasca cel putin conditiile impuse prin articolele 4 şi 6-12 şi trebuie sa fie autorizate ca auditori legali în acel stat membru;
b)majoritatea drepturilor de vot într-o entitate trebuie să fie deţinută de firme de audit care sunt autorizate în orice stat membru sau de persoane fizice care îndeplinesc cel puţin condiţiile impuse prin articolele 4 şi 6-12. Statele membre pot prevedea ca aceste persoane fizice să fie, de asemenea, autorizate într-un alt stat membru. În sensul auditului statutar al cooperativelor, al băncilor de economii şi al entităţilor similare menţionate la articolul 45 din Directiva 86/635/CEE, o filială sau succesorul legal al unei cooperative, al unei bănci de economii sau al unei entităţi similare, astfel cum sunt menţionate la articolul 45 din Directiva 86/635/CEE, statele membre pot să prevadă alte dispoziţii specifice cu privire la drepturile de vot;

c)majoritatea - pâna la cel mult 75 % - a membrilor organului administrativ sau de conducere al entitatii trebuie sa fie firme de audit care sunt autorizate în orice stat membru sau persoane fizice care îndeplinesc cel putin conditiile impuse prin articolele 4 şi 6-12. Statele membre pot prevedea ca aceste persoane fizice sa fie, de asemenea, autorizate într-un alt stat membru. În cazul în care un astfel de organ nu are mai mult de doi membri, cel putin unul dintre acesti membri trebuie sa îndeplineasca conditiile de la prezenta litera;
d)firma trebuie sa îndeplineasca conditiile impuse prin articolul 4.
Statele membre pot stabili conditii suplimentare doar în legatura cu litera (c). Aceste conditii trebuie sa fie proportionale cu obiectivele urmarite şi nu trebuie sa depaseasca ceea ce este strict necesar.
Art. 3a: Recunoaşterea firmelor de audit
(1)Prin derogare de la dispoziţiile articolului 3 alineatul (1), o firmă de audit autorizată într-un stat membru are dreptul să efectueze audituri statutare în alt stat membru cu condiţia ca partenerul-cheie de audit care efectuează auditul statutar în numele firmei de audit să respecte dispoziţiile de la articolul 3 alineatul (4) litera (a) în statul membru gazdă.
(2)O firmă de audit care doreşte să efectueze audituri statutare în alt stat membru decât statul său membru de origine în care este autorizată se înregistrează la autoritatea competentă din statul membru gazdă în conformitate cu articolele 15 şi 17.
(3)Autoritatea competentă din statul membru gazdă înregistrează firma de audit dacă este convinsă că firma de audit este înregistrată la autoritatea competentă din statul membru de origine. În cazul în care statul membru gazdă intenţionează să se bazeze pe un certificat care atestă înregistrarea firmei de audit în statul membru de origine, autoritatea competentă din statul membru gazdă poate solicita ca certificatul emis de autoritatea competentă din statul membru de origine să nu fie mai vechi de trei luni. Autoritatea competentă din statul membru gazdă informează autoritatea competentă din statul membru de origine cu privire la înregistrarea firmei de audit.

Art. 4: Buna reputatie
Autoritatile competente ale unui stat membru pot autoriza numai persoanele fizice sau firmele cu o buna reputatie.
Art. 5: Retragerea autorizarii
(1)Autorizarea unui auditor legal sau a unei firme de audit se retrage în cazul în care buna reputatie a acestei persoane sau firme a fost serios compromisa. Statele membre pot, cu toate acestea, prevedea o perioada rezonabila de timp pentru scopul satisfacerii cerintelor privind buna reputatie.
(2)Autorizarea unei firme de audit se retrage în cazul în care oricare din conditiile impuse la articolul 3 alineatul (4) literele (b) şi (c) nu mai este îndeplinita. Statele membre pot, cu toate acestea, sa prevada o perioada rezonabila de timp în scopul îndeplinirii acelor conditii.
(3)În cazul în care autorizarea unui auditor statutar sau a unei firme de audit este retrasă din orice motiv, autoritatea competentă a statului membru de origine în care se retrage autorizarea comunică acest fapt şi motivele retragerii autorităţilor competente relevante ale statelor membre gazdă în care auditorul statutar sau firma de audit mai sunt înregistraţi, în conformitate cu articolul 3a, cu articolul 16 alineatul (1) litera (c) şi cu articolul 17 alineatul (1) litera (i).

