Capitolul iv - DISPOZIŢII FINALE - Directiva 2000/78/CE/27-nov-2000 de creare a unui cadru general în favoarea egalităţii de tratament în ceea ce priveşte încadrarea în muncă şi ocuparea forţei de muncă

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

În vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
CAPITOLUL IV:DISPOZIŢII FINALE
Art. 16: Conformitatea
Statele membre iau măsurile necesare:
a)anulării actelor cu putere de lege şi actelor administrative care contravin principiului egalităţii de tratament;
b)declarării drept nule şi neavenite sau modificării dispoziţiilor care contravin principiului egalităţii de tratament, prevăzute în contractele sau convenţiile colective, în regulamentele interne ale întreprinderilor, precum şi în statutele profesiilor independente şi ale organizaţiilor lucrătorilor şi angajatorilor.
Art. 17: Sancţiuni
Statele membre stabilesc regimul sancţiunilor aplicabile în cazul nerespectării dispoziţiilor naţionale adoptate conform prezentei directive şi iau toate măsurile necesare pentru asigurarea aplicării acestora. Sancţiunile astfel prevăzute, care pot consta în despăgubirea victimei, trebuie să fie efective, proporţionale şi disuasive. Statele membre notifică aceste dispoziţii Comisiei până la 2 decembrie 2003, iar toate modificările ulterioare aferente, în cel mai scurt timp.
Art. 18: Punerea în aplicare
Statele membre adoptă actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 2 decembrie 2003 sau pot încredinţa partenerilor sociali, la cererea comună a acestora, punerea în aplicare a prezentei directive pentru acele dispoziţii privind acordurile colective. În acest caz, statele membre se asigură că, până la 2 decembrie 2003, partenerii sociali au pus în aplicare dispoziţiile necesare prin intermediul unui acord, statele membre respective trebuind să ia toate măsurile necesare care să le permită să fie în orice moment în măsură să garanteze rezultatele impuse de prezenta directivă. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la acestea.
Pentru a ţine seama de condiţiile speciale, statele membre pot dispune, dacă este necesar, de un termen suplimentar de 3 ani începând cu 2 decembrie 2003 sau de un total de 6 ani pentru a pune în aplicare dispoziţiile prezentei directive privind discriminarea pe motive de vârstă şi handicap. În acest caz, statele membre informează imediat Comisia cu privire la acestea. Orice stat membru care alege să recurgă la acest termen suplimentar prezintă un raport anual Comisiei privind măsurile pe care le ia pentru a rezolva problemele de discriminare pe motive de vârstă şi handicap şi privind progresul realizat în scopul punerii în aplicare a directivei. Comisia prezintă un raport anual Consiliului.
Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziţii, ele conţin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoţite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.
Art. 19: Raportul
(1)Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre, până la 2 decembrie 2005 şi, în continuare, din 5 în 5 ani, toate informaţiile necesare pentru întocmirea de către Comisie a unui raport pe care îl prezintă Parlamentului European şi Consiliului privind aplicarea prezentei directive.
(2)Raportul Comisiei ia în considerare, după caz, punctul de vedere al partenerilor sociali şi al organizaţiilor neguvernamentale respective. Conform principiului analizării sistematice a problemei şanselor egale între bărbaţi şi femei, acest raport oferă, între altele, o evaluare a impactului pe care măsurile luate îl au asupra bărbaţilor şi femeilor. În lumina informaţiilor primite, acest raport include, dacă este necesar, propuneri privind revizuirea şi actualizarea directivei.
Art. 20: Intrarea în vigoare
Prezenta directivă intră în vigoare la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene.
Art. 21: Destinatarii
Prezenta directivă se adresează statelor membre.