Titlul iii - DISPOZIŢII FINALE - Directiva 1132/14-iun-2017 privind anumite aspecte ale dreptului societăţilor comerciale (codificare)

Acte UE

Jurnalul Oficial 169L

În vigoare
Versiune de la: 12 August 2022
TITLUL III:DISPOZIŢII FINALE
Art. 161: Protecţia datelor
Orice prelucrare de date cu caracter personal în contextul prezentei directive se efectuează în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679.

Art. 162: Raport, dialog periodic privind sistemul de interconectare a registrelor şi reexaminare
(1)Comisia publică, cel târziu la 8 iunie 2022, un raport privind funcţionarea sistemului de interconectare a registrelor, în special examinând funcţionarea tehnică şi aspectele financiare ale acestuia.
(2)Raportul este însoţit, dacă este cazul, de propuneri de modificare a dispoziţiilor prezentei directive referitoare la sistemul de interconectare a registrelor.
(3)Comisia şi reprezentanţii statelor membre convoacă periodic reuniuni, în orice forum adecvat, pentru discutarea chestiunilor acoperite de prezenta directivă referitoare la sistemul de interconectare a registrelor.
(4)Până la 30 iunie 2016 Comisia reexaminează funcţionarea acelor dispoziţii care privesc obligaţiilor de raportare şi de întocmire a documentaţiei necesare în cazul fuziunilor şi al divizărilor şi care au fost modificate sau adăugate prin Directiva 2009/109/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (2) şi în special efectele lor asupra reducerii sarcinilor administrative ale societăţilor comerciale, în lumina experienţei dobândite în cursul punerii în practică, şi prezintă un raport către Parlamentul European şi Consiliu, însoţit, după caz, de o propunere legislativă de modificare a respectivelor dispoziţii.
(2)Directiva 2009/109/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009 de modificare a Directivelor 77/91/CEE, 78/855/CEE şi 82/891/CEE ale Consiliului şi a Directivei 2005/56/CE în ceea ce priveşte obligaţiile de raportare şi întocmire a documentaţiei necesare în cazul fuziunilor şi al divizărilor (JO L 259, 2.10.2009, p. 14).
Art. 162a: Modificări ale anexelor
Statele membre informează imediat Comisia în legătură cu orice modificări ale formelor de societăţi comerciale cu răspundere limitată prevăzute de dreptul lor intern care ar afecta conţinutul anexelor I, II şi IIA.
În cazul în care un stat membru informează Comisia în temeiul primului paragraf din prezentul articol, Comisia este împuternicită să adapteze lista formelor de societăţi comerciale care figurează în anexele I, II şi IIA, în conformitate cu informaţiile menţionate la primul paragraf din prezentul articol, prin intermediul unor acte delegate în conformitate cu articolul 163.

Art. 163: Exercitarea delegării de competenţe
(1)Competenţa de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condiţiile prevăzute la prezentul articol.
(2)Competenţa de a adopta acte delegate menţionată la articolul 25 alineatul (3) şi la articolul 162a se conferă Comisiei pentru o perioadă nedeterminată de la 31 iulie 2019.
(3)Delegarea de competenţe menţionată la articolul 25 alineatul (3) şi la articolul 162a poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competenţe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menţionată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.
(4)Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experţii desemnaţi de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituţional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.
(5)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European şi Consiliului.
(6)Un act delegat adoptat în temeiul articolului 25 alineatul (3) sau al articolului 162a intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European şi nici Consiliul nu au formulat obiecţii în termen de trei luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European şi Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European şi Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecţii. Termenul respectiv se prelungeşte cu trei luni la iniţiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Art. 164: Procedura comitetului
(1)Comisia este asistată de un comitet. Respectivul comitet este un comitet în înţelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.
(2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.
Art. 165: Comunicare
Comisiei îi sunt comunicate de statele membre textele principalelor dispoziţii de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.
Art. 166: Abrogare
Directivele 82/891/CEE, 89/666/CEE, 2005/56/CE, 2009/101/CE, 2011/35/UE şi 2012/30/UE, astfel cum au fost modificate prin directivele menţionate în anexa III partea A, se abrogă fără a aduce atingere obligaţiilor statelor membre în ceea ce priveşte termenele de transpunere în dreptul intern şi datele de aplicare a directivelor menţionate în anexa III partea B.
Trimiterile la directivele abrogate se interpretează ca trimiteri la prezenta directivă şi se citesc în conformitate cu tabelul de corespondenţă din anexa IV.
Art. 167: Intrarea în vigoare
Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Art. 168: Destinatari
Prezenta directivă se adresează statelor membre.