Art. 6: Formarea profesională
(1)Fără a aduce atingere dispoziţiilor articolului 11, o persoană fizică poate fi autorizată să efectueze un audit statutar numai după ce a atins un nivel de admitere la universitate sau un nivel echivalent, apoi a urmat un curs de instruire teoretică, a efectuat un stagiu de pregătire practică şi a promovat un examen de competenţă profesională la încheierea cursurilor universitare sau de nivel echivalent, organizat sau recunoscut de statul membru în cauză.
(2)Suplimentar faţă de aprobarea de a efectua audituri statutare prevăzută la alineatul (1) de la prezentul articol, o persoană fizică poate fi autorizată să efectueze asigurarea raportării privind durabilitatea atunci când sunt îndeplinite cerinţele specifice suplimentare prevăzute la articolul 7 alineatul (2), la articolul 8 alineatul (3), la articolul 10 alineatul (1) al doilea paragraf şi la articolul 14 alineatul (2) al patrulea paragraf din prezenta directivă.
(3)Autorităţile competente menţionate la articolul 32 cooperează reciproc în scopul obţinerii convergenţei cerinţelor prevăzute la prezentul articol. Atunci când se angajează într-o astfel de cooperare, respectivele autorităţi competente iau în considerare evoluţiile din domeniul auditului şi al profesiei de auditor şi, în special, convergenţa deja realizată în cadrul acestei profesii. Ele cooperează cu Comitetul Organismelor Europene de Supraveghere a Auditului (COESA) şi cu autorităţile competente menţionate la articolul 20 din Regulamentul (UE) nr. 537/2014 în măsura în care convergenţa are legătură cu auditul statutar şi cu asigurarea raportării privind durabilitatea ale entităţilor de interes public.

Art. 7: Examenul de competenţă profesională
(1)Examenul de competenţă profesională menţionat la articolul 6 garantează nivelul necesar de cunoştinţe teoretice în domeniile relevante pentru auditul statutar şi capacitatea de a pune astfel de cunoştinţe în practică. Cel puţin o parte a examenului respectiv se desfăşoară în scris.
(2)Pentru ca auditorul statutar să fie autorizat să efectueze, de asemenea, asigurarea raportării privind durabilitatea, examenul de competenţă profesională menţionat la articolul 6 garantează nivelul necesar de cunoştinţe teoretice în domeniile relevante pentru asigurarea raportării privind durabilitatea şi capacitatea de a pune astfel de cunoştinţe în practică. Cel puţin o parte a examenului respectiv se desfăşoară în scris.

Art. 8: Testul de cunostinte teoretice
(1)Testul de cunostinte teoretice inclus în examen include, în special, urmatoarele domenii:
a)teoria şi principiile contabilitatii generale;
b)cerintele juridice şi standardele referitoare la întocmirea conturilor anuale şi consolidate;
c)Standardele Internationale de Contabilitate;
d)analiza financiara;
e)contabilitatea costurilor şi contabilitatea manageriala;
f)managementul riscului şi controlul intern;
g)audit şi aptitudini profesionale;
h)cerintele juridice şi standardele profesionale legate de auditul legal şi auditorii legali;
i)standarde internaţionale de audit astfel cum sunt menţionate la articolul 26;

