Directiva 2002/46/CE/10-iun-2002 referitoare la apropierea legislaţiilor statelor membre privind suplimentele alimentare

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Directiva 2002/46/CE/10-iun-2002 referitoare la apropierea legislaţiilor statelor membre privind suplimentele alimentare
Dată act: 10-iun-2002
Emitent: Consiliul Uniunii Europene;Parlamentul European
(Text cu relevanţă pentru SEE)
PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul 95,
având în vedere propunerea Comisiei (1),
(1)JO C 311 E, 31.10.2000, p. 207 şi JO C 180 E, 26.6.2001, p. 248.
având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social (2),
(2)JO C 14, 16.1.2001, p. 42.
hotărând în conformitate cu procedura stabilită la articolul 251 din tratat (3),
(3)Avizul Parlamentului European din 14 februarie 2001 (JO C 276, 1.10.2001, p. 126), Poziţia comună a Consiliului din 3 decembrie 2001 (JO C 90 E, 16.4.2002, p. 1) şi Decizia Parlamentului European din 13 martie 2002. Decizia Consiliului din 30 mai 2002.
întrucât:
(1)Un număr tot mai mare de produse sunt introduse pe piaţă în Comunitate sub formă de alimente care constituie o sursă concentrată de nutrienţi şi prezentate în vederea suplimentării aportului acestor nutrienţi din regimul alimentar normal.
(2)Aceste produse sunt reglementate în statele membre de diverse norme interne care le pot împiedica libera circulaţie, pot crea condiţii inegale de concurenţă şi astfel pot avea un impact direct asupra funcţionării pieţei interne. Este necesar, în consecinţă, să se adopte norme comunitare pentru aceste produse comercializate ca produse alimentare.
(3)Un regim alimentar adecvat şi variat ar putea oferi, în condiţii normale, toţi nutrienţii necesari dezvoltării normale şi asigurării unei vieţi sănătoase, în cantităţi care corespund celor stabilite şi recomandate de datele ştiinţifice general acceptabile. Cu toate acestea, anchetele arată că această situaţie ideală nu este o realitate pentru toţi nutrienţii şi toate grupurile de populaţie din Comunitate.
(4)Din cauza stilurilor de viaţă specifice sau din alte motive, consumatorii pot alege să suplimenteze aportul anumitor nutrienţi prin suplimente alimentare.
(5)Pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi pentru a le uşura alegerea, produsele care sunt introduse pe piaţă trebuie să fie sigure şi să poarte o etichetare adecvată şi corespunzătoare.
(6)Există o gamă largă de nutrienţi şi alte ingrediente care ar putea fi prezente în compoziţia suplimentelor alimentare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, vitamine, minerale, aminoacizi, acizi graşi esenţiali, fibre şi diverse plante şi extracte vegetale.
(7)Într-o primă etapă, prezenta directivă ar trebui să stabilească norme specifice pentru vitaminele şi mineralele utilizate ca ingrediente ale suplimentelor alimentare. Suplimentele alimentare conţinând vitamine sau minerale, precum şi alte ingrediente, ar trebui să respecte, de asemenea, dispoziţiile speciale privind vitaminele şi mineralele stabilite de prezenta directivă.
(8)Reglementările speciale privind nutrienţii, alţii decât vitaminele şi mineralele, sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic utilizate ca ingrediente ale suplimentelor alimentare ar trebui stabilite ulterior, cu condiţia ca date ştiinţifice adecvate şi corespunzătoare cu privire la acestea să devină disponibile. Până la adoptarea unei reglementări comunitare specifice şi fără a aduce atingere dispoziţiilor tratatului, pot fi aplicate normele interne privind nutrienţii sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic utilizate ca ingrediente ale suplimentelor alimentare, care nu fac obiectul unei reglementări comunitare speciale.
(9)E necesar să se permită prezenţa în suplimentele alimentare numai a vitaminelor şi a mineralelor conţinute în mod normal de regimul alimentar şi consumate ca parte a acestuia, deşi acest lucru nu înseamnă că prezenţa lor este necesară. Ar trebui evitate controversele care ar putea apărea în privinţa identităţii acestor nutrienţi. În consecinţă, este adecvat să se stabilească o listă pozitivă a acestor vitamine şi minerale.
(10)Există o gamă largă de preparate din vitamine şi substanţe minerale utilizate la fabricarea suplimentelor alimentare comercializate în prezent în anumite state membre care nu au fost evaluate de Comitetul ştiinţific pentru alimentaţie umană şi în consecinţă nu sunt incluse în listele pozitive. Acestea ar trebui transmise Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară în vederea unei evaluări urgente, imediat ce sunt prezentate dosare corespunzătoare de către părţile interesate.
(11)Este esenţial ca substanţele chimice utilizate ca surse de vitamine şi de minerale la producerea suplimentelor alimentare să fie sigure şi, de asemenea, utilizabile de către organism. Din acest motiv, trebuie de asemenea stabilită o listă pozitivă a acestor substanţe. Substanţele aprobate de Comitetul ştiinţific pentru alimentaţie umană în temeiul respectivelor criterii pentru a fi utilizate la producerea alimentelor destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică ş ia altor alimente destinate unor utilizări nutriţionale specifice pot fi utilizate, de asemenea, la producerea suplimentelor alimentare.
