Art. 21. - Art. 21: Etica profesională şi scepticismul profesional - Directiva 2006/43/CE/17-mai-2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 9 Ianuarie 2024
Art. 21: Etica profesională şi scepticismul profesional
(1)Statele membre se asigura ca tuturor auditorilor legali şi firmelor de audit le revine obligatia de a respecta principiile de etica profesionala, care se refera cel putin la functia lor de interes public, integritatea şi obiectivitatea lor, competenta lor profesionala şi atentia cuvenita.
(2)Statele membre se asigură că, atunci când efectuează auditul statutar, auditorul statutar sau firma de audit îşi păstrează scepticismul profesional pe tot parcursul auditului, admiţând posibilitatea unor inexactităţi semnificative care să iasă în evidenţă ca urmare a faptelor sau conduitei care indică nereguli, inclusiv fraude sau erori, indiferent de experienţa anterioară a auditorului sau a firmei de audit în ceea ce priveşte corectitudinea şi integritatea personalului de conducere şi a persoanelor responsabile cu administrarea entităţii auditate.
Auditorul statutar sau firma de audit îşi păstrează scepticismul profesional mai ales atunci când evaluează estimările personalului de conducere privind valorile juste, deprecierea activelor, provizioanele şi fluxurile de trezorerie viitoare relevante capacitatea întreprinderii de a-şi continua activitatea.
În sensul prezentului articol, «scepticism profesional» înseamnă o atitudine interogativă, prin care se acordă atenţie condiţiilor care ar putea indica posibilitatea unei inexactităţi cauzate de eroare sau fraudă, şi o evaluare critică a probelor auditului.