Art. 27. - Art. 27: Auditurile statutare ale situaţiilor financiare consolidate - Directiva 2006/43/CE/17-mai-2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului
Acte UE
Editia Speciala a Jurnalului Oficial
În vigoare Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 27: Auditurile statutare ale situaţiilor financiare consolidate
(1)Statele membre se asigură că, în cazul unui audit statutar al situaţiilor financiare consolidate ale unui grup de întreprinderi:
a)în ceea ce priveşte situaţiile financiare consolidate, auditorul grupului poartă deplina responsabilitate pentru raportul de audit menţionat la articolul 28 din prezenta directivă şi, după caz, la articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 537/2014 şi, după caz, pentru raportul suplimentar adresat comitetului de audit, astfel cum se menţionează la articolul 11 din regulamentul menţionat,;
b)auditorul grupului evaluează activităţile de audit desfăşurate de orice auditor/auditori din ţara terţă sau de auditorul/auditorii statutar(i), precum şi de entitatea/entităţile de audit din ţara terţă sau de firma/firmele de audit, în scopul derulării auditului grupului şi documentează natura, momentul şi dimensiunea activităţii desfăşurate de aceşti auditori, inclusiv, dacă este cazul, revizuirea grupului cu privire la părţile relevante ale documentaţiei de audit a auditorilor respectivi;
c)auditorul grupului evaluează activitatea de audit desfăşurată de auditorul/auditorii din ţara terţă sau de auditorul/auditorii statutar(i), precum şi de entitatea/entităţile de audit din ţara terţă sau firma/firmele de audit, în scopul derulării auditului grupului şi documentează această evaluare.
Documentaţia păstrată de auditorul grupului este astfel încât să permită autorităţii competente relevante să revizuiască activitatea auditorului grupului.
În sensul prezentului alineat primul paragraf litera (c), auditorul grupului solicită acordul auditorului/auditorilor din ţara terţă, al auditorului/auditorilor statutar(i), al entităţii/entităţilor de audit din ţara terţă sau al firmei/firmelor de audit în cauză pentru transferul documentaţiei relevante în timpul efectuării auditului situaţiilor financiare consolidate, putându-se sprijini pe rezultatele activităţii depuse de aceştia doar cu această condiţie.
(2)În cazul în care nu poate îndeplini condiţia de la alineatul (1) primul paragraf litera (c), auditorul grupului ia măsurile adecvate şi înştiinţează autoritatea competentă relevantă.
Aceste măsuri includ, după caz, efectuarea unor activităţi suplimentare de audit statutar la filiala în cauză, fie direct, fie prin externalizarea acestor sarcini.
(3)Atunci când este supus unei verificări de asigurare a calităţii sau unei anchete privind auditul statutar al situaţiilor financiare consolidate ale unui grup de întreprinderi, auditorul grupului pune la dispoziţia autorităţii competente, la cerere, documentaţia relevantă pe care o deţine cu privire la activitatea de audit desfăşurată de auditorul/ auditorii din ţara terţă, de auditorul/auditorii statutar(i), de entitatea/entităţile de audit sau de firma/firmele de audit din ţara terţă în scopul derulării auditului grupului, inclusiv toate documentele de lucru relevante pentru auditul grupului.
Autoritatea competentă poate cere documente suplimentare privind activitatea de audit efectuată de auditorul/auditorii statutar(i) sau de firma/firmele de audit în scopul derulării auditului grupului de la autorităţile competente relevante, în temeiul articolului 36.
Atunci când o întreprindere-mamă sau o întreprindere afiliată care face parte dintr-un grup este auditată de unul sau mai mulţi auditori sau de una sau mai multe entităţi de audit dintr-o ţară terţă, autoritatea competentă poate cere documente suplimentare privind activitatea de audit a auditorilor din ţara terţă sau a entităţilor de audit din ţara terţă de la autorităţile competente relevante din ţări terţe pe baza acordurilor de colaborare menţionate la articolul 47.
Prin derogare de la al treilea paragraf, în cazul în care o întreprindere-mamă sau o întreprindere afiliată care face parte dintr-un grup este auditată de unul sau mai mulţi auditori sau de una sau mai multe entităţi de audit dintr-o ţară terţă cu care nu a fost încheiat un acord de colaborare, astfel cum se menţionează la articolul 47, auditorul grupului asigură, la cerere, transmiterea corespunzătoare a documentaţiei suplimentare aferente activităţii de audit desfăşurate de auditorii din ţara terţă sau entităţile de audit din ţara terţă, inclusiv a documentelor de lucru relevante pentru auditul grupului. Pentru a asigura această transmitere, auditorul grupului păstrează o copie a documentaţiei sau convine cu auditorii din ţara terţă sau cu entităţile de audit din ţara terţă să i se permită accesul nerestricţionat la această documentaţie, la cerere, sau aplică alte măsuri adecvate. În cazul în care, din motive juridice sau de altă natură, documentele de lucru ale auditului nu pot fi transferate dintr-o ţară terţă auditorului grupului, auditorul grupului include în documentaţia păstrată dovada că a urmat procedurile corespunzătoare pentru a obţine accesul la documentele auditului, iar dacă restricţiile nu au fost impuse de legislaţia ţării terţe în cauză, include dovezi care arată existenţa unui astfel de impediment.