(12)Pentru a ţine pasul cu evoluţiile ştiinţifice şi tehnologice, este important ca lista să poată fi revizuită prompt, dacă este necesar. Aceste revizii ar fi măsuri de punere în aplicare de natură tehnică, iar adoptarea lor ar trebui încredinţată Comisiei pentru a simplifica şi accelera procedura.
(13)Un aport excesiv de vitamine şi minerale poate avea efecte nefaste pentru sănătate şi de aceea poate fi necesară stabilirea unor niveluri maxime sigure ale acestora în suplimentele alimentare, după caz. Aceste niveluri trebuie să asigure faptul utilizarea normală a produselor în conformitate cu instrucţiunile de folosire furnizate de producător să fie sigură pentru consumator.
(14)În consecinţă, la stabilirea nivelurilor maxime trebuie să se ţină seama de nivelurile superioare sigure ale vitaminelor şi mineralelor, stabilite printr-o evaluare ştiinţifică a riscului bazată pe date ştiinţifice general acceptabile, precum şi de cantitatea acestor nutrienţi din regimul alimentar normal. De asemenea, trebuie să se ţină seama de aporturile de referinţă la stabilirea nivelurilor maxime.
(15)Suplimentele alimentare sunt achiziţionate de consumatori pentru suplimentarea aporturilor din regimul alimentar. Pentru a asigura atingerea acestui obiectiv, dacă vitaminele şi mineralele sunt declarate pe eticheta suplimentelor alimentare, acestea ar trebui să fie prezente în produs într-o cantitate semnificativă.
(16)Adoptarea valorilor specifice corespunzătoare nivelurilor maxime şi minime pentru vitaminele şi mineralele prezente în suplimentele alimentare, în temeiul criteriilor stabilite în prezenta directivă şi al recomandărilor ştiinţifice corespunzătoare, ar reprezenta o măsură de punere în aplicare şi ar trebui încredinţată Comisiei.
(17)Dispoziţiile generale de etichetare şi definiţiile sunt cuprinse în Directiva 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 martie 2000 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la etichetarea şi prezentarea produselor alimentare, precum şi la publicitatea acestora (1) şi nu trebuie repetate. În consecinţă, prezenta directivă ar trebui să se limiteze la dispoziţiile complementare necesare.
(1)JO L 109, 6.5.2000, p. 29.
(18)Directiva 90/496/CEE a Consiliului din 24 septembrie 1990 privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare (2) nu se aplică suplimentelor alimentare. Informaţiile referitoare la conţinutul de nutrienţi al suplimentelor alimentare sunt esenţiale pentru a permite consumatorului care le achiziţionează să facă o alegere în cunoştinţă de cauză şi să le utilizeze în mod corespunzător şi în siguranţă. Având în vedere natura acestor produse, informaţiile respective ar trebui să se limiteze la nutrienţii efectiv prezenţi în compoziţia acestora şi ar trebui să fie obligatorii.
(2)JO L 276, 6.10.1990, p. 40.
(19)Dată fiind natura specifică a suplimentelor alimentare, ar trebui să fie disponibile mijloace suplimentare faţă de cele aflate de obicei la dispoziţia organismelor de monitorizare, pentru a uşura monitorizarea eficientă a acestor produse.
(20)Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competenţelor de punere în aplicare conferite Comisiei (3),
(3)JO L 184, 17.7.1999, p. 23.
ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:
-****-
Art. 1
(1)Prezenta directivă se referă la suplimentele alimentare comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare. Aceste produse se livrează consumatorului final numai în formă preambalată.
(2)Prezenta directivă nu se aplică produselor farmaceutice definite de Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman (4).
(4)JO L 311, 28.11.2001, p. 67.
Art. 2
În sensul prezentei directive:
(a)prin "suplimente alimentare" se înţeleg produsele alimentare al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi capsulele, pastilele, comprimatele, pilulele sau alte forme similare, sa sete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picător şi alte forme similare de lichide şi prafuri destinate să fie luate în mici cantităţi unitare măsurate;
(b)prin "nutrienţi" se înţeleg următoarele substanţe:
(i)vitamine,
(ii)minerale.
Art. 3
Statele membre se asigură că suplimentele alimentare pot fi comercializate în cadrul Comunităţii numai dacă sunt conforme normelor prevăzute de prezenta directivă.
Art. 4
(1)Numai vitaminele şi mineralele enumerate în anexa I, în formele enumerate în anexa II, pot fi utilizate la producerea suplimentelor alimentare, sub rezerva alineatului (6).
(2)Criteriile de puritate ale substanţelor enumerate în anexa II la prezenta directivă se adoptă de către Comisie, cu excepţia cazului în care aceste criterii se aplică în conformitate cu alineatul (3). Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentei directive prin completarea acesteia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 13 alineatul (3).