j)etica profesionala şi independenta.
(2)Testul include, de asemenea, cel putin urmatoarele discipline, în masura în care sunt relevante pentru audit:
a)dreptul societatilor comerciale şi guvernanta corporativa;
b)dreptul privind insolventa şi alte proceduri similare;
c)dreptul fiscal;
d)dreptul civil şi comercial;
e)dreptul muncii şi protectiei sociale;
f)tehnologia informatiei şi sistemele computerizate;
g)economie financiara, generala şi de afaceri;
h)matematica şi statistica;
i)principiile de baza ale managementului financiar al întreprinderilor.
(3)Pentru ca auditorul statutar să fie autorizat să efectueze şi asigurarea raportării privind durabilitatea, testul de cunoştinţe teoretice menţionat la alineatul (1) include, de asemenea, cel puţin următoarele domenii:
(3)
[textul din Art. 8, alin. (3) din capitolul II a fost abrogat la 16-iun-2014 de Art. 1, punctul 7., litera B. din Directiva 2014/56/UE/16-apr-2014]
a)cerinţele legale şi standardele referitoare la întocmirea raportării anuale şi consolidate privind durabilitatea;
b)analiza privind durabilitatea;
c)procesul de diligenţă în ceea ce priveşte aspectele de durabilitate;
d)cerinţele legale şi standardele de asigurare pentru raportarea privind durabilitatea menţionate la articolul 26a.

Art. 9: Exceptari
(1)Prin derogare de la articolele 7 şi 8, un stat membru poate prevedea ca o persoana care a promovat un examen universitar sau de nivel echivalent, sau care poseda o diploma universitara sau o calificare echivalenta în una sau mai multe dintre disciplinele mentionate la articolul 8, poate fi exceptata de la testul de cunostinte teoretice în disciplinele pe care le include examenul sau diploma în cauza.
(2)Prin derogare de la articolul 7, un stat membru poate prevedea ca titularul unei diplome universitare sau al unei calificari echivalente în una sau mai multe dintre disciplinele mentionate la articolul 8 poate fi exceptat de la testul privind capacitatea de a pune în practica cunostintele teoretice în aceste discipline în cazul în care a facut obiectul unei pregatiri practice în aceste discipline, atestata printr-un examen sau o diploma recunoscuta de stat.
Art. 10: Pregatirea practica
(1)Pentru a asigura capacitatea de a pune în practică cunoştinţele teoretice a căror testare este inclusă în examen, un stagiar efectuează un stagiu de pregătire practică de cel puţin trei ani care cuprinde, printre altele, auditul situaţiilor financiare anuale, al situaţiilor financiare consolidate sau al unor situaţii financiare similare. Cel puţin două treimi din acest stagiu practic se desfăşoară pe lângă un auditor statutar sau o firmă de audit autorizată în orice stat membru.

Pentru ca auditorul statutar sau stagiarul să fie, de asemenea, autorizat să efectueze asigurarea raportării privind durabilitatea, cel puţin opt luni din pregătirea practică menţionată la primul paragraf se desfăşoară în domeniul asigurării raportării anuale şi consolidate privind durabilitatea sau al altor servicii legate de durabilitate.

(2)Statele membre se asigura ca întreaga pregatire se desfasoara pe lânga persoane care ofera garantii suficiente în ceea ce priveste capacitatea lor de a oferi pregatire practica.
Art. 11: Calificarea prin experienta practica îndelungata
Statele membre pot autoriza ca auditor legal o persoana care nu îndeplineste conditiile stabilite la articolul 6, în cazul în care aceasta poate demonstra:
(a)fie ca a fost angajata, timp de 15 ani, în activitati profesionale care i-au permis sa dobândeasca suficienta experienta în domeniile financiar, juridic şi contabil şi a promovat un examen de competenta profesionala mentionat la articolul 7,
(b)fie ca a fost angajata, timp de 7 ani, în activitati profesionale în domeniile respective şi, de asemenea, a efectuat stagiul de pregatire practica mentionat la articolul 10 şi a promovat examenul de competenta profesionala mentionat la articolul 7.
Art. 12: Combinarea pregătirii practice cu instruirea teoretică
(1)Statele membre pot prevedea ca perioadele de instruire teoretică în domeniile menţionate la articolul 8 alineatele (1) şi (2) să fie luate în considerare la calculul perioadelor de activitate profesională menţionate la articolul 11, cu condiţia ca această instruire să fie atestată printr-un examen recunoscut de statul membru. Aceste perioade de instruire nu durează mai puţin de un an şi nici nu pot reduce perioada de activitate profesională cu mai mult de patru ani.
(2)Perioada de activitate profesională şi pregătirea practică nu au o durată mai scurtă decât cea a cursului de instruire teoretică, cumulat cu stagiul de pregătire practică prevăzut la articolul 10 alineatul (1) primul paragraf.

