Capitolul vi - Solidaritatea - Directiva 2001/55/CE/20-iul-2001 privind standardele minime pentru acordarea protecţiei temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, şi măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane şi suportarea consecinţelor acestei primiri

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
CAPITOLUL VI:Solidaritatea
Art. 24
Masurile prevazute de prezenta directiva beneficiaza de sprijinul Fondului European pentru Refugiati, instituit prin Decizia 2000/596/CE, în conditiile prevazute de aceasta.
Art. 25
(1)Statele membre primesc persoanele care pot beneficia de protectie temporara, în spirit de solidaritate comunitara. Ele indica - în cifre sau în termeni generali - capacitatea lor de a primi astfel de persoane. Aceste informatii sunt incluse în decizia Consiliului mentionata la articolul 5. Dupa adoptarea acestei decizii, statele membre pot indica existenta unor capacitati de primire suplimentare, prin notificarea Consiliului si a Comisiei. Aceste informatii sunt comunicate fara întârziere ICNUR.
(2)Statele membre în cauza, în cooperare cu organizatiile internationale competente, se asigura ca persoanele beneficiare definite în decizia Consiliului mentionata la articolul 5, care nu au ajuns înca în Comunitate, si-au exprimat vointa de a fi primiti pe teritoriile lor.
(3)Atunci când numarul persoanelor care pot beneficia de protectie temporara în urma unui aflux masiv brusc depaseste capacitatile de primire mentionate la alineatul (1), Consiliul examineaza de urgenta situatia si adopta masurile corespunzatoare, inclusiv recomandând sprijin aditional pentru statele membre afectate.
Art. 26
(1)Pe durata protectiei temporare, statele membre coopereaza cu privire la transferul resedintei persoanelor care beneficiaza de protectie temporara de la un stat membru la altul, sub rezerva consimtamântului persoanelor vizate de acest transfer.
(2)Un stat membru comunica cererile de transfer celorlalte state membre si informeaza Comisia si ICNUR. Statele membre informeaza statul membru solicitant despre capacitatea lor de a primi astfel de persoane transferate.
(3)Un stat membru, la cererea altui stat membru, furnizeaza informatiile prevazute în anexa II, referitoare la o persoana care beneficiaza de protectie temporara, informatii necesare pentru examinarea cazului, în temeiul prezentului articol.
(4)Atunci când se efectueaza un transfer dintr-un stat membru în altul, permisul de sedere din statul membru de plecare expira, iar obligatiile fata de persoanele în cauza cu privire la protectia temporara în statul membru de plecare înceteaza. Noul stat membru gazda acorda protectie temporara persoanelor în cauza.
(5)Statele membre folosesc modelul legitimatiei de acces din anexa I pentru transferurile între statele membre ale persoanelor care beneficiaza de protectie temporara.