(3)Pentru substanţele enumerate în anexa II, se aplică criteriile de puritate prevăzute de legislaţia comunitară cu privire la utilizarea lor la producerea de alimente în alte scopuri decât cele cuprinse în prezenta directivă.
(4)Pentru substanţele enumerate în anexa II pentru care legislaţia comunitară nu specifică criterii de puritate, până la adoptarea acestor specificaţii, sunt aplicabile criteriile de puritate general acceptabile recomandate de organismele internaţionale, iar normele interne care stabilesc criterii de puritate mai stricte pot fi menţinute.
(5)Modificările aduse listelor menţionate la alineatul (1), destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentei directive, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 13 alineatul (3). Din motive imperative de urgenţă, Comisia ar trebui să utilizeze procedura de urgenţă menţionată la articolul 13 alineatul (4) în vederea eliminării unei vitamine sau a unui mineral de pe lista menţionată la alineatul (1) al prezentului articol.

(6)Prin derogare de la alineatul (1) şi până la 31 decembrie 2009, statele membre pot permite pe teritoriul lor utilizarea de vitamine şi minerale care nu sunt enumerate în anexa I, sau în forme care nu sunt enumerate în anexa II, în cazul în care:
a)substanţa în cauză este utilizată într-unul sau mai multe suplimente alimentare comercializate în Comunitate la data intrării în vigoare a prezentei directive,
b)Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară nu a dat un aviz nefavorabil în privinţa utilizării acestei substanţe sau a utilizării sale în această formă, la producerea suplimentelor alimentare, în temeiul unui dosar care să sprijine utilizarea substanţei în cauză, transmis Comisiei de către un stat membru până la 12 iulie 2005.
(7)Fără a aduce atingere alineatului (6), în conformitate cu normele tratatului, statele membre pot continua să aplice restricţiile sau interdicţiile de drept intern existente cu privire la comerţul cu suplimente alimentare conţinând vitamine şi minerale care nu sunt incluse în lista din anexa I sau în formele care nu sunt enumerate în anexa II.
(8)Până la 12 iulie 2007, Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport privind oportunitatea stabilirii unor norme specifice, inclusiv, dacă este cazul, liste pozitive, privind categoriile de nutrienţi sau de substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, altele decât cele prevăzute la alineatul (1), însoţit de orice propuneri de modificare a prezentei directive pe care Comisia le consideră necesare.
Art. 5
(1)Cantităţile maxime de vitamine şi minerale prezente în suplimentele alimentare, în raţia zilnică de consum recomandată de producător, se stabilesc ţinând seama de următoarele:
a)nivelurile superioare sigure de vitamine şi de minerale stabilite prin evaluarea ştiinţifică a riscului pe baza datelor ştiinţifice general acceptate, ţinând seama, după caz, de gradele diferite de sensibilitate ale diferitelor grupuri de consumatori;
b)aportul de vitamine şi minerale din alte surse alimentare.
(2)La stabilirea nivelurilor maxime prevăzute la alineatul (1), se ţine seama şi de aporturile de referinţă de vitamine şi de minerale pentru populaţie.
(3)Pentru a asigura prezenţa unor cantităţi semnificative de vitamine şi minerale în suplimentele alimentare, se stabilesc, după caz, cantităţi minime în funcţie de raţia zilnică de consum recomandată de producător.
(4)Cantităţile maxime şi minime de vitamine menţionate la alineatele (1), (2) şi (3) se adoptă de către Comisie. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentei directive prin completarea acesteia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 13 alineatul (3).

