Art. 12. - Art. 12: Protecţia împotriva concedierii şi sarcina probei - Directiva 1158/20-iun-2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului

Acte UE

Jurnalul Oficial 188L

În vigoare
Versiune de la: 12 Iulie 2019
Art. 12: Protecţia împotriva concedierii şi sarcina probei
(1)Statele membre iau măsurile necesare pentru a interzice concedierea şi orice pregătiri în vederea concedierii lucrătorilor pe motiv că aceştia au solicitat sau au efectuat un concediu prevăzut la articolele 4, 5 şi 6 sau că şi-au exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru menţionate la articolul 9.
(2)Lucrătorii care consideră că au fost concediaţi pe motiv că au solicitat sau au efectuat un concediu prevăzut la articolele 4, 5 şi 6 sau că şi-au exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru astfel cum sunt menţionate la articolul 9 pot solicita angajatorului să furnizeze motivele întemeiate pentru concediere. În ceea ce priveşte concedierea unui lucrător care a solicitat sau a efectuat un concediu prevăzut la articolul 4, 5 sau 6, angajatorul prezintă motivele pentru concediere în scris.
(3)Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că, atunci când lucrătorii care consideră că au fost concediaţi pe motiv că au solicitat sau au efectuat un concediu prevăzut la articolele 4, 5 şi 6 probează, în faţa unei instanţe judecătoreşti sau a unei alte autorităţi competente, fapte pe baza cărora se poate prezuma că au fost concediaţi din astfel de motive, sarcina de a proba că concedierea s-a întemeiat pe alte motive îi revine angajatorului.
(4)Alineatul (3) nu împiedică statele membre să stabilească un regim probatoriu mai favorabil lucrătorilor.
(5)Statele membre nu sunt obligate să aplice alineatul (3) în cazul procedurilor unde investigarea faptelor cauzei revine instanţei sau organismului competent.
(6)Alineatul (3) nu se aplică procedurilor penale, cu excepţia unor prevederi contrare ale statelor membre.