Art. 15. - În sensul prezentului articol, în cazul familiilor deja constituite în tara de origine si separate din cauza circumstantelor din timpul afluxului masiv, urmatoarele persoane sunt considerate ca membri ai familiei: - Directiva 2001/55/CE/20-iul-2001 privind standardele minime pentru acordarea protecţiei temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, şi măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane şi suportarea consecinţelor acestei primiri

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
Art. 15
(1)În sensul prezentului articol, în cazul familiilor deja constituite în tara de origine si separate din cauza circumstantelor din timpul afluxului masiv, urmatoarele persoane sunt considerate ca membri ai familiei:
a)sotul sustinatorului reîntregirii familiei sau partenerul sau necasatorit cu care se afla într-o relatie stabila, atunci când legislatia sau practica în vigoare a statului membru în cauza trateaza cuplurile necasatorite într-un mod comparabil cu cel al cuplurilor casatorite, în cadrul legislatiei privind strainii; copiii minori necasatoriti ai sustinatorului reîntregirii familiei sau ai sotului acestuia, fara a se distinge daca sunt legitimi, nascuti în afara casatoriei sau adoptati;
b)alte rude apropiate care traiau împreuna, ca parte a familiei, în momentul evenimentelor care au dus la afluxul masiv, si care erau în acel moment în totalitate sau în principal dependente de sustinatorul reîntregirii familiei.
(2)În cazurile în care membrii separati ai familiei beneficiaza de protectie temporara în diferite state membre, statele membre reunesc membrii familiei despre care constata ca se potrivesc descrierii de la alineatul (1) litera (a), tinând seama de dorinta membrilor familiei respectivi. Statele membre pot reuni membrii familiei despre care constata ca se potrivesc descrierii de la alineatul (1) litera (b), tinând seama, de la caz la caz, de dificultatile extreme pe care le vor înfrunta în cazul în care nu ar avea loc reîntregirea familiei.
(3)Atunci când sustinatorul reîntregirii familiei beneficiaza de protectie temporara într-un stat membru si unul sau câtiva dintre membrii familiei sale nu sunt înca prezenti pe teritoriul unui stat membru, statul membru în care sustinatorul reîntregirii familiei beneficiaza de protectia temporara reunifica membrii familiei care au nevoie de protectie si îi reunifica cu sustinatorul reîntregirii familiei, în cazul membrilor familiei despre care se constata ca se potrivesc descrierii de la alineatul (1) litera (a). Statul membru poate reuni membrii familiei care au nevoie de protectie cu sustinatorul reîntregirii familiei, în cazul membrilor familiei despre care se constata ca se potrivesc descrierii de la alineatul (1) litera (b), tinând seama, de la caz la caz, de dificultatile extreme pe care le vor înfrunta în cazul în care nu ar avea loc reîntregirea familiei.
(4)În aplicarea acestui articol, statele membre iau în considerare interesul superior al copilului.
(5)Statele membre în cauza hotarasc, tinând seama de articolele 25 si 26, în ce stat membru trebuie sa se faca reîntregirea familiei.
(6)Membrilor familiei reîntregite li se acorda permise de sedere, în temeiul protectiei temporare. În acest scop se elibereaza documente sau alte documente justificative echivalente. Transferul membrilor familiei pe teritoriul altui stat membru în scopul reîntregirii familiei, în temeiul alineatului (2), duce la retragerea permiselor de sedere emise si la încetarea obligatiilor de protectie temporara fata de persoanele în cauza în statul membru de plecare.
(7)Punerea în aplicare practica a acestui articol poate implica cooperarea cu organizatiile internationale interesate.
(8)Un stat membru, la cererea altui stat membru, furnizeaza informatiile indicate în Anexa II despre o persoana care beneficiaza de protectie temporara, informatii necesare pentru prelucrarea unui caz, în temeiul acestui articol.