TVA export între ţări UE

Corporate Fiscal Consulting Q&A
Stare:  În vigoare
Autor răspuns: DRAGOS Cerasela
Dată răspuns: 1 Martie 2020, stare legală neschimbată

ÎNTREBARE

O societate din Austria cu cod valid de TVA încheie un contract de livrări de echipamente cu o societate din Libia. Societatea din Austria contractează firma din România, parte a grupului, pentru căutarea şi achiziţionarea echipamentului în cauza. Societatea din România achiziţionează echipamentul din Slovenia, de transportul in Libia ocupându-se firma din Austria (condiţia FCA). Transportul este efectuat cu un transportator local de la poarta fabricii până în port în Slovenia, după care este echipamentul este urcat pe vapor, existând şi declaraţia de conosament în acest sens. Tot transportul este plătit de firma din Austria.

Firma din Slovenia facturează României echipamentul şi specifică pe factura scutit conform art. 146 din directiva, adică un export.

În schimb echipamentul este facturat de societatea din România societăţii din Austria, la care mai adaugă şi servicii de inginerie şi servicii de procurement. Conform contractului totul se facturează ca un serviciu inclusiv valoarea echipamentului.

Menţionăm ca, înainte de comanda inginerii români fac un raport de avizare cu cerinţele tehnice pe care trebuie să le îndeplinească utilajul în funcţie de nevoile din şantier. Astfel, înainte de luarea deciziei de achiziţionare a echipamentului specialiştii tehnici romani emit un raport tehnic.

Întrebarea este: Sunt aceste "servicii" prestări intracomunitare pe care Societatea din România le declară în Declaraţia VIES nr. 390? Pot fi considerate aceste servicii aferente unui export?

RĂSPUNS

Conținut complet disponibil după conectare pe Sintact