Art. 6
(1)În sensul articolului 5 alineatul (1) din Directiva 2000/13/CE, denumirea sub care se vând produsele prevăzute de prezenta directivă este aceea de "supliment alimentar".
(2)Etichetarea, prezentarea şi publicitatea nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de a preveni, trata sau vindeca o boală umană sau să facă trimite la asemenea proprietăţi.
(3)Fără a aduce atingere Directivei 2000/13/CE, etichetarea conţine următoarele indicaţii:
a)numele categoriilor de nutrienţi sau substanţe care caracterizează produsul sau o indicare a naturii acestor nutrienţi sau substanţe;
b)raţia de produs recomandată pentru consumul zilnic;
c)un avertisment împotriva depăşirii dozei zilnice recomandate;
d)un avertisment privind evitarea utilizării suplimentelor alimentare ca înlocuitor pentru un regim alimentar variat;
e)un avertisment care să indice că produsele respective nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor mici.
Art. 7
Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu includ nici o menţiune care să arate sau să sugereze faptul că un regim alimentar echilibrat şi variat nu poate furniza cantităţi corespunzătoare de nutrienţi în general.
Normele de aplicare a prezentului articol sunt specificate, dacă este necesar, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).
Art. 8
(1)Cantitatea de nutrienţi sau substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic prezentă în produs este declarată pe etichetă sub formă numerică. Unităţile de utilizat pentru vitamine şi minerale sunt cele specificate în anexa I.
Normele de aplicare a prezentului alineat sunt specificate, dacă este necesar, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).
(2)Cantităţile de nutrienţi sau de substanţe declarate se raportează la raţia zilnică de produs recomandată pentru consum zilnic pe etichetă, de către producător.
(3)Informaţiile privind vitaminele şi mineralele se exprimă de asemenea ca procentaj din valorile de referinţă menţionate, după caz, în anexa la Directiva 90/496/CEE.
Art. 9
(1)Valorile declarate menţionate la articolul 8 alineatele (1) şi (2) sunt valori medii bazate pe analiza produsului efectuată de producător.
Alte norme de punere în aplicare a prezentului alineat, privind în special diferenţele dintre valorile declarate şi cele constatate în cadrul controalelor oficiale, se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).
(2)Procentele din valorile de referinţă pentru vitaminele şi mineralele prevăzute la articolul 8 alineatul (3) pot fi specificate, de asemenea, sub formă grafică.
Normele de punere în aplicare a prezentului alineat se adoptă, dacă este necesar, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).
Art. 10
Pentru a uşura controlul eficient al suplimentelor alimentare, statele membre pot cere producătorului sau persoanei care introduce produsul pe piaţă pe teritoriul lor să notifice autoritatea competentă cu privire la respectiva introducere pe piaţă prin transmiterea unui model al etichetei utilizate pentru produs.
Art. 11
(1)Fără a aduce atingere articolului 4 alineatul (7), statele membre, nu pot interzice sau restrânge comerţul cu produsele prevăzute la articolul 1 care sunt conforme cu prezenta directivă din motive legate de compoziţia, caracteristicile de fabricaţie, prezentarea sau etichetarea acestora, şi care, după caz, sunt conforme cu actele comunitare adoptate în procesul de punere în aplicare a prezentei directive.
(2)Fără a aduce atingere Tratatului CE, în special articolele 28 şi 30, alineatul (1) nu aduce atingere dispoziţiilor de drept intern aplicabile în absenţa actelor comunitare adoptate în conformitate cu prezenta directivă.
Art. 12
(1)În cazul în care, în urma unor noi informaţii sau a unei reevaluări a informaţiilor existente apărute după adoptarea prezentei directive sau a unuia dintre actele comunitare de punere în aplicare a acesteia, un stat membru are motive detaliate pentru a constata că un produs prevăzut la articolul 1 pune în pericol sănătatea umană, deşi respectă directiva menţionată sau actele comunitare menţionate, acest stat membru poate suspenda sau restrânge temporar aplicarea dispoziţiilor în cauză pe teritoriul său. Statul membru informează de îndată celelalte state membre şi Comisia cu privire la aceasta şi îşi motivează decizia.
(2)Comisia examinează cât mai repede posibil motivele invocate de statul membru în cauză şi se consultă cu statele membre din cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, iar apoi emite fără întârziere un aviz şi ia măsurile corespunzătoare.
(3)În vederea remedierii dificultăţilor descrise la alineatul (1) şi pentru a asigura protecţia sănătăţii umane, adaptări ale prezentei directive sau ale măsurilor de punere în aplicare a acesteia se adoptă de către Comisie. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesenţiale ale prezentei directive, inclusiv prin completarea acesteia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menţionată la articolul 13 alineatul (3). Din motive imperative de urgenţă, Comisia ar trebui să utilizeze procedura de urgenţă menţionată la articolul 13 alineatul (4) în vederea adoptării adaptărilor respective. Statul membru care a adoptat măsuri de salvgardare poate, în acest caz, să continue să le aplice până la adoptarea adaptărilor.

