Operator supus unei investigaţii pentru presupuse fapte anticoncurenţiale. Politica de clemenţă. Mijloc de probă adecvat pentru excludere în cazul comiterii unei abateri profesionale grave

Răspunsuri Achiziţii Publice
Stare:  În vigoare
Autor răspuns: Ceparu & Irimia Consulting
Dată răspuns: 1 Noiembrie 2020, stare legală neschimbată

ÎNTREBARE

Un operator economic este supus unei investigaţii asupra unor presupuse fapte anticoncurenţiale, în legătură cu participarea la proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică, în cadrul căreia colaborează cu autoritatea de concurenţă, respectiv Consiliul Concurenţei, prin aplicarea la politica de clemenţă, investigaţia respectivă nefiind încă finalizată, prin emiterea vreunei decizii, respectiv mijlocul de probă adecvat care face să fie aplicabile prevederile art. 167 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016.

Având în vedere prevederile art. 167 alin. (1) lit. c) precum şi prevederile art. 171 din cadrul aceleiaşi legi, este obligat ofertantul în discuţie ca, la depunerea ofertei la o procedură de atribuire care a fost iniţiată la momentul desfăşurării respectivei investigaţii, să bifeze, în cadrul DUAE, la Partea III: Motive de excludere/C: Motive legate de insolvenţă, conflict de interese sau abateri profesionale/Vinovat de comiterea unei abateri profesionale grave - menţiunea DA, sau, din contra, să bifeze menţiunea NU, atâta vreme cât absenţa unei astfel de decizii, cum este cea precizată anterior, nu atrage incidenţa prevederilor art. 167 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016?

RĂSPUNS

Conținut complet disponibil după conectare pe Sintact