Art. 2. - Art. 2: Domeniul de aplicare - Directiva 2000/12/CE/20-mar-2000 privind iniţierea şi exercitarea activităţii instituţiilor de credit

Acte UE

Editia Speciala a Jurnalului Oficial

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 1 Ianuarie 2007
Art. 2: Domeniul de aplicare
(1)Prezenta directivă reglementează accesul la activitatea instituţiilor de credit şi exercitarea acesteia. Prezenta directivă se aplică tuturor instituţiilor de credit.
(2)Articolele 25 şi 52-56 se aplică, de asemenea, holdingurilor financiare şi holdingurilor cu activitate mixtă, care îşi au sediile centrale în Comunitate.
Instituţiile excluse cu titlu permanent în conformitate cu alineatul (3), cu excepţia, totuşi, a băncilor centrale din statele membre, sunt tratate ca instituţii financiare, în sensul articolelor 25 şi 52-56.
(3)Prezenta directivă nu se aplică:
- băncilor centrale din statele membre;
- oficiile poştale care efectuează operaţiuni giro;
- în Belgia, "Institut de Reescompte et de Garantie/Herdiscontering-en Waarborginstituut";
- în Danemarca, "Dansk Eksportfinansieringsfond", "Danmarks Skibskreditfond" şi "Dansk Landbrugs Realkreditfond";
- în Germania, "Kreditanstalt fur Wiederaufbau", organisme care, în sensul "Wohnungsgemeinnutzigkeitsgesetz", sunt recunoscute ca instituţii ale politicii naţionale în domeniul locuinţelor şi care nu sunt în principal angajate în tranzacţii bancare, precum şi organisme care, în sensul acestei legi, sunt recunoscute ca organisme non-profit de fond locativ;
- în Spania, "Instituto de Credito Oficial";
- în Franţa, "Caisse des depots et consignations";
- în Irlanda, fondurile de ajutor reciproc şi societăţi de asigurări mutuale;
- în Italia, "Cassa depositi e prestiti";
- în Ţările de Jos, "Netherlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden NV", "NV Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij ", "NV Industriebank Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering", precum şi "Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij NV";
- în Austria, întreprinderile recunoscute ca asociaţii de construcţii de locuinţe în interes public şi "Österreichische Kontrollbank AG";
- în Portugalia, "Caixas Economicas" existente la data de 1 ianuarie 19 8 6, cu excepţia celor constituite ca societăţi anonime, precum şi "Caixa Economica Montepio Geral";
- în Finlanda, "Teollisenyhteistyon rahasto Oy/Fondenfor industriellt samarbete AB", şi "Kera Oy/Kera Ab";
- în Suedia, "Svenska Skeppshypotekskassan";
- în Regatul Unit, "National Savings Bank", "Commonwealth Development Finance Company Ltd", "Agricultural Mortgage Corporation Ltd", "Scottish Agricultural Securities Corporation Ltd", "Crown Agentsfor overseas governments and administrations", fondurile de ajutor reciproc şi băncile municipale.
(4)La propunerea Comisiei, care consultă în acest sens Comitetul menţionat la articolul 57 (denumit în continuare "Comitetul bancar consultativ"), Consiliul decide asupra oricărei modificări a listei de la alineatul (3).
(5)Instituţiile de credit situate în acelaşi stat membru şi afiliate în mod permanent, la data de 15 decembrie 1997, unui organism central care le supraveghează şi care are sediul în acelaşi stat membru, pot fi exceptate de la îndeplinirea cerinţelor prevăzute la articolul 6, alineatul (1), articolul 8 şi articolul 59 în cazul în care, până la 15 decembrie 1979, legislaţia internă va conţine dispoziţii referitoare la următoarele:
- angajamentele organismului central şi ale instituţiilor afiliate constituie angajamente în solidar şi nelimitate sau angajamentele instituţiilor sale afiliate sunt în întregime garantate de organismul central respectiv;
- solvabilitatea şi lichiditatea organismului central şi a tuturor instituţiilor afiliate acestuia sunt supravegheate ca un întreg, pe baza conturilor consolidate;
- conducerea organismului central este abilitată să emită instrucţiuni către organele de conducere ale instituţiilor afiliate.
Instituţiile de credit care funcţionează la nivel local şi care sunt afiliate, după data de 15 septembrie 1997, unui organism central în sensul dispoziţiilor primului paragraf, pot beneficia de condiţiile prezentei directive în cazul în care reprezintă elemente adăugate în mod normal la reţeaua aparţinând organismului central respectiv.
În cazul instituţiilor de credit, altele decât cele constituite în regiunile recent îndiguite sau care au rezultat în urma divizării sau fuzionării instituţiilor existente dependente de organismul central sau răspunzătoare în faţa acestuia, Consiliul - acţionând la propunerea Comisiei, care în acest scop va consulta Comitetul bancar consultativ - poate stabili reglementări suplimentare pentru aplicarea dispoziţiilor celui de-al doilea paragraf, inclusiv abrogarea excepţiilor prevăzute în primul paragraf, în cazul în care este de părere că afilierea noilor instituţii care beneficiază de regimul prevăzut la al doilea paragraf ar putea avea un efect advers asupra concurenţei în domeniu. Consiliul poate lua aceste decizii cu majoritate calificată.
(6)O instituţie de credit care, conform definiţiei de la primul paragraf din alineatul (5), este afiliată unui organism central în acelaşi stat membru, poate fi, de asemenea, exceptată de la aplicarea dispoziţiilor articolului 5 şi, de asemenea, articolelor 40-51 şi 65, cu condiţia ca, fără a aduce atingere aplicării acelor dispoziţii la organismul central, întregul constituit de către organismul central împreună cu instituţiile sale afiliate să fie reglementat prin dispoziţiile menţionate anterior, pe bază consolidată.
În cazul exceptării, articolele 13, 18, 19, 20 alineatele (1)-(6), articolele 21 şi 22 se aplică ansamblului constituit din organismul central şi instituţiile afiliate.