Art. 13
(1)Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, instituit prin Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului (*).
(*)JO L 31, 1.2.2002, p. 1.
(2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispoziţiile articolului 8 din respectiva decizie.
Termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.
(3)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) şi articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispoziţiile articolului 8 din respectiva decizie.
(4)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1), (2), (4) şi (6) şi articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispoziţiile articolului 8 din respectiva decizie.

Art. 14
Dispoziţiile care pot avea un efect asupra sănătăţii publice se adoptă după consultarea Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară.
Art. 15
Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 iulie 2003. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.
Aceste acte cu putere de lege şi acte administrative se aplică astfel încât:
(a)să permită comerţul cu produsele conforme cu prezenta directivă, de la 1 august 2003;
(b)să interzică comerţul cu produsele care nu sunt conforme cu directiva, de la 1 august 2005.
Atunci când statele membre adoptă aceste acte, acestea cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoţite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.
Art. 16
Prezenta directivă intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene.
Art. 17
Prezenta directivă se adresează statelor membre.
-****-
Adoptată la Luxemburg, 10 iunie 2002.

Pentru Parlamentul European

Preşedintele

Pentru Consiliu

P. COX

Preşedintele

J. PIQUE I CAMPS

ANEXA I:Vitamine şi minerale care pot fi utilizate la producerea suplimentelor alimentare
1.Vitamine
Vitamina A (ug ER)
Vitamina D (ug)
Vitamina E (mg a-ET)
Vitamina K (ug)
Vitamina B1 (mg)
Vitamina B2 (mg)
Niacină (mg EN)
Acid pantotenic (mg)
Vitamina B6 (mg)
Acid folic (ug) (*)
(*)Acidul folic este termenul inclus în anexa I la Directiva 2008/100/CE a Comisiei din 28 octombrie 2008 de modificare a Directivei 90/496/CEE a Consiliului privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare în ceea ce priveşte dozele zilnice recomandate, coeficienţii de conversie pentru calculul valorii energetice şi definiţiile în scopul etichetării nutriţionale şi se referă la toate formele de folaţi
Vitamina B12 (ug)
Biotină (ug)
Vitamina C (mg)
2.Minerale
Calciu (mg)
Magneziu (mg)
Fier (mg)
Cupru (mg)

Iod (ug)
Zinc (mg)
Mangan (mg)
Sodiu (mg)
Potasiu (mg)
Seleniu (ug)
Crom (ug)
Molibden (ug)
Fluorură (mg)
Clorură (mg)
Fosfor (mg)
Bor (mg)
Siliciu (mg)

ANEXA II:Vitamine şi substanţe minerale care pot fi utilizate la producerea suplimentelor alimentare
A)Vitamine
1.VITAMINA A
(a)retinol
(b)acetat de retinil
(c)palmitat de retinil
(d)beta-caroten
2.VITAMINA D
(a)colecalciferol
(b)ergocalciferol
(c)calcidiol monohidrat (4*)
(4*)Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

