Art. 20. - Art. 20: Transpunere - Directiva 1158/20-iun-2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 188L

În vigoare
Versiune de la: 12 Iulie 2019
Art. 20: Transpunere
(1)Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 2 august 2022. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.
(2)În pofida alineatului (1) de la prezentul articol, pentru remuneraţia sau indemnizaţia corespunzătoare ultimelor două săptămâni de concediu pentru creşterea copilului, astfel cum este prevăzut la articolul 8 alineatul (3), statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 2 august 2024. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.
(3)Atunci când statele membre adoptă dispoziţiile menţionate la alineatele (1) şi (2), acestea cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoţite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a unei astfel de trimiteri.
(4)Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziţii de drept intern pe care le adoptă în domeniile reglementate de prezenta directivă.
(5)Normele şi modalităţile detaliate de aplicare a prezentei directive se stabilesc în conformitate cu dreptul intern, convenţiile colective sau practicile naţionale, în măsura în care cerinţele minime şi obiectivele prezentei directive sunt respectate.
(6)În scopul respectării articolelor 4, 5, 6 şi 8 din prezenta directivă şi a Directivei 92/85/CEE, statele membre pot lua în calcul orice perioadă de absenţă de la locul de muncă din motive familiale, în special concediul de maternitate, concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor, precum şi orice remuneraţie sau indemnizaţie aferentă acestora, disponibilă la nivel naţional, care depăşeşte standardele minime prevăzute în prezenta directivă sau în Directiva 92/85/CEE, cu condiţia să se respecte cerinţele minime referitoare la concediile respective, iar nivelul general de protecţie asigurat lucrătorilor în domeniile reglementate de aceste directive să nu fie redus.
(7)Atunci când statele membre asigură o remuneraţie sau o indemnizaţie de cel puţin 65 % din salariul net al lucrătorului, care poate face obiectul unui plafon, pe parcursul a cel puţin şase luni din concediul pentru creşterea copilului pentru fiecare părinte, pot decide să menţină un astfel de sistem, mai degrabă decât să prevadă remuneraţia sau indemnizaţia menţionată la articolul 8 alineatul (2).
(8)Statele membre pot încredinţa partenerilor sociali punerea în aplicare a prezentei directive, atunci când partenerii sociali solicită în comun acest lucru, cu condiţia ca statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a garanta în orice moment obţinerea rezultatelor urmărite prin prezenta directivă.