Capitolul i - DISPOZIŢII GENERALE - Directiva 1152/20-iun-2019 privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă în Uniunea Europeană

Acte UE

Jurnalul Oficial 186L

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2019
CAPITOLUL I:DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1: Scop, obiect şi domeniu de aplicare
(1)Scopul prezentei directive îl constituie îmbunătăţirea condiţiilor de muncă prin promovarea unor forme mai transparente şi mai previzibile de muncă, asigurându-se în acelaşi timp adaptabilitatea pieţei muncii.
(2)Prezenta directivă stabileşte drepturile minime care se aplică tuturor lucrătorilor din Uniune care au un contract de muncă sau un raport de muncă astfel cum este definit în legislaţie, în contractele colective de muncă sau de practicile în vigoare în fiecare stat membru, luând în considerare jurisprudenţa Curţii de Justiţie.
(3)Statele membre pot decide să nu aplice obligaţiile din prezenta directivă în cazul lucrătorilor care au un raport de muncă cu o durată a timpului de muncă prestabilită şi efectiv lucrată mai mică sau egală cu o medie de trei ore pe săptămână într-o perioadă de referinţă de patru săptămâni consecutive. Timpul lucrat pentru toţi angajatorii care fac parte din sau aparţin de aceeaşi întreprindere, acelaşi grup sau aceeaşi entitate se ia în considerare la calcularea mediei respective de trei ore.
(4)Alineatul (3) nu se aplică unui raport de muncă în care anterior începerii activităţii nu se stabileşte un număr garantat de ore de muncă plătită.
(5)Statele membre pot să determine persoanele care răspunde pentru executarea obligaţiilor care le revin angajatorilor în temeiul prezentei directive, atât timp cât toate obligaţiile respective sunt îndeplinite. De asemenea, acestea pot decide ca toate obligaţiile respective sau unele dintre ele să fie atribuite unei persoane fizice sau juridice care nu este parte la raportul de muncă.
Prezentul alineat nu aduce atingere Directivei 2008/104/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (14).
(14)Directiva 2008/104/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind munca prin agent de muncă temporară (JO L 327, 5.12.2008, p. 9).
(6)Statele membre pot să prevadă, pe baza unor motive obiective, că dispoziţiile prevăzute în capitolul III nu se aplică funcţionarilor publici, serviciilor publice de urgenţă, forţelor armate, autorităţilor poliţieneşti, judecătorilor, procurorilor, anchetatorilor sau altor servicii de aplicare a legii.
(7)Statele membre pot decide ca obligaţiile stabilite la articolele 12 şi 13 şi la articolul 15 alineatul (1) litera (a) să nu se aplice în cazul persoanelor fizice din cadrul unor gospodării care acţionează în calitate de angajatori, în cazul în care munca se desfăşoară pentru gospodăriile respective.
(8)Capitolul II din prezenta directivă se aplică navigatorilor şi pescarilor maritimi fără a aduce atingere Directivei 2009/13/CE şi, respectiv, Directivei (UE) 2017/159. Obligaţiile prevăzute la articolul 4 alineatul (2) literele (m) şi (o) şi la articolele 7, 9, 10 şi 12 nu se aplică în cazul navigatorilor sau pescarilor maritimi.
Art. 2: Definiţii
În sensul prezentei directive:
(a)"program de lucru" înseamnă programul care stabileşte orele şi zilele când începe şi când se încheie prestarea muncii;
(b)"ore şi zile de referinţă" înseamnă intervalele orare din anumite zile în care poate fi prestată munca la cererea angajatorului;
(c)"model de organizare a muncii" înseamnă forma de organizare a timpului de muncă şi repartizarea sa în funcţie de un anumit model stabilit de angajator.
Art. 3: Furnizarea de informaţii
Angajatorul comunică în scris fiecărui lucrător informaţiile care sunt obligatorii în temeiul prezentei directive. Informaţiile sunt comunicate şi se transmit pe suport hârtie sau sub formă electronică, cu condiţia ca, în acest din urmă caz, informaţiile să fie accesibile lucrătorului, să poată fi stocate şi imprimate, iar angajatorul să păstreze dovada transmiterii sau a primirii lor.