Art. 13: Formarea continua
Statele membre se asigură că auditorii statutari au obligaţia de a participa la programe adecvate de formare continuă pentru a-şi menţine cunoştinţele teoretice, competenţele şi valorile profesionale la un nivel suficient de înalt şi că nerespectarea cerinţelor de formare continuă se sancţionează în mod corespunzător, astfel cum se prevede la articolul 30.

Art. 14: Autorizarea auditorilor statutari din alt stat membru
(1)Autorităţile competente instituie proceduri de autorizare a auditorilor statutari care au fost autorizaţi în alte state membre. Aceste proceduri nu depăşesc cerinţa de a efectua un stagiu de adaptare sau de a promova un test de aptitudini, astfel cum se prevede la articolul 3 alineatul (1) litera (g) şi respectiv la articolul 3 alineatul (1) litera (h) din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (*).
(*)Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale (JO L 255, 30.9.2005, p. 22).
(2)Statul membru gazdă decide dacă solicitantul care solicită autorizarea trebuie să efectueze un stagiu de adaptare, astfel cum se prevede la articolul 3 alineatul (1) litera (g) din Directiva 2005/36/CE sau să promoveze un test de aptitudini astfel cum se prevede la articolul 3 alineatul (1) litera (h).
Stagiul de adaptare nu depăşeşte trei ani, iar solicitantul face subiectul unei evaluări.
Testul de aptitudini se susţine în una din limbile permise de regimul lingvistic din statul membru gazdă respectiv. Aceasta evaluează numai dacă auditorul statutar are un nivel corespunzător de cunoştinţe în ceea ce priveşte actele cu putere de lege din statul membru gazdă respectiv, în măsura în care sunt pertinente pentru auditurile statutare.
Pentru ca auditorul statutar să fie, de asemenea, autorizat să efectueze asigurarea raportării privind durabilitatea, testul de aptitudini menţionat la primul paragraf evaluează dacă auditorul statutar are un nivel corespunzător de cunoştinţe în ceea ce priveşte actele cu putere de lege şi normele din statul membru gazdă, în măsura în care aceste cunoştinţe sunt relevante pentru asigurarea raportării privind durabilitatea.

(3)Autorităţile competente cooperează prin cadrul COESA în vederea obţinerii convergenţei cerinţelor privind stagiul de adaptare şi testul de aptitudini. Autorităţile competente îmbunătăţesc transparenţa şi predictibilitatea cerinţelor. Acestea cooperează cu COESA şi cu autorităţile competente menţionate la articolul 20 din Regulamentul (UE) nr. 537/2014 în măsura în care convergenţa are legătură cu auditurile statutare ale entităţilor de interes public.

Art. 14a: Auditorii statutari autorizaţi sau recunoscuţi înainte de 1 ianuarie 2024 şi persoanele aflate în proces de autorizare a auditorilor statutari la 1 ianuarie 2024
Statele membre se asigură că auditorii statutari care sunt autorizaţi sau recunoscuţi să efectueze audituri statutare înainte de 1 ianuarie 2024 nu sunt supuşi cerinţelor prevăzute la articolul 7 alineatul (2), la articolul 8 alineatul (3), la articolul 10 alineatul (1) al doilea paragraf şi la articolul 14 alineatul (2) al patrulea paragraf.
Statele membre se asigură că persoanele aflate la 1 ianuarie 2024 în procesul de autorizare prevăzut la articolele 6-14 nu sunt supuse cerinţelor prevăzute la articolul 7 alineatul (2), la articolul 8 alineatul (3), la articolul 10 alineatul (1) al doilea paragraf şi la articolul 14 alineatul (2) al patrulea paragraf, cu condiţia ca ele să încheie procesul respectiv până la 1 ianuarie 2026.
Statele membre se asigură că auditorii statutari autorizaţi înainte de 1 ianuarie 2026 care doresc să efectueze asigurarea raportării privind durabilitatea dobândesc cunoştinţele necesare în ceea ce priveşte raportarea privind durabilitatea şi asigurarea raportării privind durabilitatea, inclusiv domeniile enumerate la articolul 8 alineatul (3), prin intermediul formării continue prevăzute la articolul 13.