Capitolul v - Întoarcerea si masurile ulterioare protectiei temporare - Directiva 2001/55/CE/20-iul-2001 privind standardele minime pentru acordarea protecţiei temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, şi măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane şi suportarea consecinţelor acestei primiri

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
CAPITOLUL V:Întoarcerea si masurile ulterioare protectiei temporare
Art. 20
Atunci când protectia temporara ia sfârsit, se aplica dreptul comun cu privire la protectie si la straini în statele membre, fara a aduce atingere articolelor 21, 22 si 23.
Art. 21
(1)Statele membre adopta masurile necesare pentru a face posibila întoarcerea voluntara a persoanelor care beneficiaza de protectie temporara sau a caror protectie temporara s-a sfârsit. Statele membre se asigura ca dispozitiile care guverneaza întoarcerea voluntara a persoanelor care beneficiaza de protectie temporara le faciliteaza întoarcerea, cu respectarea demnitatii umane.
Statele membre se asigura ca decizia acelor persoane de a se întoarce este luata în deplina cunostinta de cauza. Statele membre pot prevedea vizite de verificare.
(2)Cât timp protectia temporara nu s-a sfârsit, statele membre, pe baza circumstantelor care subzista în tara de origine, examineaza favorabil cererile de întoarcere în statul membru gazda ale persoanelor care au beneficiat de protectie temporara si si-au exercitat dreptul de întoarcere voluntara.
(3)La sfârsitul protectiei temporare, statele membre pot prevedea extinderea cu titlu personal a obligatiilor prevazute la capitolul III, pentru persoanele care s-au aflat sub protectie temporara si care beneficiaza de un program de întoarcere voluntara. Aceasta extindere îsi produce efectele pâna la data întoarcerii.
Art. 22
(1)Statele membre adopta masurile necesare pentru a garanta ca returnarea fortata a persoanelor a caror protectie temporara a încetat si care nu pot beneficia de admiterea în aceste state se face cu respectarea demnitatii umane.
(2)În cazurile returnarii fortate, statele membre examineaza motivele umanitare imperioase care ar putea face returnarea imposibila sau nerealista în cazuri specifice.
Art. 23
(1)Statele membre adopta masurile necesare cu privire la conditiile de sedere a persoanelor care au beneficiat de protectie temporara si care, din cauza starii de sanatate, nu îndeplinesc conditiile pentru a calatori; atunci când, de exemplu, acestea ar suferi efecte negative grave din cauza unei întreruperi a tratamentului. Aceste persoane nu pot fi expulzate cât timp aceasta situatie continua.
(2)Statele membre pot permite familiilor ai caror copii sunt minori si merg la scoala într-un stat membru sa beneficieze de conditii de sedere care sa permita copiilor în cauza sa-si termine perioada scolara în curs.