Art. 5. - Art. 5: Capitalul iniţial - Directiva 2000/12/CE/20-mar-2000 privind iniţierea şi exercitarea activităţii instituţiilor de credit

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
Art. 5: Capitalul iniţial
(1)Fără a aduce atingere celorlalte condiţii generale prevăzute în legislaţia internă, autorităţile competente nu acordă autorizaţii dacă instituţiile de credit nu deţin fonduri proprii separate sau în cazurile în care capitalul iniţial este mai mic de 5 milioane EUR.
Statele membre pot decide ca instituţiile de credit care nu îndeplinesc cerinţele referitoare la fondurile proprii separate şi care funcţionau deja la 15 decembrie 1979 să îşi poată continua activitatea. Statele membre pot excepta aceste instituţii de credit de la îndeplinirea cerinţelor prevăzute la primul paragraf al articolului 6 alineatul (1).
(2)Cu toate acestea, statele membre pot acorda autorizaţia respectivă anumitor categorii de instituţii de credit al căror capital iniţial este inferior celui prevăzut la alineatul (1). În aceste situaţii:
a)capitalul iniţial nu poate fi mai mic de 1 milion EUR;
b)statele membre implicate trebuie să înştiinţeze Comisia în legătură cu motivele pentru care au recurs la opţiunea prevăzută la acest alineat;
c)în momentul în care lista prevăzută la articolul 11 este publicată, numele fiecărei instituţii de credit care nu deţine capitalul minim prevăzut la alineatul (1) va fi marcat în consecinţă.
(3)Fondurile proprii ale unei instituţii de credit nu pot scădea sub nivelul capitalului iniţial prevăzut la alineatele (1) şi (2), în momentul emiterii autorizaţiei.
(4)Statele membre pot decide ca instituţiile de credit care funcţionau deja la 1 ianuarie 1993, ale căror fonduri proprii nu ating nivelurile prevăzute pentru capitalul iniţial la alineatele (1) şi (2), să îşi poată continua activitatea. În acest caz, fondurile lor proprii nu pot scădea sub nivelul maxim atins începând cu data de 22 decembrie 1989.
(5)În cazul în care controlul asupra unei instituţii de credit care se încadrează în categoria prevăzută la alineatul (4) este preluat de către o persoană fizică sau juridică, alta decât cea care deţinea anterior controlul instituţiei în cauză, fondurile proprii ale instituţiei respective trebuie să atingă cel puţin nivelul prevăzut pentru capitalul iniţial la alineatele (1) şi (2).
(6)În anumite situaţii specifice şi cu consimţământul autorităţilor competente, în cazul în care două sau mai multe instituţii de credit din categoria prevăzută la alineatul (4) fuzionează, fondurile proprii ale instituţiei rezultate din fuziune nu pot fi inferioare fondurilor proprii totale ale instituţiilor care au fuzionat, atât timp cât nivelurile corespunzătoare prevăzute la alineatele (1) şi (2) nu au fost atinse.
(7)În cazul în care, în situaţiile prevăzute la alineatele (3), (4) şi (6), este necesară reducerea fondurilor proprii, autorităţile competente pot acorda unei instituţii de credit, în cazul în care împrejurările justifică o asemenea măsură, o perioadă limitată în care să rectifice situaţia respectivă sau să îşi înceteze activitatea.