Art. 23. - Art. 23: Confidentialitatea şi secretul profesional - Directiva 2006/43/CE/17-mai-2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 23: Confidentialitatea şi secretul profesional
(1)Statele membre se asigura ca toate informatiile şi documentele la care are acces auditorul legal sau firma de audit atunci când efectueaza un audit legal sunt protejate de norme corespunzatoare privind confidentialitatea şi secretul profesional.
(2)Normele privind confidenţialitatea şi secretul profesional aplicabile auditorilor statutari sau firmelor de audit nu împiedică aplicarea dispoziţiilor prezentei directive sau ale Regulamentului (UE) nr. 537/2014;

(3)În cazul în care auditorul statutar sau firma de audit este înlocuit(ă) cu un alt auditor statutar sau o altă firmă de audit, fostul auditor statutar sau fosta firmă de audit asigură accesul noului auditor statutar sau al noii firme de audit la toate informaţiile relevante cu privire la entitatea auditată şi la cel mai recent audit al acesteia.

(4)Un auditor legal sau o firma de audit care au încetat sa mai fie angajati într-o anumita misiune de audit sau un fost auditor legal sau o fosta firma de audit fac în continuare obiectul dispozitiilor alineatelor (1) şi (2) cu privire la acea misiune de audit.
(5)În cazul în care auditorul statutar sau firma de audit derulează un audit statutar al unei întreprinderi care face parte dintr-un grup a cărui întreprindere-mamă se situează într-o ţară terţă, normele de confidenţialitate şi de păstrare a secretului profesional prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol nu împiedică auditorul statutar sau firma de audit să transmită auditorului grupului situat într-o ţară terţă documentaţia relevantă privind lucrările de auditare executate, dacă aceasta este necesară pentru efectuarea auditului situaţiilor financiare consolidate ale întreprinderii-mamă.
Auditorul statutar sau firma de audit care efectuează auditul statutar al unei întreprinderi care a emis titluri de valoare într-o ţară terţă sau care face parte dintr-un grup care prezintă situaţii financiare statutare consolidate într-o ţară terţă poate transfera documentele de lucru sau alte documente privind auditul acelei entităţi pe care le deţine numai autorităţilor competente din ţările terţe relevante, în condiţiile prevăzute la articolul 47.
Transferul informaţiilor către auditorul grupului dintr-o ţară terţă are loc în conformitate cu dispoziţiile capitolului IV din Directiva 95/46/CE şi cu reglementările naţionale privind protecţia datelor cu caracter personal.