3.VITAMINA E
(a)D-alfa-tocoferol
(b)DL-alfa-tocoferol
(c)acetat de D-alfa-tocoferil
(d)acetat de DL-alfa-tocoferil
(e)succinat acid de D-alfa-tocoferil
(f)amestec de tocoferoli (*)
(*)alfa-tocoferol < 20 %, beta-tocoferol < 10 %, gama-tocoferol 50-70 % şi delta-tocoferol 10-30 %.
(g)tocoferol tocotrienol (**)
(**)Niveluri tipice de tocoferoli şi tocotrienoli individuali:
- 115 mg/g alfa-tocoferol (minimum 101 mg/g)
- 5 mg/g beta-tocoferol (minimum < 1 mg/g)
- 45 mg/g gama-tocoferol (minimum 25 mg/g)
- 12 mg/g delta-tocoferol (minimum 3 mg/g)
- 67 mg/g alfa-tocotrienol (minimum 30 mg/g)
- < 1 mg/g beta-tocotrienol (minimum < 1 mg/g)
- 82 mg/g gama-tocotrienol (minimum 45 mg/g)
- 5 mg/g delta-tocotrienol (minimum < 1 mg/g).
4.VITAMINA K
(a)filochinonă (fitomenadionă)
(b)menachinonă (***)
(***)Menachinonă prezentă în principal ca menachinonă-7 şi, într-o mai mică măsură, ca menachinonă-6
5.VITAMINA B1
(a)clorhidrat de tiamină
(b)mononitrat de tiamină
(c)clorură de monofosfat de tiamină
(d)clorură de pirofosfat de tiamină
6.VITAMINA B2
(a)riboflavină
(b)riboflavină-5'-fosfat de sodiu
7.NIACINĂ
(a)acid nicotinic
(b)nicotinamidă
(c)inozitol hexanicotinat (inozitol hexaniacinat)
(d)clorură de ribozid-nicotinamidă

8.ACID PANTOTENIC
(a)D-pantotenat de calciu
(b)D-pantotenat de sodiu
(c)dexpantenol
(d)pantetină
9.VITAMINA B6
(a)clorhidrat de piridoxină
(b)piridoxină 5'-fosfat
(c)piridoxal 5'-fosfat
10.FOLAT
(a)acid pteroilmonoglutamic
(b)L-metilfolat de calciu
(c)acid (6S)-5-metiltetrahidrofolic, sarea de glucozamină

(d)sarea monosodică a acidului L-5-metiltetrahidrofolic (*1)
(*1)Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

11.VITAMINA B12
(a)ciancobalamină
(b)hidroxocobalamină
(c)5'-dezoxiadenozilcobalamină
(d)meticolbalamină
12.BIOTINĂ
(a)D-biotină
13.VITAMINA C
(a)acid L-ascorbic
(b)L-ascorbat de sodiu
(c)L-ascorbat de calciu (****)
(****)Poate avea un conţinut de treonat sub 2 %.
(d)L-ascorbat de potasiu
(e)L-ascorbil 6-palmitat
(f)L-ascorbat de magneziu
(g)L-ascorbat de zinc
B)Minerale
acetat de calciu
L-ascorbat de calciu
bisglicinat de calciu
carbonat de calciu
clorură de calciu
citrat malat de calciu
săruri de calciu ale acidului citric
gluconat de calciu
glicerofosfat de calciu
lactat de calciu
piruvat de calciu
săruri de calciu ale acidului ortofosforic
succinat de calciu
hidroxid de calciu
L-lizinat de calciu
malat de calciu
oxid de calciu
L-pidolat de calciu
L-treonat de calciu
sulfat de calciu
oligozaharide de calciu fosforil

acetat de magneziu
L-ascorbat de magneziu
bisglicinat de magneziu
carbonat de magneziu
clorură de magneziu
malat citrat de magneziu

săruri de magneziu ale acidului citric
gluconat de magneziu
glicerofosfat de magneziu
săruri de magneziu ale acidului ortofosforic
lactat de magneziu
L-lizinat de magneziu
hidroxid de magneziu
malat de magneziu
oxid de magneziu
L-pidolat de magneziu
citrat de magneziu şi potasiu
piruvat de magneziu
succinat de magneziu
sulfat de magneziu
taurat de magneziu
acetil taurat de magneziu
L-treonat de magneziu (*1)
(*1)Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/2470/oj).

