Art. 29. - Art. 29: Articolul ORIG.7: Producţie insuficientă - Acord din 30-dec-2020 COMERCIAL ŞI DE COOPERARE ÎNTRE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI COMUNITATEA EUROPEANĂ A ENERGIEI ATOMICE, PE DE O PARTE, ŞI REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ŞI IRLANDEI DE NORD, PE DE ALTĂ PARTE
Acte UE
Jurnalul Oficial 444L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 23 Februarie 2021
Art. 29: Articolul ORIG.7: Producţie insuficientă
(1)În pofida articolului ORIG.3 [Cerinţe generale] alineatul (1) litera (c), nu se consideră că un produs este originar dintr-o parte dacă fabricarea respectivului produs pe teritoriul părţii respective constă exclusiv în una sau mai multe dintre următoarele operaţiuni efectuate asupra materialelor neoriginare:
a)operaţiuni de conservare, cum ar fi uscarea, congelarea, păstrarea în saramură şi alte operaţiuni similare în cazul în care scopul lor unic este de a asigura că produsele se menţin în stare bună pe durata transportului şi a depozitării2;
2Operaţiunile de conservare, cum ar fi de răcire, congelare sau ventilare, sunt considerate insuficiente în înţelesul literei (a), în vreme ce operaţiuni precum cele de murare, uscare sau afumare, care sunt destinate să confere unui produs caracteristici speciale sau diferite, nu sunt considerate insuficiente.
b)desfacerea sau asamblarea coletelor;
c)spălare, curăţare; îndepărtarea prafului, a oxidului, a uleiului, a vopselei sau a altor straturi acoperitoare;
d)călcarea sau presarea textilelor şi a articolelor textile;
e)operaţiuni simple de vopsire şi lustruire;
f)decorticarea şi măcinarea parţială sau totală a orezului; lustruirea şi glasarea cerealelor şi a orezului; albirea orezului;
g)operaţiuni de colorare sau de aromatizare a zahărului sau de formare a bucăţilor de zahăr; măcinarea totală sau parţială a zahărului în stare solidă;
h)înlăturarea pieliţei, scoaterea sâmburilor şi decojirea fructelor, a fructelor cu coajă lemnoasă şi a legumelor;
i)ascuţire, operaţiuni simple de măcinare sau de tăiere;
j)cernere, triere, sortare, clasificare, aranjare pe categorii, aranjare pe sortimente, inclusiv alcătuirea de seturi de articole;
k)simpla punere în sticle, doze, flacoane, saci, lăzi, cutii, simpla fixare pe cartoane sau planşete şi toate celelalte operaţiuni simple de ambalare;
l)aplicarea sau imprimarea direct pe produse sau pe ambalajele lor a mărcilor, a etichetelor, a logourilor sau a altor semne distinctive similare;
m)simpla amestecare a produselor, din aceeaşi categorie sau din categorii diferite; amestecarea zahărului cu orice alt material;
n)simpla adăugare de apă sau diluare cu apă sau cu o altă substanţă care nu modifică în mod semnificativ caracteristicile produsului sau deshidratarea ori denaturarea produselor;
o)simpla asamblare a părţilor de articole în vederea constituirii unui articol complet sau demontarea produselor în părţi componente;
p)sacrificarea animalelor.
(2)În sensul alineatului (1), operaţiunile sunt considerate simple dacă pentru realizarea lor nu sunt necesare nici calificări speciale, nici maşini, aparate sau echipamente produse sau instalate în mod special.