Art. 18a. - Art. 18 a : Evaluare - Directiva 2004/37/CE/29-apr-2004 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la locul de muncă la agenţi cancerigeni sau mutageni ori la substanţe toxice pentru reproducere [a şasea directivă specială în înţelesul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE a Consiliului]

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 8 Aprilie 2024
Art. 18a: Evaluare
(1)În cadrul următoarei evaluări a punerii în aplicare a prezentei directive în contextul evaluării menţionate la articolul 17a din Directiva 89/391/CEE, Comisia evaluează, de asemenea, dacă este necesar să fie modificată valoarea-limită pentru pulberea respirabilă de silice cristalină. Comisia iniţiază acest proces în 2022 şi, dacă este cazul, propune ulterior, în cadrul unei revizuiri a prezentei directive, amendamentele şi modificările necesare cu privire la substanţa respectivă.
(2)Până la 11 iulie 2022, Comisia evaluează opţiunea de a modifica prezenta directivă prin adăugarea de dispoziţii privind o combinaţie între o limită de expunere profesională în aer şi o valoare-limită biologică în cazul cadmiului şi al compuşilor anorganici ai acestuia.
(3)Până la 31 decembrie 2022, dacă este cazul, după consultarea Comitetului consultativ pentru securitate şi sănătate la locul de muncă (CCSS) şi ţinând seama de recomandările existente emise de diferite agenţii şi părţi interesate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la agenţii cancerigeni sau mutageni prioritari şi la substanţele toxice pentru reproducere prioritare pentru care sunt necesare valori-limită, Comisia prezintă un plan de acţiune pentru asigurarea respectării valorilor-limită de expunere profesională noi sau a celor revizuite pentru cel puţin 25 de substanţe, grupuri de substanţe sau substanţe generate în urma unor procese. Dacă este cazul, ţinând seama de respectivul plan de acţiune şi de cele mai recente evoluţii în domeniul cunoştinţelor ştiinţifice, şi după consultarea CCSS, Comisia prezintă fără întârziere propuneri legislative în temeiul articolului 16.
(4)Până la 5 aprilie 2025, dacă este cazul, ţinând seama de cele mai recente evoluţii ale cunoştinţelor ştiinţifice şi după consultarea corespunzătoare a părţilor interesate vizate, Comisia elaborează o definiţie şi stabileşte o listă orientativă a medicamentelor care conţin substanţe chimice periculoase sau a substanţelor conţinute de acestea, care îndeplinesc criteriile de clasificare ca agenţi cancerigeni de categoria 1A sau 1B prevăzute în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, ca agenţi mutageni sau ca substanţe toxice pentru reproducere.
(5)Până la 31 decembrie 2022, după consultarea corespunzătoare a părţilor interesate vizate, Comisia elaborează orientări ale Uniunii pentru prepararea, administrarea şi eliminarea medicamentelor care conţin substanţe chimice periculoase la locul de muncă. Respectivele orientări se publică pe site-ul internet al EU-OSHA şi se difuzează în toate statele membre de către autorităţile competente relevante.
(6)Dacă este cazul, după primirea avizului CCSS, ţinând seama de metodologia existentă în unele state membre pentru stabilirea valorilor-limită pentru agenţii cancerigeni şi de avizul CCSS, Comisia stabileşte nivelul de risc superior şi nivelul de risc inferior. Cel târziu la 12 luni după primirea avizului CCSS, după consultarea corespunzătoare a părţilor interesate vizate, Comisia elaborează orientări ale Uniunii privind metodologia de stabilire a valorilor-limită bazate pe riscuri. Respectivele orientări se publică pe site-ul internet al EU-OSHA şi se difuzează în toate statele membre de către autorităţile competente responsabile.
(7)Până la 31 decembrie 2024, dacă este cazul şi ţinând seama de cele mai recente evoluţii ale cunoştinţelor ştiinţifice, după consultarea corespunzătoare a părţilor interesate vizate, Comisia propune o valoare-limită pentru cobalt şi pentru compuşii anorganici ai cobaltului.
(8)Până la 30 iunie 2024, Comisia iniţiază o evaluare a efectelor expunerii la o combinaţie de substanţe, în vederea pregătirii unor orientări ale Uniunii cu privire la modul de abordare a acestei chestiuni, după caz. Comisia ţine seama de cele mai recente evoluţii în materie de cunoştinţe ştiinţifice, de avizul Comitetului pentru evaluarea riscurilor din cadrul Agenţiei Europene pentru Produse Chimice instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului (*1), de avizul CCSS şi de bunele practici din statele membre şi organizează consultări adecvate cu părţile interesate relevante. Respectivele orientări se publică pe website-lu EU-OSHA şi se difuzează în toate statele membre de către autorităţile competente relevante.
(*1)Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH), de înfiinţare a Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum şi a Directivei 76/769/CEE a Consiliului şi a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE şi 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).
(9)Până la 9 aprilie 2026, Comisia iniţiază procedura de obţinere a unei evaluări ştiinţifice a perturbatorilor endocrini care pot afecta sănătatea şi securitatea lucrătorilor, în vederea evaluării oportunităţii includerii acestora în domeniul de aplicare al prezentei directive, pentru a proteja mai bine sănătatea şi securitatea lucrătorilor. După caz şi după consultarea CCSS, Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului o propunere legislativă.
(10)În contextul desfăşurării evaluării în temeiul articolului 17a alineatul (4) din Directiva 89/391/CEE, până la 9 aprilie 2029, Comisia evaluează valorile-limită profesionale pentru plumb şi compuşii anorganici ai acestuia. Comisia propune, după caz, modificări legislative ale valorilor-limită respective, ţinând seama de cele mai recente evoluţii în materie de cunoştinţe ştiinţifice şi după consultarea CCSS.
(11)Până la 9 aprilie 2026, după consultarea corespunzătoare a părţilor interesate relevante, Comisia redactează orientări ale Uniunii privind supravegherea stării de sănătate, inclusiv monitorizarea biologică. Respectivele orientări includ recomandări privind punerea în aplicare a dispoziţiilor privind nivelul de plumb din sânge, ţinând seama de eliminarea lentă a plumbului din organism şi de protecţia specială a lucrătoarelor aflate la vârsta fertilă.