carbonat feros
citrat feros
citrat feric de amoniu
gluconat feros
fumarat feros
difosfat feric de sodiu
lactat feros
sulfat feros
difosfat feric (pirofosfat feric)
zaharat feric
fier elementar (carbonil + electrolitic + redus cu hidrogen)
bisglicinat feros
L-pidolat feros
fosfat feros
fosfat feros de amoniu
EDTA feric de sodiu

taurat de fier (II)
carbonat de cupru
citrat de cupru
gluconat de cupru
sulfat de cupru
L-aspartat de cupru
bisglicinat de cupru
complex cupru-lizină
oxid de cupru (II)
iodură de sodiu
iodat de sodiu
iodură de potasiu
iodat de potasiu
acetat de zinc
L-ascorbat de zinc
L-aspartat de zinc
bisglicinat de zinc
clorură de zinc
citrat de zinc
gluconat de zinc
lactat de zinc
L-lizinat de zinc
malat de zinc
mono-L-metionină
sulfat de zinc
oxid de zinc
carbonat de zinc
L-pidolat de zinc
picolinat de zinc
sulfat de zinc
ascorbat de mangan
L-aspartat de mangan
bisglicinat de mangan
carbonat de mangan
clorură de mangan
citrat de mangan
gluconat de mangan
glicerofosfat de mangan
pidolat de mangan
sulfat de mangan
bicarbonat de sodiu
carbonat de sodiu
clorură de sodiu
citrat de sodiu
gluconat de sodiu
lactat de sodiu
hidroxid de sodiu
săruri de sodiu ale acidului ortofosforic
bicarbonat de potasiu
carbonat de potasiu
clorură de potasiu
citrat de potasiu
gluconat de potasiu
glicerofosfat de potasiu
lactat de potasiu
hidroxid de potasiu
L-pidolat de potasiu
malat de potasiu
săruri de potasiu ale acidului ortofosforic
sulfat de sodiu
sulfat de potasiu

L-selenometionină
drojdie îmbogăţită cu seleniu (*****)
(*****)Drojdii îmbogăţite cu seleniu produse prin cultură în prezenţa selenitului de sodiu ca sursă de seleniu şi conţinând, sub formă deshidratată, astfel cum sunt comercializate, nu mai mult de 2,5 mg Se/g. Forma predominantă de seleniu organic prezentă în drojdie este selenometionina (între 60 şi 85 % din seleniul total extras din produs). Conţinutul de alţi compuşi organici de seleniu, inclusiv selenocisteina, nu trebuie să depăşească 10 % din seleniul total extras. Nivelurile de seleniu anorganic nu trebuie, în mod normal, să depăşească 1 % din seleniul total extras.
acid selenios
selenat de sodiu
selenit acid de sodiu
selenit de sodiu
clorură de crom (III)
drojdie îmbogăţită cu crom (*)
(*)Drojdie îmbogăţită cu crom produsă prin cultură de Saccharomyces cerevisiae în prezenţa clorurii de crom (III)
ca sursă de crom şi care conţine, în forma uscată de comercializare, 230-300 mg de crom/kg. Conţinutul de crom (VI) nu trebuie să depăşească 0,2 % din conţinutul total de crom.

lactat de crom (III) trihidrat
nitrat de crom
picolinat de crom
sulfat de crom (III)
molibdat de amoniu [molibden (VI)]
molibdat de potasiu [molibden (VI)]
molibdat de sodiu [molibden (VI)]
fluorură de calciu
fluorură de potasiu
fluorură de sodiu
monofluorfosfat de sodiu
acid boric
borat de sodiu
acid ortosilicic stabilizat cu colină
dioxid de siliciu
acid silicic (******)
(******)Sub formă de gel.

siliciu organic (monometilsilanetriol)

*) După substanţa "EDTA feric de sodiu", se introduce următoarea substanţă:
hidroxid de fier adipat tartrat (nano) (1)
(1)Astfel cum este listat în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei din 20 decembrie 2017 de stabilire a listei cu alimente noi a Uniunii în conformitate cu Regulamentul (UE) 2015/2283 al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi (JO L 351, 30.12.2017, p. 72).

*) Între rubrica "EDTA feric de sodiu" şi rubrica "taurat de fier (II)" se introduce următoarea rubrică:
cazeinat de fier din lapte (*)
(*) Astfel cum figurează în lista cu alimente noi a Uniunii din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470.